LFC.nu intervjuade Gary Mac

Bild till nyheten LFC.nu intervjuade Gary Mac
Legendaren Gary McAllister besökte Stockholm i veckan för att marknadsföra Liverpools svenska sommarskolor. Vår reporter Carl Sundqvist fick en trevlig pratstund med "Macca" som fram till i oktober jobbade som coach under Brendan Rodgers. "Klopp kommer att föra klubben framåt", sa han bland annat.

Hur kommer det sig att ni är i Sverige och genomför detta event?

"För att lansera Liverpools internationella akademi. Vi har med oss coacher från akademin i Kirkby som ska lära ungdomar om klubbens etik, taktik och teknik. Vi vill att ungdomarna ska lära sig 'The Liverpool Way'."

"Jag tycker att idén är utmärkt. Liverpool FC är stora i Skandinavien så det är inte mer än rätt att vi är här och visar hur det fungerar på akademin och på Melwood."

Du har varit klubbens ambassadör sedan i höstas. Vad betyder det för dig?

"Först och främst är det en stor ära. Sedan var det en lättnad efter att jag fick lämna tränarstaben då Brendan Rodgers fick sparken. De ville ha mig kvar och jag väntade inte länge med att tacka ja till rollen."

"Jag hade två år i klubben som spelare, vilket var en saga i sig. Så att fortfarande få vara involverad är en stor ära."

* Vår reporter var i himlen då han fick träffa gentlemannen "Macca".

Saknar du arbetet som coach? Har du några ambitioner att återgå till att vara coach/manager i framtiden?

"Mer är något annat saknar jag att spela. Att bli coach och manager var mitt sätt att ge något tillbaka till fotbollen. Mitt största engagemang har alltid varit som spelare."

"Man vet aldrig vad som händer i framtiden. Jag har en ung familj som har fått flytta upp och ner i landet och bytt skolor för fotbollens skull. Jag har en bra position i klubben nu men man ska aldrig säga aldrig."

Du spelade i Liverpool under två säsonger och vann trippeln 2001. Var det den bästa tiden i din karriär?

"Jag kunde aldrig drömma om att det skulle gå så bra. Däremot visste jag att jag fortfarande kunde spela på den absoluta toppen när jag skrev på, trots att jag var 35 år gammal."

"Jag insåg snabbt att det var en bra grupp av spelare som kunde vinna titlar. Men att vi skulle vinna tre titlar trodde jag aldrig."

"Att vinna ligatiteln är självklart det största man kan göra, så att vinna med Leeds (1992/93 reds anm) värderar jag högst. Men att vinna tre titlar med Liverpool var också väldigt unikt. Så min tid i Liverpool var absolut speciell."

Liverpool har många fans i Skandinavien och inte minst i Sverige. Tycker du att det är viktigt för våra ungdomar att lära sig spela ”The Liverpool Way”?

... liksom tre fans från svenska supporterklubben; John Fagerström med sonen Viggo, 9, samt Anna-Karin Andersson.

"Absolut, jätteviktigt. Att få se på så nära håll, vad det gäller taktik och teknik samt hur vi lägger upp träningarna."

"Jag vet att det är väldigt populärt med fotboll här och att alla kollar på Premier League på TV."

"Träningarna är dessutom upplagda på samma sätt som på akademin hemma i Liverpool. Men det viktigaste är att barnen har roligt och att de går hem från träningen med ett leende på läpparna."

Jürgen Klopp har varit manager i drygt ett halvår nu. Vad tycker du om hans insats såhär långt och vad tror du om framtiden?

"Han har gjort det bra, utan tvekan. Emellanåt har det varit fantastiskt. De har spelat fyra riktigt bra matcher mot Manchester United, två matcher mot Manchester City och Chelsea borta. Det var toppklass."

"Det är den nivån som de försöker nå på sikt, och det är också vad som krävs om Liverpool ska komma tillbaka och utmana om titlarna igen."

"Vi måste ge Jürgen tid. Han kommer ta klubben framåt."

Du spelade ju med Tomas Brolin när du var i Leeds United. Vad har du för minnen av honom?

"Alla minns Tomas Brolin under början av 90-talet, då han var fantastisk. Men han hade lite otur när han kom till Leeds och drogs med mycket skador."

"Han spelade inte så mycket på grund av det och fansen fick kanske inte se det bästa av honom. Men på träningarna kunde vi se hans kvaliteter. Han är dessutom väldigt trevlig."

Text: Carl Sundqvist 

* Glada Stockholmsungdomar som drillades av Gary Mac under en timme.

FAKTA: Gary McAllister

Född: 25 december 1964
Födelseort: Motherwell, Skottland
Position: Mittfältare
Andra klubbar: Motherwell (1981-85), Leicester City (1985-90), Leeds United (1990-96), Coventry City (1996-2000), Coventry City (2 /2002-03)
Köpt ifrån: Fri transfer från Coventry den 1/7 2000
Kontrakt avslutat: 13/5 2002
Meriter: FA Cup 2001, League Cup 2001, UEFA Cup 2001
Ligamatcher/mål för LFC: 55 / 5
Totalt antal matcher/mål för LFC: 87 / 9
Landskamper: 57-A - 5 mål för Skottland

FAKTA: Liverpool International Academy

I sommar kommer bedriva fotbollsskolor på åtta orter runt om i Sverige, från Falun i norr till Löddeköpinge i söder.

I onsdags gick PR-turnén till Järfälla utanför Stockholm. Under en timme fick svenska ungdomar  lära sig att spela ”The Liverpool Way” under ledning av legendaren Gary McAllister, Anthony Godfrey från akademin samt Mattias Proos, koordinator i Sverige.

LFC bedriver svenska fotbollsskolor före och efter midsommar och och tar med sig välutbildade tränare från akademin i Kirkby. 

Fotbollsskolorna är öppen för barn mellan 6-14 år och gäller för såväl  målvakter som utespelare. Deltagarna tilldelas kläder, vattenflaskor och ett individuellt utvecklingsschema.

Efter varje avslutad skola kommer en deltagare att tilldelas Liverpool  Award, som är ett tecken på att man passar in i ”The
Liverpool Way”. Priset består i att få åka och träna på akademin i Kirkby.

Bilderna tillhör: LFC International Academy Scandinava

Inlagt av:

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer