Mannen bakom akademiens framgångar

Bild till nyheten Mannen bakom akademiens framgångar
Tom Jenkins är en analytiker som spelar en stor roll i de yngre spelarnas utveckling på vägen mot spel seniorlaget.

Liverpools officiella sajt har släppt en ny artikel i artikelserien "Behind the Badge" som fokuserar på anställda inom klubben som annars inte får så mycket medial uppmärksamhet. 

Denna gång ligger fokus på Tim Jenkins, som är en av de viktigaste analytikerna i klubben. 

Jenkins startade sin karriär genom att arbeta med ProZone i början av 2000-talet. ProZone har senare utvecklats till ett av de allra populäraste verktygen för analyser.

Han kom till Liverpool 2012 och hade då skaffat sig erfarenhet i Derby County när de var i Premier League. Han hade även gått UEFAs finaste tränarkurs på Hartpury College i Gloucester.

Sedan han kom till klubben har han utvecklat ett nära samarbete med Neil Crichtley, som är huvudtränare för U23-laget.

– På matchdagar ser jag ofta matcherna högre upp på läkaren än vad de vid sidlinjen gör. Jag försöker att få en taktisk bild över matchen och rapporterar sedan vad jag ser ned till Neil, säger Jenkins till Liverpoolfc.com.

– Det viktigaste i jobbet är prestationerna - vi har individuella planer för varje spelare och det är vårt jobb att skapa planerna baserade på videoanalys och statistik för att fokusera på specifika områden. Då kan vi presentera det för spelarna och försöka att jobba med det på träningsplanen.

– Det vi hoppas på är en förbättring i prestationerna och vi söker hela tiden efter saker att analysera vidare. Det kan vara en speciell typ av avslut, huvudspelet hos en försvarare, en spelares reaktion vid omställningar, hur de pressar, mentaliteten vid bakslag, eller andra vanliga situationer i en match.

– Nyligen såg vi Luis Longstaff skära in och leverera ett perfekt inlägg till Brewster med vänsterfoten som ledde till ett mål - bara den situationen har vi övat på hundratals gånger.

Harvey Elliott, Curtis Jones och Neco Williams är exempel på att akademien är välfungerande, för det primära målet är inte att vinna matcher på U23-nivå - det handlar om att få fram spelare till seniorlaget.

– Neco är det bästa exemplet på hårt arbete. Sättet han har hanterat en stor mängd besvikelser under loppet av sin utveckling. Han har inte alltid varit i närheten av Melwood, men han har fortsatt att arbeta hårt och hans mentalitet har varit stark. Vi har stöttat honom, men han har arbetat hårt varje dag och förtjänar framgångarna, säger Jenkins.

– Curtis har varit fantastisk för oss i U23-ligan, han är verkligen en talang. Han hade några tuffa perioder förra säsongen, men denna säsong har han haft en utmärkt mentalitet som kapten. Det är tillfredsställande att se att han uppmärksammas på Melwood.

– Harvey kom in och har överraskat oss alla med sin mentalitet och arbetsmoral. Insatserna han gör på träning, om det så är för U23 eller på Melwood, är fantastiska. Han är en bra grabb och har en äkta kärlek för sporten - han älskar att spela fotboll. 

Jenkins pratar också varmt om Vitor Matos, portugisen som hämtades in från Porto i syfte att sammanlänka akademien och seniorlaget.

– Han har haft en väldigt bra inverkan för att koordinera arbetet mellan lagen. När det kommer till individuella spelare är det kul att veta att de blir observerade även på Melwood. Han kan exempelvis spendera 20 minuter efter träning med Sepp van den Berg för att arbeta med defensiv teknik och huvudspel.

– Samtidigt så ser han våra träningar och kan hjälpa oss att återskapa seniorlagets koncept. Han har ett stort intresse i de spelare som spelar med båda lagen och håller även ett öga på de som närmar sig. Spelare kan skickas ut på lån och då måste nästa grupp vara redo att ta plats på Melwood.

Hela artikeln kan läsas via länken ovan.


1 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer