Från konkurshot till CL-titeln

Bild till nyheten Från konkurshot till CL-titeln
Det är nu snart tio år sedan Fenway Sports Group tog över Liverpool FC efter Hicks och Gillet - duon som var i färd med att köra klubben i botten.

För tio år sedan var Liverpool FC i ekonomisk kris. Ägarna Hicks och Gillet hade kört klubben i botten. "Built by Shanks, Broke by Yanks" löd budskapet på en banner i The Kop.

När ägarduon köpte Liverpool 2007 lovade de att de inte skulle mjölka pengar ur klubben. De lovade även att det första spadtaget i Stanley Park, för en ny arena som skulle stå klar inför säsongen 2009/10, skulle tas inom de första 60 dagarna. 

Allt var tomma löften och lögner. Istället väntade en tid av stor osäkerhet på grund av den ekonomiska situationen. Hicks och Gillet såg med sitt usla ägarskap till att Liverpool blev en utskrattad klubb. 

2010 skulle den hemska tiden för samtliga inblandade i klubben vara över. Den amerikanska duon ansågs, efter en lång rättegångsprocess, inte benägna att hantera ägarskapet. 

Fenway Sports Group såg nu sin chans till en bra affär. En affär de lyckades med. 15 oktober 2010 köpte de Liverpool Football Club för £300M, vilket skulle visa sig vara startskottet på resan tillbaka till världstoppen för Anfield-klubben.

FSG:s första år som ägare var dock inte helt smärtfria, efter en del misstag, som hanteringen av biljettpriserna till Anfield, var "FSG Out" en återkommande fras bland stora delar av supporterbasen. 

Hur FSG hanterade transfers var också en stor bidragande faktor till att supportrar var kritiska. De kände att för lite pengar fanns tillgängliga för spelarköp. 

Nu, snart 10 år efter att FSG, med John W Henry i spetsen, tog över klubben, är den tillbaka där den bör vara. Liverpool är ett av världens bästa, om inte det allra bästa, lag för tillfället.

Utnämnandet av Jürgen Klopp som manager skulle visa sig vara ett genidrag. Klopp har tillsammans med nyckelpersoner som Michael Edwards, Pep Lijnders, Peter Krawietz med flera, med stort stöd av ägarna, lyft klubben från botten till toppen. Ägare, manager, spelare och supportrar är nu enade.

Det finns förutsättningar för att laget och klubben kan fortsätta framgångarna många år framöver. Klopp har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig till 2024 och viktiga spelare som Andy Robertson, Trent Alexander-Arnold, Alisson, Joe Gomez, Mohamed Salah, Virgil van Dijk, Roberto Firmino, Jordan Henderson och Sadio Mané alla har kontrakt till åtminstone 2023.

Förra säsongen blev laget mästare i Europa. Tottenham besegrades i Champions League-finalen i Madrid och nu kan klubben stoltsera med sex CL-bucklor.

Denna säsong är en Premier League-titel på väg. Om Coronaviruset inte förändrar situationen så kommer 30 års väntan att vara över inom en snar framtid.

Liverpool har under de senaste åren rönt lika stora framgångar vid sidan av planen som på den. Anfield fortsätter att byggas ut, en träningsanläggning värd £50M väntas stå redo att användas i sommar och ett lukrativt avtal med klädjätten Nike har säkrats.

När FSG tog över ägarskapet betalade de £300M, nu värderas klubben till smått osannolika 1,7 miljarder pund. På tio år har allting vänt. Från nattsvart mörker till strålande solsken. Fenway Sport Groups inträde i Liverpool FC kommer att vara en del av historieböckerna.

Källa: Thisisanfield.com


1 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer