Inför: Rubin Kazan-Liverpool

Bild till nyheten Inför: Rubin Kazan-Liverpool
​Efter ha slagit Chelsea i lördags får Jürgen Klopp chansen att också ta sin andra Liverpoolseger mot ett ryskt lag.

Rubin Kazan

Kazan ligger i den ryska delrepubliken Tatarstan, långt österut från Moskva (det är långt-bort-i-stan, bokstavligt talat), och spelar sedan 2013 på den nybyggda "Kazan Arena" där det också ska spelas matcher under Rysslands VM 2018.

Rubin Kazan är inte nära besläktade med Hollywood-regissören Elia Kazan som gjorde bland annat "On The Waterfront"("Storstadshamn") och "A Streetcar Named Desire"("Linje Lusta") med Marlon Brando på 50-talet. Rubin Kazan skapades dock på 50-talet som "Iskra" och nådde högsta divisionen i rysk fotboll först efter Sovjetunionens kollaps.

Rubin slutade femma i Ryska PL förra säsongen men kvalificerade sig tack vare att ligafyran Dynamo Moskva blev uteslutna från Europaspel i och med att Dynamo inte lyckades följa UEFAs Fair Play-regler. Deras bästa målskytt ifjol var Igor Portnyagin som gjorde 11 mål och belönades med att få debutera i det ryska landslaget.

Denna säsongen ligger man inför matchen på 12:e plats(av 16) och har bara gjort 14 mål på lika många matcher men släppt in 21 stycken. Ingen har utmärkt sig i målprotokollet men noterbar är förre Everton-spelaren Diniyar Bilyaletdinov som gjort två baljor och säkert känner sig extra blå mot Liverpool. Tidigare under säsongen sparkade man också sin manager Rinat Bilyaletdinov, far till Diniyar, och ersatte honom med Valeri Chaly vars tidigare erfarenheter kommer främst ifrån de lägre divisionerna i Ukraina och Moldavien.

Rubin Kazans publiksnitt i ligaspelet är blott 11.000 men mot Liverpool förväntar man sig komma närmare fullsatt vilket skulle vara lite mer än 45.000.

Rubin har tidigare spelat sex matcher mot engelskt motstånd där man vunnit tre, spelat en oavgjord, och förlorat två. De två förlusterna kom i England mot Chelsea och Tottenham och den observanta läsaren noterar att de därmed går in i denna matchen obesegrade på hemmaplan mot engelska lag.

Rubin är också en EL-veteran vid det här laget och har tagit sig vidare från gruppspelet de tre senaste gångerna. Dock ligger man just nu trea i gruppen med två poäng bakom Liverpool på tre poäng, och FC Sion med sju poäng. Vinner inte Kazan denna matchen måste man förlita sig på andra lags resultat för att ta sig vidare.

Portnyagin är skadad och Oleg Kuzmin är avstängd efter ha blivit utvisad på Anfield. Marko Devic som ersatt Portnyagin har gjort tre mål på lika många matcher, bland annat 1-0 mål på Anfield.

Trolig startelva enligt skribenten: Ryzhikov; Ustinov, Kverkvelia, Kambolov, Nabiulin; Ozdoev, Georgiev; Kanunnikov, Carlos Eduardo, Karadeniz; Devic.

Liverpool

Lugnet har lagt sig efter vinsten mot Chelsea och Halloween där väl alla klädde ut sig till Zombie-Shankly? Klopp har tagit med sitt fulla tillgängliga manskap och lovat att inte vila några spelare. Klopp har dock också tagit ut tre ungdomar – Brannagan, Chirivella, och Fulton – som mest fyller ut matchtruppen men som kanske kan norpa en bänkplats. Frågan är hur många som återvänder då Liverpool inte vore de första som förlorar soldater till den ryska vintern.

I förra matchen mot Kazan utsågs Sakho till matchens lirare(enligt de som röstade här på LFC.nu), Can gjorde vårt enda mål, och både Benteke och Firmino hade pigga inhopp på slutet. Benteke i synnerhet hade ett skott i stolpen.

Vi spelade dock mer än hela andra halvlek mot ett Rubin med en spelare utvisad och på hemmaplan. Vilket verkligen borde ha betytt tre poäng men det var också en av Klopps första matcher och Kazan försvarade sig föredomligt, samt deras 1-0 mål var ganska läckert.

Denna matchen behöver man spela mer likt andra halvlek mot Chelsea och inte släppa in ännu ett tidigt mål. Eftersom det är på bortaplan och Kazan är i större behov av poäng kan man också tänka sig att matchbilden blir annorlunda och Liverpool kanske inte behöver försöka luckra upp en järnridå för att komma till avslut.

Intressant blir att se huruvida Benteke äntligen kan få spela ifrån start eller om han fortsätter att vara en super-sub och i bästa fall åtminstone kan starta i helgens match mot Crystal Palace. I hans och Sturridge frånvaro saknas helt enkelt någon som tillräckligt kan fylla den ensamma forwardsrollen. Origi är ofta osynlig även om han kan ta en del fina löpningar och Firmino var heller inte särskilt övertygande längst fram mot Chelsea. Möjligt är det att Firmino är ett bättre alternativ just för att Rubin Kazan inte förväntas vara lika tillbakadragna som Chelsea är i ledning.

Övriga laget tar nästan ut sig själv vid det här laget. Möjligen kan Firmino starta istället för Lallana om han inte spelar längst fram men skillnaden är marginell just nu då Lallana sett bra ut under Klopps ledning och desstom gjort av våra tre Europa League-mål hittills.

Det en del spekulerar kring är ifall man bör peta Milner. Vilket jag verkligen inte håller med om. Visst var han delvis ansvarig för baklängesmålet mot Saints och han samlar på gula kort men han har också varit direkt bidragande till flera mål (assist mot Saints; mål mot Aston Villa) och är trots allt lagkapten i Hendersons frånvaro. Jag gillar en lagkapten som spelar tufft, ibland ganska fult, och som dessutom slår långa fina assistinlägg; eller gillade ni inte Gerrard?

Gerrard som faktiskt kan återvända på lån i vinter och antingen faktiskt spela eller bara träna med laget och kanske förhandla om vilken roll han kan ta inom klubben när han lägger av. Jag är inte emot Gerrard men är tveksam till att ta tillbaka honom som spelare, även om det vore fint att se han spela med ett gäng ungdomar i en tidig cupmatch. Han har inte riktigt benen längre för det spel som Klopp önskar och det är lättare att planera framtiden om man inte alltid tittar i bakspegeln.

Skadade spelare är Henderson, Sturridge, Flanagan, Ings, Gomez, Kolo Touré, och Rossiter. Dessutom är Teixeira inte registerad till EL-truppen, antagligen räknade man med att låna ut honom.

Trolig startelva enligt skribenten: Mignolet; Clyne, Skrtel, Sakho, Moreno; Milner, Lucas, Can; Lallana, Firmino, Coutinho.

Övrigt

Matchen visas på Kanal 9 och visas 19.00 svensk tid. Domare är holländaren Kevin Blom.

Vad tror ni om matchen? Bör man satsa på Europa League? Logga in och kommentera nedan.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer