– När ska kungen krönas?

Bild till nyheten – När ska kungen krönas?
Efter två raka förluster skulle Liverpool slå tillbaka inför hemmapubliken när Bournemouth kom på besök. Men efter bara nio minuter satte ett gäspande Anfield morgonkaffet i vrångstrupen. Vilken tur då, att vi har den bäste av de alla.

Mohamed Salah spelade idag sin 100:e ligamatch för Liverpool sedan han anslöt sommaren 2017. Det kan ju nästan i sig vara anmärkningsvärt med tanke på att laget bara spelat 105 stycken sedan han kom. Han är alltså nästan alltid tillgänglig.

Men när det kommer till Mohamed Salah kan vi prata mer imponerande rekord än sådana som handlar om att bara delta. För Mohamed Salah är med och avgör.

När Liverpool lämnades chockade av Callum Wilsons 1-0-mål, som såklart skulle dömts bort efter gruffen på Joe Gomez, satt inte bara 54.000 på Anfield och gnuggade ögonen. Det var nog miljontals fans runt om i världen som hann tänka; ”Nä, men inte fan kan det hända väl?”.

Och nä, det kan det inte när vi har en av historiens bästa Liverpoolspelare i laget. För det är faktiskt så vi måste prata om Mohamed Salah.

Egyptiern inledde sin första säsong för The Reds med att göra 32 ligamål på 36 matcher och totalt 44 strutar fördelat över alla turneringar. Han ledde en insomnad jätte tillbaka till fotbollseuropas finrum och var en skadad axel från att skjuta oss hela vägen till en sjätte Champions League-triumf redan under sin debutsäsong. Han la upp ribban på världsrekordnivåer och hoppade över med luft direkt.

Med den säsongen i bakhuvudena har kraven på Mohamed Salah blivit orealistiska och direkt skrattretande. Att han ska göra minst ett mål i varje match verkar supportrar se som Salahs skyldighet och vår förbannade rättighet. Så ska det bara vara.

När han idag spelade sin hundrade ligamatch för oss tryckte han såklart också in ett mål. Hans 70:e totalt. S-J-U-T-T-I-O-N-D-E.

0,7 mål per match alltså. Och kanske då inte tillräckligt bra enligt vissa. Men ändå så bra så att det aldrig gjorts bättre i Liverpools 128-åriga historia. Många är de sannerligen som försökt, men ingen har någonsin gjort fler mål på sina 100 första ligamatcher än Mohamed Salah.

Suarez, Torres, Owen, Fowler, Rush, Dalglish, Hunt… you name it. Mohamed Salah är den som gjort flest mål av alla på sina hundra första ligamatcher. Och ändå finns det folk som förväntar sig mer.

Jag tycker helt ärligt det är som att vinna 150 miljoner på Lotto och förbanna sig över att man inte vann 152. I den kanske överlägset bästa upplagan av Liverpool någonsin spelar just nu också en spelare som, historiskt – svart på vitt, är den kanska allra bästa målskytt vi någonsin skådat på Anfield. Och ändå uppskattas han inte fullt ut.

Idag ska det sägas att Anfield upplevdes gäspigt nästintill hela matchen. Tyvärr tenderar det att bli så vid tidiga kick-offs och Bournemouths ledningsmål gav nog en nervositet som var större än vad kanske de flesta nu vill erkänna i efterhand.

Men när det väl togs ton sjöngs det om ”our number four” och ”Si Senor”; sångerna om ”The Egyptian King” har nästan tystat.

Det pratas ofta om att spelare inte uppskattar fans, lojalitet och klubbtillhörighet tillräckligt. Men är det där inte ett cirkelsystem där vi alla som står på läktarna kanske också ibland borde rannsaka oss själva?

Jag vill i alla fall inte stå där den dagen Mohamed Salah inte längre spelar i klubben och tänka tillbaka på att ”den där jäveln var nog rätt bra trots allt”. Jag insuper och njuter av varje sekund.

Det må inte se varken flamboyant eller stilistiskt korrekt ut. Han har varken kraften som Ronaldo eller flytet som Lionel Messi. Men han är Mohamed Salah och han gör fler mål än vad någon före honom gjort för Liverpool Football Club. Och det räcker gott och väl för mig.

Trots en dålig passning av Sadio Mané kom han till avslut och tryckte in 1-1. Han är nu bara ett bakom Aubameyang och Vardy och vill de sig väl lyfter han kanske en tredje guldsko på lika många försök om två månader.

I tillägg till det kommer han också att lyfta Liverpools första Premier League-pokal på 30 år, efter att för ett år sedan skjutit ledningsmålet i finalen som gav oss vår sjätte Champions League-titel.

Att det finns folk som fortfarande inte förstår Mohamed Salahs storhet och hans vikt för detta Liverpool är inget annat än en gåta. Men själv har jag bestämt mig för att sjunga kungens sång varenda match framöver. Det blir mitt sätt att kröna en av de största vi någonsin fått uppleva. 


19 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer