Alisson – nyckeln till framgång

Bild till nyheten Alisson – nyckeln till framgång
Alisson Becker får nog räknas som en av de mest efterlängtade värvningarna i Liverpools moderna historia. Men med facit i hand kanske den till och med borde varit ännu mer efterlängtad. Alisson har under två år fyllt prisskåpen och anses av många vara världens bästa målvakt.

Anfield, 11 december 2018: 

Liverpool har gått in i sista gruppspelsomgången av Champions League med krav på sig att besegra Napoli för att kvalificera sig för slutspelet. Trots en imponerande insats av hemmalaget står det bara 1–0 efter att en rad öppna lägen missats. 

Klockan har tickat upp på tilläggstid när en långboll går förbi hela Liverpool-försvaret och ger Arkadiusz Milik en gyllene chans att skjuta det italienska laget vidare. Alisson Becker tar några snabba steg ut, försöker göra sig så stor som möjligt och lyckas närmast mirakulöst att rädda avslutet. 

Det är en räddning som har kommit att definiera Alissons Liverpool-karriär, just för att utfallet är så svartvitt. Utan den räddningen hade det inte blivit någon Champions League-seger. Liverpool hade nu inte bara en trygg målvakt, utan även en som kliver fram när laget som mest behöver honom.

Nedan: videoklipp på monsterräddningen.

Fem år tidigare har Simon Mignolet räddat segern åt sitt lag genom att göra en enastående dubbelräddning i slutminuten av sin Liverpool-debut. Det var en räddning som lade grunden för en säsong där Liverpool högst oväntat var med och slogs om Premier League-titeln in i det sista. Men det var däremot inte en räddning som ledde till någon långsiktig defensiv stabilitet. 

Linje- och liberomålvakter 

Grovt sett kan målvakter delas in i två kategorier efter deras spelstil: linjemålvakter och liberomålvakter. Precis som namnet antyder föredrar linjemålvakten att stå kvar på sin linje. Han litar på att försvaret ska klara av att avstyra motståndarnas anfall på egen hand, och när de inte gör det kan hans vassa reflexer förhindra baklängesmål. 

Denna typ av målvakt passar bäst in i lag som spelar med ett lågt försvar så att ytan mellan mållinjen och backlinjen förblir liten. Bland de senaste årens bästa målvakter är David de Gea och Jan Oblak tydliga exempel på linjemålvakter. 

Liberomålvakten å andra sidan, står ofta långt ut från mållinjen och tvekar aldrig på att rusa ut för att förhindra målchanser. Han är mer aktiv på att få undan inlägg och med sina säkra fötter är han ofta inblandad i uppspelsfasen. Hit räknas målvakter som Manuel Neuer och Marc-André Ter Stegen. Att använda sig av en liberomålvakt är en nödvändighet för ett lag som spelar med hög press. För att backlinjen ska våga stå högt upp i banan, behövs det en aktiv målvakt som skyddar ytan bakom dem. 

Satsningen på Karius 

Mignolet hade varit en strålande linjemålvakt för Sunderland, men hans spelstil passade aldrig in i Liverpool där kraven på en målvakt såg annorlunda ut. När Jürgen Klopp tog över Liverpool införde han en högre press och flyttade backlinjen flera meter upp i banan. Därmed ökade behovet av en liberomålvakt, varför Loris Karius (bilden nedan) värvades in. 

Under våren 2018 tog Liverpools försvarsspel ett stort steg framåt i sin utveckling. En stor del av det tillskrevs värvningen av Virgil van Dijk, men en annan viktig del var att Karius samtidigt tog över målvaktsrollen. Plötsligt hade Liverpool gått från att ha en linjemålvakt till en liberomålvakt. Karius mod och snabbhet i utrusningarna avstyrde många målchanser och gav resten av laget möjlighet att trycka ännu högre upp i banan. 

En liberomålvakt kommer alltid vara mer benägen att göra misstag än en linjemålvakt eftersom han tar större risker. Problemet med Karius var att misstagen blev för återkommande så han aldrig kändes stabil. Han besatt inte mentaliteten att kunna skaka av sig kritiken. 

När ett misstag på uppvärmningen inför en träningsmatch blir en världsnyhet råder det ingen tvekan om att en ny målvakt är ett måste. 

Gediget scoutingarbete

Entré Alisson Becker, som när han värvades blev världens dyraste målvakt. Liverpools målvaktstränare John Achterberg hade haft koll på brassen ända sedan 2013, när före detta Liverpool-målvakten Alexander Doni tipsade honom om en ung kille som vaktade målet i Internacional. 

Under sommaren 2015 letade Liverpool efter en målvakt som kunde komma in och utmana Mignolet om förstapositionen. Alissons namn kom upp, men hans möjligheter att få arbetstillstånd bedömdes vara små och därför gick man inte vidare med honom. 

Det kan alltså inte sägas att Alisson var en panikvärvning. Han har funnits på radarn länge och ett gediget scoutingarbete låg bakom transfern. 

– Som klubb hade vi gjort vår hemläxa. Vi hade pratat med folk, vi hade kollat på matcher, vi hade allt data. Vi visste vilken personlighet han hade  och vi vara säkra på att han kunde klara omställningen till vårt lag, vårt sätt att spela och träna och till engelsk fotboll, säger Achterberg. 

Bäst enligt Grobbelaar 

Med brassen i buren har Liverpool uppnått en defensiv stabilitet som varit nyckeln till att kunna slåss om och vinna de största titlarna. Under 2019 utsågs han till världens bästa målvakt och kom på sjunde plats i Ballon d’Or-omröstningen. 

Men vad är det egentligen som gör honom så bra? 

Liverpools legendariske målvakt Bruce Grobbelaar anser att Alisson är bäst i världen: 

– Han har ett otroligt facit med sina vinklar. Han är den bästa på det. Vi har haft en period med målvakter som stannat på mållinjen och aldrig kommit ut på inlägg, men Alisson kommer ut, gör rent där bak och har visat att han är superb på det. 

– Med fötterna är han kanske andre eller tredje bäst i världen. Med händerna är han en toppmålvakt på att hitta sina spelare med utkast. 

Naturlig målvakt 

Simon Mignolet blev kvar i klubben som andremålvakt under Alissons första säsong och har därmed spenderat mycket tid tillsammans med brassen. 

– Det första jag kommer ihåg med honom, det som slog mig mest, var inte bara hans talang, utan sättet han ser på saker. Han är en väldigt naturlig målvakt, inte formad av hårt arbete och instruktioner, det ligger bara i hans natur, säger belgaren. 

– Talangen finns där, men jag tror att alla målvakter kan göra toppräddningar. I en klubb som Liverpool handlar det mer om att kunna hantera pressen mentalt och det är där hans karaktär kommer in i bilden. Det är inte många människor som kan prestera på högsta nivå under den pressen som han har gjort. All heder till honom. 

Den före detta Liverpool-målvakten Chris Kirkland stämmer ytterligare in i hyllningskörerna:

– Tekniskt sett är han så bra! Han har ett lugn som du ser på planen och det hjälper försvararna. Tro mig, några av de räddningar han gör är inte lätta, han får det bara att se enkelt ut. Bara målvakter förstår. 

– Folk säger att många skott går rakt på honom men försök att fånga en wobblande boll som färdas i 130 km/h. Tro mig, det är inte lätt. 

Får det svåra att se enkelt ut 

Det finns troligtvis många målvakter som kan se imponerande ut under ett 10-minutersklipp med höjdpunkter. Även om Alisson också kan stå för spektakulära räddningar, som den mot Napoli, verkar det inte heller vara den aspekten som får honom att sticka ut enligt andra målvakter. 

Hans styrkor ligger snarare i sådant som inte är lika Youtube-vänligt. Han kan få det svåra att se enkelt ut och är bra på att undvika att hamna i situationer där fantomräddningar krävs, genom sin positionering och beslutsfattning. Viktigast är kanske dock att han inte har några egentliga svagheter. 

När Liverpool nu för första gången på 30 år går in i en ligasäsong som regerande mästare, gör man det med tryggheten som kommer av att ha världens bästa målvakt. 

Det kan mycket väl komma att visa sig guld värt igen.

Text: Elias Hökfors

Källor: Liverpool Echo, Goal

Inlagt av:

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer