Så föddes det helröda matchstället

Bild till nyheten Så föddes det helröda matchstället
25 november 1964 är ett speciellt datum i Liverpools historia. Det var dagen då laget, lett av Bill Shankly, spelade i helrött för allra första gången.

Idag förknippas Liverpool med färgen röd, men det var inte förrän 72 efter att klubben bildades som laget bar rött från topp till tå när det var dags för match.

När klubben grundades 1892 hade ägare John Houlding inte råd att köpa nya matchkläder och tvingades därför rota igenom Anfield i ett försök att hitta en lösning. 

Det skulle visa sig att Everton, som hade bytt till röda tröjor, hade lämnat sina tidigare tröjor på arenan. Liverpool tog över de blåvita tröjorna och marinblå shortsen och strumporna. En kombination som laget spelade med i fyra säsonger.


Matchtröjan 1892-1896

Efter fyra år med grannklubbens gamla färger började Liverpool, under tränare Tom Watson år 1896 att spela i röda tröjor och vita shorts, detta efter att Everton slutat spela i rött.

"The Reds" föddes 1896, men det var inte förrän en match mot Anderlecht i Europacupen 1964/65 som laget spelade i ett helrött matchställ.

Bill Shankly hade kommit till klubben och lyft laget upp ur andradivisionen. Shankly var banbrytande i sitt sätt att arbeta. Han satte en betydligt högre standard än tidigare och därmed sökte han hela tiden efter olika sätt att få ett övertag på sina motståndare - även på det psykologiska planet.

Den dåvarande anfallaren Ian St John har i sin självbiografi skrivit om när beslutet om att spela i helrött fattades.

"Han (Shankly) trodde att färgkombinationen skulle ge oss ett psykologiskt övertag - rött för fara, rött för kraft. Han kom in i omklädningsrummet en dag och kastade ett par röda shorts på Ronnie Yeats."

"'Ta på dig shortsen och se hur du ser ut' sa han. 'Herregud, Ronnie, du ser otrolig ut, livsfarlig. Du ser ut att vara över två meter lång!'"

"'Varför inte gå hela vägen, boss?' Föreslog jag. 'Varför inte ha röda strumpor också? Låt oss gå ut på planen i helrött!' Shankly godkände förslaget - så föddes det ikoniska röda matchstället."


Ian St John i helrött.

De vita delarna av matchstället var ett minne blott. När Anderlecht stod för motståndet vandrade "The Reds" ut i helrött. 

"Vår match mot Anderlecht var en kväll fylld av milstolpar. Vi spelade i helrött för första gången. Herregud, spelarna såg ut som jättar. Vi spelade som jättar," har Shankly sagt om kvällen då det röda matchstället debuterade.

"Jag kom hem den kvällen och sa till min fru Ness 'Vet du vad... ikväll gick jag ut på planen på Anfield och för första gången såg jag en glöd som om det brann därute."

Liverpool hade besegrat belgarna med 3-0 på Anfield. St John öppnade målskyttet redan efter tio minuter. Sedan såg Roger Hunt och Ron Yeats till att säkra segern.

Det blev ingen titel i Europacupen den säsongen efter ett uttåg mot Inter i semifinalen. De helröda skulle dock säkra en första titel i det nya matchstället genom att besegra Leeds United i FA-Cupfinalen på Wembley.


Leeds vs Liverpool FA-Cupfinal 1965

Sedan dess har det helröda matchstället funnits med. Ägare, managers och spelare har kommit och gått, men de röda tröjorna, shortsen och strumporna har bestått. 

Bill Shanklys jakt på en edge över sina motståndare blev så mycket mer än så. Det blev en del av ett DNA hos en av världens mest framgångsrika klubbar.

Källa: Thisisanfield.com


1 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer