"Class of 2019/20"

Bild till nyheten "Class of 2019/20"
Liverpool Football Club är Premier League-mästare efter 30 års väntan. Här är de spelare som har gjort det möjligt.
Nummer 1 - Alisson Becker

Alisson har även denna säsong spelat på en nivå som gjort honom förtjänt av beröm i stil med att han är världens bästa målvakt. Brassen höll 13 nollor trots att han missade de inledande månaderna av säsongen på grund av den skada han ådrog sig mot Norwich i premiären. När han återvände visade han klass och på 11 matcher mellan december till februari släppte han endast in ett enda mål i ligan. Målvaktens höjdpunkt var nog när han slog en assist till Mo Salah mot ärkerivalen Manchester United i januari.

PL-framträdanden: 29

PL-minuter: 2545

PL-nollor: 13

Nummer 3 - Fabinho 

Fabinho är en nyckelspelare på mittfältet i sin roll som modern städgumma. Inom laget har han smeknamn efter den populära dammsugaren "Dyson". Han slog till med månadens mål i november när han öppnade målskyttet mot Manchester City hemma på Anfield. En skada höll honom borta under den intensiva julperioden, men hittade sedan tillbaka in i laget och levererade med känsliga högerfot flera målgivande passningar från sin defensiva mittfältsposition. Mot Palace efter återstarten dundrade han in ännu ett fint långskott.

PL-framträdanden: 28

PL-minuter: 2074

PL-mål: 2

PL-assist: 3

Nummer 4 - Virgil van Dijk

Virgil van Dijk spelade samtliga minuter i samtliga ligamatcher för Liverpool denna säsong. För andra året i rad gjorde han 38 ligaframträdanden - den första röda spelaren att lyckas med bedriften sedan Robbie Fowler gjorde det i mitten av 1990-talet. Mittbacken presterade kontinuerligt på världsklassnivå och lämnade planen i flera matcher utan att egentligen behöva duscha efteråt. Även offensivt levererade nederländaren, de fem målen han gjorde var flest mål av försvarare denna säsong. 

PL-framträdanden: 38

PL-minuter: 3420

PL-mål: 5

PL-assist: 1

PL-nollor: 15

Nummer 5 - Gini Wijnaldum

Av alla mittfältare i laget spelade Gini Wijnaldum flest Premier League-minuter säsongen 2019/20, något som var fallet även säsongen 2018/19. Han gjorde 37 framträdanden och spelade hela 704 minuter fler än tvåan på listan som är Jordan Henderson. Den mångsidige spelaren är med sitt box-to-box-spel en spelare som får Klopps maskineri i att fungera smärtfritt. Han utmärker sig inte bäst när det gäller mål eller assist, men han slog bland annat till med ett avgörande mål i 1-0-segern mot Sheffield United och öppnade målskyttet i 3-2-segern mot West Ham i februari.

PL-framträdanden: 37

PL-minuter: 2948

PL-mål: 4

Nummer 6 - Dejan Lovren

Lovren har genomfört sin sjätte säsong i klubben och kan addera en Premier League-medalj till samlingen. Kroaten har fallit ned i rangordningen på mittbackspositionen och är idag Klopps fjärdeval, något som märks på antalet framträdanden som endast blev 10 stycken i ligan. Han ska enligt rapporter vara mycket nära en flytt till Zenit St. Petersburg.

PL-framträdanden: 10

PL-minuter: 777

PL-assist: 1

Nummer 7 - James Milner

Liverpools vicekapten fortsätter att hyllas för sin professionalism och inställning. På träningsplanen tillåter engelsmannen inte annat än 100 procent. Milner bidrog på planen med bland annat ett sent straffmål mot Leicester City på Anfield under hösten och ännu ett straffmål mot samma motstånd i december. Efter återstarten vikarierade den mångsidige engelsmannen återigen som vänsterback och stod för en viktig rensning på mållinjen. Ligatiteln är Milners tredje totalt under en framgångsrik karriär.

PL-framträdanden: 22

PL-minuter: 926

PL-mål: 2

PL-assist: 2

Nummer 8 - Naby Keita

I perioder av säsongen 2019/20 drogs mittfältaren med skadebekymmer, men efter återstarten vaknade han till liv på allvar. Keita har medverkat i samtliga nio matcher sedan ligan startade upp igen och var planens bäste spelare i flera av dessa matcher. Mot Chelsea blixtrade han till rejält när han smällde in ett superskott i krysset innan de röda fick ta emot Premier League-bucklan.

PL-framträdanden: 18

PL-minuter: 814

PL-mål: 2

PL-assist: 3

Nummer 9 - Roberto Firmino

Det finns ingen spelare som Liverpools anfallare Roberto Firmino. Med sitt outtröttliga arbete i presspelet och glimrande kvalitet i fötterna ser han till att ge bästa möjliga förutsättningar för sina anfallskollegor Mo Salah och Sadio Mané. Mot Newcastle stod han för kanske årets snyggaste assist till egyptiern med sin snurrklack och mot Southampton gjorde han ett hattrick i målgivande passningar. Han kan självklart göra mål också - i viktiga matcher mot Crystal Palace, Tottenham och Wolverhampton slog han till med avgörande mål.

PL-framträdanden: 38

PL-minuter: 3001

PL-mål: 9

PL-assist: 8

Nummer 10 - Sadio Mané

Senegalesen levererade sin bästa säsong vad gäller målpoäng när laget tog hem den efterlängtade titeln med sina 18 mål och sju assist på 35 framträdanden. Många anser att Mané varit lagets bästa spelare med stenhårt arbete och sitt enormt kraftfulla spelsätt. I november blev han utsedd till månadens spelare i Premier League och blev femma i journalisternas omröstning för årets spelare. 

PL-framträdanden: 35

PL-minuter spelade: 2753

PL-mål: 18

PL-assist: 7

Nummer 11 - Mohamed Salah

Mohamed Salah var lagets bästa målskytt i ligaspelet med sina 19 fullträffar. Han nådde inte riktigt fram till guldskon denna gång efter att ha vunnit de två tidigare säsongerna, men istället bidrog han med hela 10 målgivande passningar utöver sina egna mål. Som så många andra spelare i den röda truppen är han i fantastisk form och missar inte många matcher. Han var huvudperson i vad som för många är säsongens höjdpunkt när han satte 2-0-målet mot Manchester United, ett mål som fick Anfield-publiken att skandera "We're gonna win the League, now you gotta belive us, we're gonna win the league".

PL-framträdanden: 34

PL-minuter: 2884

PL-mål: 19

PL-assist: 10

Nummer 12 - Joe Gomez

Under sitt femte år i klubben spelade Joe Gomez en viktig roll i lagets framgångar. Efter en knackig säsongsstart fick han i december chansen att spela regelbundet och tog verkligen tillvara på möjligheten. Från 7 december till mitten av februari såg han tillsammans med Van Dijk i mittförsvaret till att laget endast släppte in ett enda mål i ligan. 

PL-framträdanden: 28

PL-minuter: 1999

PL-nollor: 12

Nummer 13 - Adrián

Målvakten som hämtades in gratis i somras visade sig komma att spela en viktig roll i Liverpools jakt på ligatiteln. Alisson Becker skadade sig tidigt vilket innebar att Adrián fick kliva in mellan stolparna, något han gjorde med bravur. Efter inhoppet mot Norwich startade han de sju kommande ligamatcherna som alla slutade i seger. När Alisson i mars var skadad på nytt klev Adrián in mot Bournemouth i ligaspelet och hjälpte laget till ytterligare en seger.

PL-framträdanden: 11

PL-minuter: 873

PL-nollor: 2

Nummer 14 - Jordan Henderson

Lagets motor och lagkapten Jordan Henderson hade under 2019/20 sin bästa säsong i karriären. Varje gång engelsmannen inte kom till spel märktes hans frånvaro tydligt på de rödas insatser. Han missade säsongsavslutningen på grund av en knäskada, men var fit nog för att ta emot Premier League-bucklan, trippa på tårna och höja den mot skyn under den historiska kvällen på Anfield förra onsdagen. Fotbollsjournalisterna i England röstade fram Henderson till årets spelare.

PL-framträdanden: 30

PL-minuter: 2244

PL-mål: 4

PL-assist: 5

Nummer 15 - Alex Oxlade-Chamberlain

Stora del av säsongen 2018/19 förstördes av en knäskada för engelsmannen, men denna säsong kunde han spela en viktig roll som truppspelare. Totalt blev det 30 framträdanden av 38 möjliga i ligaspelet. Mot Chelsea satte han det definitiva avgörandet när han sköt in 5-3-målet i säsongens sista hemmamatch. 

PL-framträdanden: 30

PL-minuter: 1492

PL-mål: 4

PL-assist: 1

Nummer 18 - Takumi Minamino

Japanen anslöt från Red Bull Salzburg i januari efter att ha imponerat mot Liverpool i dubbla Champions League-möten under hösten. Minamino hann göra debut i Premier League mot Wolverhampton innan coronauppehållet. I den första matchen efter återstarten fick han chansen från start mot Everton. Totalt blev det tio ligaframträdanden under sin första säsong som slutade med en Premier League-medalj runt halsen.

PL-framträdanden: 10

PL-minuter: 242

Nummer 20 - Adam Lallana

Säsongen 2019/20 var Lallanas sista säsong i klubben och efter sex års trogen tjänst kommer engelsmannen att testa vingarna på annan ort. Brighton sägs vara den klubb som säkrat mittfältarens tjänster. För Liverpool blev det mestadels inhopp i ligaspelet denna säsong, men han gjorde avtryck ändå med bland annat ett viktigt kvitteringsmål mot Manchester United på Old Trafford i oktober. Manager Klopp har hyllat Lallana som en legendar i klubben.

PL-framträdanden: 15

PL-minuter: 374

PL-mål: 1

PL-assist: 1

Nummer 23 - Xherdan Shaqiri

Xherdan Shaqiris säsong präglades av skador, men i december var han en stor bidragande faktor till storsegern mot Everton hemma på Anfield. 

PL-framträdanden: 7

PL-minuter: 182

PL-mål: 1

Nummer 26 - Andy Robertson

Andy Robertson var även denna säsong en centralfigur i lagets framgångar. Totalt missade skotten endast två matcher i ligaspelet. Med sitt energiska spel i offensiven slog han till med 12 målgivande passningar och två mål varav ett mycket viktigt sådant i bortamötet mot Aston Villa i november.

PL-framträdanden: 36

PL-minuter: 3113

PL-mål: 2

PL-assist: 12

PL-nollor: 9 (från start)

Nummer 27 - Divock Origi

Anfallaren öppnade säsongen starkt med ett mål och en assist i ligapremiären mot Norwich. För Origis del blev det därefter mest inhopp från bänken, men i december fick han starta mot Everton och slog till med två mål mot grannrivalen. Han har nu gjort fem Premier League-mål mot Everton, endast Steven Gerrard (10) och Robbie Fowler (6) har gjort fler.

PL-framträdanden: 28

PL-minuter: 706

PL-mål: 4

PL-assist: 1

Nummer 32 - Joel Matip

Matip startade sex av lagets sju första ligamatcher under säsongen och hjälpte laget att ta ett tidigt grepp om förstaplatsen i tabellen. Mot Arsenal öppnade han målskyttet med en nick som blev mittbackens enda mål för säsongen. Han har haft en del skadeproblem och har därför inte gjort lika många framträdanden denna säsong som tidigare.

PL-framträdanden: 9

PL-minuter: 704

PL-mål: 1

PL-nollor: 2

Nummer 48 - Curtis Jones

Den unge mittfältaren upplevde en minnesvärd säsong där han fick debutera i Premier League. I juli hade den unge scousern en fantastisk helg där han skrev på ett nytt långtidskontrakt med klubben och därefter gjorde sitt första ligamål mot Aston Villa. 

PL-framträdanden: 6

PL-minuter: 122

PL-mål: 1

Nummer 66 - Trent Alexander-Arnold

Endast 21 år gammal har Alexander-Arnold nu vunnit Champions League, VM för klubblag och Premier League. Han är en nästintill oersättlig startspelare i Jürgen Klopps elva och slog med sina 13 målgivande passningar i ligaspelet sitt egna rekord för flest assist av en försvarare under en och samma säsong. I en av Liverpools bästa insatser för säsongen, mot Leicester borta i december, var engelsmannen planens bästa spelare med två assist och ett mål. Han var delaktig i samtliga ligamatcher.

PL-framträdanden: 38

PL-minuter: 3176

PL-mål: 4

PL-assist: 13

PL-nollor: 12

Nummer 67 - Harvey Elliott

Den unge engelsmannen kom till klubben i somras och imponerade rejält på tränarstaben under säsongens gång. Totalt gjorde han åtta framträdanden för seniorlaget varav två var i ligaspelet som inhoppare. Trots att han officiellt inte var kvalificerad för en guldmedalj efter ligasegern fick han en av Jürgen Klopp som inte var nöjd med Premier Leagues regler gällande medaljerna.

PL-framträdanden: 2

PL-minuter: 7

Nummer 76 - Neco Williams

Neco Williams gick från akademispelare till att vara en del av seniortruppen under säsongen och fick göra sex framträdanden i ligaspelet. Han vikarierade för både Trent Alexander-Arnold och Andy Robertson, men trivs bäst ute på högerkanten.

PL-framträdanden: 6

PL-minuter: 230


3 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer