Stor intervju med Virgil

Bild till nyheten Stor intervju med Virgil
I en längre intervju för BBC diskuterar Van Dijk bland annat starten av sin karriär, övergången till Liverpool och sin förkärlek för Disneyland.

Liverpools mittbacksgeneral Virgil van Dijk intervjuas av Guillem Balague å BBC:s vägnar.

Van Dijk om den snabba fysiska tillväxten som förändrade livet för honom:

– Jag var inte lång förrän min kropp plötsligt började växa väldigt snabbt. Vid 16 års ålder var min lillebror längre än mig. Under sommaren när jag fyllde 17 så växte jag hela 18 centimeter.

– Mitt knä blev lite instabilt. Jag hade problem med ljumskarna. Jag hade så många olika problem, men sedan genomförde jag en grundläggande rehabilitering och var borta från spel i sex veckor. Efter den perioden så började jag att spela bra.

– När jag var 16 år var jag en långsam högerback som inte var tillräckligt bra för att spela mittback. Jag stack aldrig ut som spelare förrän jag spelade för U19-laget och blev kapten. Efter det så gick det mycket bättre - jag spelade en del för U23-laget och därefter gick allt ganska snabbt.

– När jag gick till FC Groningen behövde jag ta cykeln till träningen. Min första lön gick åt till att betala körlektioner. Innan jag skrev på mitt kontrakt, när jag var 15-16 år, var jag diskare på en restaurang.

– Jag tränade måndag, tisdag, torsdag och spelade match på lördagen. Under onsdagar och söndagar jobbade jag från klockan 18 fram till midnatt.

– Jag jobbade eftersom att jag ville ha möjligheten att gå ut på stan under lördagskvällarna. Jag tjänade kanske 350 euro varje månad och jag var så glad över att jag kunde ta med mina vänner och bjuda dem på McDonalds. Sedan började jag inse hur viktigt pengar kan vara, men att det inte är det allra viktigaste.

Om problemen med blindtarmen och om onyttiga matvanor:

– Jag låg på sjukhus under 13 nätter vilket var väldigt tufft. Det var ett komplicerat problem med min blindtarm. Jag hade en infektion i magen. 

– Jag var då inne i en av mina bästa perioder i Groningen. Jag skulle ha spelat derbyt mot Heerenveen men jag kände mig sjuk - jag åt inte så hälsosamt under min tid i klubben så jag får skylla mig själv. Det var ett par tuffa veckor innan jag blev opererad och efter operationen var det ännu värre. Jag var i chock.

– Jag satte på TV:n och så började låten Viva la Vida av Coldplay att spelas, då blev jag väldigt känslosam. Om jag hör låten idag så tänker jag tillbaka på den tuffa perioden och uppskattar hur situationen ser ut idag och inser hur stolt jag kan vara.

– Jag kunde inte göra någonting på minst tio dagar, jag kunde knappt gå. När jag gick för första gången igen så blev jag andfådd efter tio meter. Efter en månad så började jag träna lätt igen för att bygga upp mina muskler. Efter alla problem så spelade jag en hel säsong och sedan lämnade jag för Celtic.

Om övergången till Liverpool:

Van Dijk spelade två säsonger för Celtic för att sedan flytta till Southampton. Efter två säsonger på St. Marys lämnade han in en transferbegäran efter att Liverpool visat intresse. Sex månader senare blev han Liverpoolspelare efter en övergång värd £75M.

– Efter att augusti var över (och transferfönstret stängt) så knöt jag näven i fickan och gav allt för Southampton. Jag var glad över att spela då jag hade varit skadad under en längre period. 

– När allt hände under sommaren började folk att tveka på en. Jag brydde mig egentligen inte, jag gav allt på träning och under matcher. När det blev december och jag blev meddelad att de hade kommit fram till en deal och att jag kunde prata med Liverpool så blev jag väldigt glad. 

– Jag var och såg Champions League-finalen mellan Juventus och Real Madrid 2017. Det var många Liverpoolsupportrar som kom fram till mig och sa att jag skulle skriva på för klubben. Det var en fin gest, de var snälla och respektfulla.

Om att hålla familj och vänner nära:

– Jag har känt min bästa vän sedan jag var 12-13 år. Han ska snart bli pappa så jag är verkligen glad för hans skull. Om jag behöver någon att prata med eller liknande så finns han alltid där. Om han behöver mig så finns jag där för honom.

– Jag försöker att hålla min umgängeskrets liten. Ju större du blir som spelare ju mer tid i strålkastarljuset blir det. En hel del människor som du träffat en eller två gånger vill bli en del av ditt liv igen. Jag har en fantastisk fru som kan se igenom sådana saker.

– Min familj, min fru och mina barn är det jag värdesätter högst. Jag har haft en del tuffa perioder under åren, men när jag kommer hem och ser min fru och mina barn, då spelar inget annat någon roll. Det är vad som driver mig. Det är för dem jag gör allting. 

Om sina rötter i Surinam:

Surinam, ett av Sydamerikas allra minsta länder, blev självständiga från Nederländerna 1975.

– Min mamma är från Surinam och min pappa är från Nederländerna. Jag har varit där ett par gånger, det var härligt. När jag varit där har det varit för att träffa min familj. Jag skulle vilja åka dit med mina barn.

– Min farfar bor i Breda - han är en väldigt stolt farfar. Han är en cool kille. Det är många i Breda som vet vem han är. Han var domare förut, ibland gick jag och såg matcher som han dömde och de hade mycket respekt för honom.

Om sin förkärlek för Disneyland:

– Jag gillar Disneyfilmer och jag älskar att ta med mig barnen till Disneyland. Att se dem så glada gör min dag. 

– Jag var 7-8 år när jag var där första gången. Det var fantastiskt, men vi var inte där så många fler gånger eftersom att det var väldigt dyrt.

– Jag åkte dit med min fru när vi nyligen hade träffats. Vi blev lite berusade på hotellet innan och vi njöt verkligen av vistelsen. 

– Jag försöker att hålla saker så enkelt som möjligt. Det var så för mig när jag var yngre och det är så det borde vara. Varför göra saker svårare än nödvändigt? Varför ska man ha tuffa perioder när man kan uppskatta livet och vara positiv? Det är något som jag har lärt mig under åren.

– Jag försöker att vara så positiv som jag kan. Livet är för kort för att vara negativ.

Om sitt intresse för TV-serier:

– Jag gillar verkligen TV-serier. Jag är ett stort fan av Prison Break - jag har sett den åtta gånger.

– Jag minns att jag började kolla på Game of Thrones, alla sa att 'du måste se den' men jag tänkte 'det är sci-fi, det är inte på riktigt, det kan inte vara så bra'. När jag väl gav serien chansen så kunde jag inte sluta kolla. 

Om den moderna världen:

– Jag ser en hel del saker som förändras, hur människor tänker. Det är otroligt hur stort inflytande sociala medier har på människor. Det är lite sorgligt - det är ett sorts falskt liv som folk lever.

– Jag gillar att hålla saker privat.

– När vi vinner så är allt fantastiskt och du kanske ses som den bästa mittbacken i världen. Om man förlorar eller släpper in mål så kan man istället vara världens sämsta. Det är sådant vi måste hantera. 

Om hur han vill bli ihågkommen: 

– Som en legendar för Liverpool. Jag vill uppnå fantastiska saker här. Vi har en fantastisk trupp, vi har allt, alla verktyg som krävs. 

– De gjorde allt de kunde för att värva mig och jag vill ge allt för klubben. Innan jag började träna med laget var jag och såg matchen mot Leicester. Jag var i styrelserummet och träffade så många legendarer, stora spelare som har spelat för denna klubb.

– När du spelar för denna klubb så kommer du alltid att vara välkommen då du är en del av en familj. Det var en av anledningarna till att jag verkligen ville komma hit.

Om var han vill ta vägen efter karriären:

– Min frus föräldrar bor på landet i Nederländerna. Jag älskar att vara där, det är tyst och lugnt och ingen stör dig. Jag har tänkt tanken på att bo där när karriären är slut.

– Sedan finns såklart London och områden som Kensington med väldigt fina hus och man tänker att det vore fantastiskt att ha ett hus i stan. Livfullt, nära till barer och fina frukostställen. 

– Vi har inte många lediga dagar, men när vi väl har det så tar vi tåget till London och har det väldigt bra där.


4 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer