Inför: Chelsea-Liverpool

Bild till nyheten Inför: Chelsea-Liverpool
​Säsongens och kanske historiens första fredagsmatch för Liverpool väntar. Chelsea står för motståndet och efter 4-1 mot ett annat blått motstånd förra helgen är förtroendet på topp.

Säsongens och kanske historiens första fredagsmatch för Liverpool väntar. Chelsea står för motståndet och efter 4-1 mot ett annat blått motstånd förra helgen är förtroendet på topp.

Head-to-Head statistik

Vi har haft svårt mot Chelsea de senaste säsongerna. De har bland annat slagit oss i en cupfinal och förstörde våra chanser till en ligatitel. Vi har dock inte förlorat mot Chelsea i ligan sedan hösten 2014, och förra säsongen på Stamford Bridge slutade det med en 3-1 vinst efter två snygga mål av Coutinho och ett avslutande mål av Benteke. Det var Jurgen Klopps första bortavinst i ligan som Liverpool-manager.

Chelsea

Stamford Bridge var en fästning snarare än en bro under Mourinhos glansdagar. För många var det en Bridge too Far att ens få en poäng med sig hem. Antonio Conte har ett liknande rykte om sig och har faktiskt inte förlorat en hemmamatch sedan januari 2013, vilket är 30 hemmamatcher sedan. Det otroliga är också att han med Juventus och nu Chelsea vann 28 av de 30 obesegrade hemmamatcherna. Chelsea är också hittills obesegrade på bortaplan i ligaspelet. Trots en snöplig 2-2 match borta mot Swansea.

Skillnaden sedan Conte tog över är en helt annan aggressivitet i spelet och ett järngrepp om mittfältet tack vare duon Kanté och Matic. Även Oscar som offensiv mittfältare är duktig defensivt olikt Mr Fabregas. Vilket underlättar för en ålderstigen backlinje som såg skakig ut ifjol.

Ett avbräck för Chelsea är att deras kapten och sämsta människa – John Terry är skadad. Vilket öppnar för David Luiz att göra sin Chelsea-comeback. Jag är inte bland dem som ser Luiz som en clown men han har sina svagheter som försvarare när han inte verkar fullt fokuserad. Dessvärre är han snabbare än Terry och bättre med bollen vilket kan göra honom bättre anpassad att hänga med våra anfallare och inte slå bort bollar under press.

Diego Costa som väl är djävulens bästa barn har börjat säsongen i kanonform med 4 mål på 4 ligamatcher. Mot ett lag som vårat med en skakig och skadedrabbad backlinje i flux kan han vara direkt livsfarlig. Även Hazard har en tendens att vara bra mot Liverpool och han har inlett säsongen som om förra säsongens fiasko bara berodde på en gasläcka.

Trolig startelva enligt skribenten: Courtois; Ivanovic, Cahill, Luiz, Azpilicueta; Kanté, Matic; Pedro, Oscar, Hazard; Costa

Liverpool

Liverpool har inlett karaktäristiskt förvirrande. En holmgång till vinst mot Arsenal följdes upp av en håglös förlust mot Burnley. Sedan dess släppte ketchupen mot Burton i cupspelet, man hade bud på mer än en poäng borta mot Spurs, och de regerande mästarna Leicester fick storstryk.

Vilket är det riktiga Liverpool? Eller är Liverpool helt enkelt väldigt styrda av omständigheterna, det vill säga bra mot bra lag i rätt matcher men svaga och frustrerande när de inte tidigt får hål på ett sämre lag?

Det är osäkert om Chelsea passar oss väldigt bra, men å andra sidan kunde man säga samma sak inför Leicester. Förutom försvaret är det stora frågetecknet Coutinho. Var han petad eller är det likt med Sturridge en onödigt uppförstorad snackis? Rotation blev för vissa ett fult ord på grund av Benitez men med nuvarande trupp och begränsade spelschema bör det ses som en lyx att kunna sätta någon självskriven spelare på bänken av taktika skäl. Möjligt är att Coutinho får sitta kvar på bänken istället för att bli bortmarkerad av Kanté eller Matic, eller så anses han perfekt för vänsterkanten i denna match för att utmana en seg Ivanovic i en mot en-lägen. Sturridge å andra sidan kan förtjäna ytterligare en start efter fint och osjälviskt spel mot Leicester men spelar han två matcher i rad kanske han går sönder.

Som ett Lallana-fan ända sedan han spelade i tredjedivisionen för Southampton är jag väldigt glad att se honom få mer respekt och förhoppningsvis fortsätter han vara lika distinkt framför mål. Även när han och Firmino inte är som mest kreativa behövs deras spelintelligens och rörelser på plan för att laget ska fungera.

Liverpool har gjort flest mål av alla lag under kalenderåret 2016, i åtta matcher har man gjort åtminstone tre mål. Dessvärre har man inte hållit nollan sedan februari. Det ser dock ganska bra ut inför denna kvällen. Lovren ska vara tillbaka och ersätter Lucas i försvaret, troligen. Dessutom har det börjat viskas om att Karius redan ska vara redo, vilket låter för tidigt men spännande. Och ovan på det är det möjligt att även Emre Can kan spela och bidra med mer defensiv stabilitet till det centrala mittfältet. Det svåra blir att peta antingen Henderson, Wijnaldum, eller en mer offensiva spelare efter de senaste matcherna men Can behövs defensivt även om jag fortsatt inte är helt övertygad om honom som defensiv mittfältare är han åtminstone bra i närkamper och lär sig fortfarande de finare nyanserna av försvarspel.

Annars är det Klavan, Sakho, Ojo, och Gomez som skadade.

Trolig startelva enligt skribenten: Mignolet; Clyne, Matip, Lovren, Milner; Henderson, Can; Mané, Lallana, Firmino; Sturridge.

Övrigt

Matchen börjar 21:00(svensk tid) och sänds på Viasat Premium och Ultra, vad det nu är, och på Viaplay förstås.

Domare för dagen är Martin Atkinson, uppbackad av Stephen Child, Stuart Burt, och Bobby Madley.


17 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer