Quantcast

Nästa match ()

 klubbmärke ()

Bäst räddningsprocent i Europa

Bild till nyheten

Alisson Becker har växt till en av världens bästa målvakter. Nu kommer statistik som visar exakt hur bra han är.

Alisson Becker kom till Liverpool i somras och har betytt otroligt mycket för lagets försvarsspel. Nu kommer siffror som visar brassens betydelse. 21 matcher har han spelat, 12 av dessa matcher har han lämnat planen utan ett insläppt mål. I Premier League har det endast blivit 10 insläppta mål hittills. I mötet med Manchester City släppte han in två mål i samma ligamatch för första gången som Liverpoolspelare.

Han har, tillsammans med resten av försvaret, varit en stor bidragande faktor till varför Liverpool toppar Premier League i dagsläget. 

Med 10 insläppta mål på 21 matcher släpper Alisson in 0,48 mål per match, vilket är minst av alla målvakter i de fem största ligorna i Europa. Detta enligt statistik från whoscored.com.

När det gäller sådan statistik kan den vara något missvisande i och med att antal skott mot sig kan variera bland målvakterna. Ju färre skott mot mål desto mindre risk för att släppa in ett mål. När man ser till räddningar per match befinner sig brassen under genomsnittet, som är 3,04 räddningar per match. Alisson har 2,29 räddningar per match.

Men även om man inte får så många skott mot sig, så kan de få skott man väl får mot sig vara farliga målchanser. Opta har fört statistik över räddningar som målvakterna gjort där anfallaren är förväntad att göra mål; där har Alisson räddat 9 av 14 chanser. 

Hans räddningsprocent på farliga målchanser är näst bäst i Europa, där är endast Getafes David Soria bättre.

Alisson har också den högsta räddningsprocenten av alla målvakter i de fem största ligorna i Europa. Han räddar 84,2 procent av skotten som han får mot sig. Det kan jämföras med Atletico Madrids Jan Oblak som ligger på en tredjeplats med sina 80,4%.

Ingen målvakt i dessa ligor har lyckats hålla lika många nollor som Alisson heller. Den målvakt som kommer närmast i Premier League är Kepa Arrizabalaga som har 10 hållna nollor.