FIFA tar kontroll över VAR

Bild till nyheten FIFA tar kontroll över VAR
Samtliga medlemsnationer har informerats om att FIFA från och med nu kommer att ha ett större ansvar för VAR.

Video Assistant Referee (VAR) är relativt nytt inom fotbollen. Fram till nu har de som bestämmer reglerna för fotbollen världen över, International Football Association Board (IFAB), haft mycket ansvar för utveckling, implementering och utbildning av inom VAR-frågor. 

Nu tar FIFA över det huvudsakliga ansvar vad gäller VAR, det rapporterar Sky Sports.

I ett brev till samtliga medlemsnationer informerar FIFA att alla frågor, kommentarer eller förslag gällande VAR ska skickas till dem framöver. FIFA kommer dock fortsätta att samarbeta med IFAB när det gäller exempelvis VAR-protokoll och regler.

Enligt IFABs sekreterare Lukas Brud har planen alltid varit att FIFA skulle ta över ansvaret för VAR.

FIFA:s huvudansvarige för domarkåren - tidigare toppdomaren Pierluigi Collina - menar att det är en självklarhet att det bör finnas riktlinjer för VAR som alla inblandade ligor ska följa.

– Om någonting står skrivet i spelets regler så måste det implementeras och tolkas likadant. Kan du se förvirringen framför dig om någon blir straffad för någonting i landslagsspel som de inte blir straffade för i sin inhemska liga, säger Collina enligt Off The Ball.

– Att VAR ska användas på samma sätt världen över är uppenbart. Det kan självklart finnas små skillnader, men den generella användningen bör vara densamma.

– IFAB:s jobb är att hantera fotbollens regler, inklusive VAR, protokoll och regleringar. När reglerna är etablerade är deras jobb slutfört. Det är FIFA som ska utbilda domare från medlemsnationerna världen över. Det är FIFA och IFAB:s ansvar att spelet spelas likadant i hela världen.


13 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer