Stort fokus på statistik

Bild till nyheten Stort fokus på statistik
Astrofysikern Tim Waskett berättar hur han tillsammans med ett team hjälper Liverpool både på fotbollsplanen och transfermarknaden.

Liverpool hyllas över hela världen för tillfället. Jürgen Klopp och tränarstaben anses av många vara den bästa på att utveckla spelare medan sportchefen Michael Edwards får beröm för hur han köper rätt spelare till en billigt pris och säljer iväg truppspelare med en hög prislapp.

Bakom kulisserna finns det ett team som jobbar för att ta fram statistik som kan hjälpa Klopp och Co. att förbereda sig inför kommande match, se hur spelarna och spelet kan utvecklas samt att titta på rätt spelare på transfermarknaden. 

Tim Waskett är astrofysiker och har varit anställd av klubben sedan 2012 för att hjälpa till med den matematiska delen. Waskett besökte nyligen TV-programmet "Royal Institution Christmas Lectures" och temat var hur man skapar sin egen tur.

– Huvudmålet med varje match är självklart baserat på målen som görs. Det är vårt jobb att se på varje situation - varje passning, inkast, tackling, skott och göra det till en chans att göra mål, säger Waskett.

– Detta gör vi genom att se varifrån skotten avlossas och hur ofta det blir mål, det ger oss sannolikheten för att det ska bli mål på nästa skott från samma position.

– Varje helg får vi data från runt 200 matcher som inkluderar varje touch på bollen. I varje match får vi data från cirka 2000 bollberöringar.

– Det sker passningar ungefär varje sekund i en match, så det kan bli hektiskt, men lyckligtvis har vi ett datasystem som registrerar detta till oss.

– I Premier League har vi något som kallas "Tracking data". Det finns ett stort antal kameror runt om på arenan som följer spelarnas position och bollen. Kamerorna tar 25 bilder per sekund under hela matchen, så i slutet av matchen har vi runt 1,5 miljoner datapunkter.

I analyserna registeras också var spelarna befinner sig under hela matchen, hur de löper och var de mest intensiva löpningarna tas. Detta hjälper att skapa en bild av spelarnas rörelsemönster samtidigt som man kan analysera passningar, inlägg, tacklingar och skott.

Enligt Waskett avvänds den datan för att bestämma vilket passningsalternativ som är det mest optimala för att ge den största sannolikheten att bollen slutar upp i motståndarens mål.

Liverpool Echo skriver att Naby Keita utmärkte sig enormt på dessa analyser och att det var en av anledningarna till att han värvades till klubben. 

– Fördelen är att vi kan se siffrorna för alla spelarna på en gång, vilket betyder att vi kan analysera både spelare i Premier League och i ett stort antal andra ligor. Det ger oss bra information om vilka spelare som gör det bra och vilka som vi kanske kan signera i framtiden, avslutar Waskett.

Källa: Liverpool.no, BBC


4 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer