Makalös cuptrippel 2000/01

Bild till nyheten Makalös cuptrippel 2000/01
Efter en tid utan titlar skulle Gerard Houlliers Liverpool säsongen 2000/01 bryta torkan genom att säkra hela tre stycken - Ligacupen, FA-cupen och UEFA-cupen.

Inför säsongen 2000/01 hade Liverpool inte vunnit några titlar sedan Roy Evans ledde de röda till Ligacup-titeln 1994/95.

Evans skulle i slutet av sin tid i Liverpool arbeta tillsammans med Gerard Houllier, men samarbetet varade endast några månader innan Houllier tog över på egen hand i slutet av 1998.

Houllier såg under starten av karriären som manager för Liverpool till att stärka upp ett skakigt försvar genom värvningar av Sami Hyypiä och Stephane Henchoz.

Markus Babbel och Jamie Carragher tog ofta plats bredvid mittbacksduon medan en ung Steven Gerrard började att visa framfötterna allt mer på mittfältet.

Unga spelarna Gerrard och Danny Murphy stöttades av välbehövlig rutin i form av spelare som Dietmar Hamann, Gary McAllister, Patrik Berger, Vladimir Smicer och Nick Barmby.

Truppens anfall bestod av Robbie Fowler, Michal Owen och Emile Heskey och förstärktes av Jari Litmanen i januari 2001.

Ligasäsongen 00/01 slutade med en tredjeplats och säkrat Champions League spel som säkrades på sista matchdagen genom en 4-0-seger mot Charlton.

Denna säsong skulle dock bli ihågkommen för prestationerna i cupspelet.

Den första titeln för säsongen spelades hem till Anfield 25 februari 2001 i finalen av Ligacupen - då kallad Worthington cup - mot Birmingham City.

På vägen mot finalen på Millennium Stadium besegrade Liverpool Chelsea, Stoke, Fulham och Crystal Palace.

Robbie Fowler gav sitt lag ledningen och såg länge ut att bli matchhjälte, men i slutskedet kvitterade Darren Purse för Birmingham och matchen gick till förlängning.

Förlängningen blev en mållös sådan och ett straffavgörande väntade. Liverpool drog det längsta strået och kunde lyfta bucklan i skyn efter att Sander Westerveld säkrat segern genom att rädda Andrew Johnsons försök från elva meter.

Nästa cuptitel kom i FA-cupen, en turnering som klubben inte vunnit sedan 1992. Finalen 00/01 kallas av många "Michael Owen-finalen".

Millennium Stadium var återigen skådeplatsen i finalen och denna gång stod Arsenal på motsatt planhalva.

Det skulle dröja ända till matchminut 72 innan målnollan spräcktes. Det var Arsenal, som genom Fredrik Ljungberg, tog ledningen efter en period av spelövertag.

Michael Owen och Liverpool vägrade att erkänna sig besegrade. När det bara var sju minuter kvar av ordinarie tid slog 21-årige anfallaren till med två mål inom loppet av fem minuter och segern var ett faktum.

FA-cupsegern var Liverpools sjätte i klubbens historia och nu hade de gett sig chansen att säkra en cuptrippel när Alaves väntade i UEFA-cupfinalen bara fyra dagar senare.

Houlliers mannar reste till Dortmund och Westfalenstadion för att ta sig an spanjorerna.

Matchen blev en galen sådan - nio mål och två röda kort senare hade The Reds blivit första lag att vinna tre cuptitlar under en och samma säsong.

Markus Babbel och Gerrard såg till att Liverpool skapat sig en tvåmålsledning redan 16 minuter in i matchen. Bara tio minuter senare skulle Alaves dock reducera till 2-1.

Innan halvtidsvilan återtog de röda tvåmålsledningen efter ett straffmål av Gary McAllister.

Alaves Javi Moreno skulle med två mål se till att det var kvitterat efter 73 spelade minuter.

Fowler byttes in och såg ut att bli matchhjälte med sitt solomål till 4-3, men med bara två minuter kvar att spela sköt Jordi Cruyff in 4-4 för spanjorerna - förlängning med golden goal väntade.

I förlängningen skulle en McAllister-frispark från höger leta sig hela vägen in i mål vid bortre stolpen och matchen var avgjord.

Ligacupen, FA-cupen och UEFA-cupen var säkrade. Liverpool såg till att bryta titeltorkan med en spektakulär cuptrippel som för evigt kommer att finnas med i klubbens historieböcker.

Källa: Thisisanfield.com