– Alla kan inte vara målvakt för LFC

Bild till nyheten – Alla kan inte vara målvakt för LFC
Målvaktstränare John Achterberg menar att Alisson Becker är den perfekte målvakten för klubben.

Alisson Becker har sedan sin övergång från AS Roma gått från klarhet till klarhet mellan stolparna för Liverpool och klassas idag av många som världens allra bästa målvakt. Brassen har varit en stor bidragande faktor till lagets framgångar under de senaste två säsongerna.

– Alla kan se att han har presterat bra på regelbunden basis, säger Liverpools målvaktstränare John Achterberg till The Guardian.

– Han är helt klart en av de bästa, om inte den allra bästa, på sin position.

Achterberg förklarar vad som krävs för att vara Liverpools nummer ett.

– Sättet som vi spelar på innebär att målvakten måste vara all-round, någon som kan hantera djupledsbollar in bakom backlinjen och rensa upp där bakom eftersom att vi spelar med en hög backlinje. Vi vill också ha någon som går ut för att plocka inlägg, är duktig på en-mot-en-situationer, någon som kan göra räddningar... det är många målvakter som inte passar in i sättet som vi spelar, men Ali har rätt egenskaper.

– Vad som är extra speciellt med honom är hans snabbhet och styrka. Detta hjälper honom att täcka ytor snabbt och att förflytta sig till målens hörn snabbt. 

– Om bollen slås över backlinjen, även om han är i en duell med en anfallare som är snabb, så kan han vinna den duellen. Det var en match där Ali hade den snabbaste löphastigheten i hela laget - han är väldigt snabb, något som folk kanske inte tänker på.

Utöver att hålla bollen utanför sitt mål har Alisson även en viktig roll i lagets uppbyggnadsspel. En av säsongens höjdpunkter kom i hemmamatchen mot Manchester United när brassen stod för en assist till Mohamed Salah som avgjorde matchen med ett sent 2-0-mål. Nyligen gjorde han dock en miss - i matchen mot Arsenal ledde en felpassning till att London-laget gjorde mål bara några få sekunder senare.

– Ali vet när det är rätt läge att rensa upp bollen längre upp i planen, men det kanske hände eftersom att fokuset inte var uppe på 100 procent - sådant kan hända när man vinner ligan, men han är medveten om att man måste gå vidare när saker inte går som man tänkt sig eftersom att man fortfarande kan påverka vad som händer under resten av matchen. Det man dock inte kan påverka är de misstag man gjort.

– Ali är alltid lugn och det är just därför som han kan fatta rätt beslut i pressade lägen. Lugnet sprider sig till lagkamraterna och publiken. Alla litar på honom.

– Alla kan inte vara målvakt för Liverpool. Man måste vara lika bra som Alisson. Lyckligtvis så har vi just Alisson hos oss, avslutar Achterberg.


5 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer