Historiskt hattrick i hattricks

Bild till nyheten Historiskt hattrick i hattricks
I november 1946 stod Jack Balmer för en prestation som ingen fotbollsspelare i den engelska högstaligan har lyckats med sedan dess.

Säsongen 1946/47 är en speciell sådan för Liverpool FC. Klubben säkrade nämligen sin tredje ligatitel och sin första på 24 år. 

Det var en historisk säsong på fler sätt än ett. Utöver att ligatiteln säkrades stod lagets anfallare Jack Balmer - som på väg mot titeln smällde in 24 mål på 39 matcher - för en prestation av sällan skådat slag.

I november, när Liverpool låg tvåa i tabellen efter endast två förluster på de 13 inledande matcherna, stal Balmer alla rubriker genom att göra tre mål i tre matcher i följd.

Första hattricket kom mot Portsmouth mot Anfield. I den första halvleken satte Balmer en straff och i matchens slutskede slog han till med två snabba för att säkra en 3-0-seger.

Målformen hade bara börjat. Sju dagar senare satte han fyra mål på 17 minuter i en 4-1-seger mot Derby County. Segern tog The Reds upp i ligaledning. 

"Matchen var en personlig triumf för Jack Balmer, lagets kapten. Efter hans hattrick förra veckan gjorde han alla Liverpools fyra mål och fick Derbys försvarare att se ut att komma från en lägre division genom sitt sätt att löpa fritt förbi dem," stod i en matchrapport efter segern enligt Thisisanfield.com.

Med två hattricks i ryggen skulle ett tredje följa mot Arsenal. I en 4-2-seger satte han en straff i första halvlek och slog sedan till med en dubbel inom loppet av sju minuter efter pausvilan. 

Liverpool Echo skrev om det historiska målet:

"Eastham startade anfallet som gav chansen till Balmer, som hittade en yta till höger och sköt bollen i mål. Han möttes av det största glädjevrålet någonsin från Anfield-publiken."

"Efter att ha gjort ett hattrick i hattricks, 10 mål på tre matcher, måste Balmer ha satt ett rekord som kommer att stå sig i många år framöver. Han omringades av överlyckliga lagkamrater."

Balmer hade gjort det - tre matcher, tre hattricks. Anfallaren var första spelare någonsin i den röda tröjan att lyckas med bedriften och endast den tredje i engelska högstaligans historia. Bara Tottenhams Tom Jennings (1925) och Leeds Frank Osborne (1926) hade lyckats tidigare. 

Sedan Balmer i november 1946 skrev in sig på listan är det ingen spelare i den engelska högstadivisionen som klarat av att göra detsamma. 

– Mot slutet av en lång karriär kommer många minnen tillbaka. Det som jag minns allra bäst var när jag, tack vare mina osjälviska lagkamrater, gjorde tre hattricks i följd 1946/47, har Balmer senare sagt om händelsen.

Balmer är en av de allra bästa anfallare att representera Liverpool. På 309 matcher gjorde han 110 mål samtliga turneringar inräknade och återfinns därmed på plats 14 på listan över klubbens mest produktiva målskyttar.

Källa: Thisisanfield.com


0 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer