Inför: West Brom-Liverpool

Bild till nyheten Inför: West Brom-Liverpool
Med Man City inom räckhåll, är det fortfarande möjligt att sluta topp 4?

Tidigare möten lagen emellan

Förra säsongen slutade denna motsvarande matchen 1-1. Efter mål av Daniel Sturridge, assisterad av Luis Suarez, och Victor Anichebe, assisterad av Kolo Touré, däremot vann man hemmamötet på Anfield med 4-1 där bland annat Sturridge gjorde ett Maradona-likt chippmål från utanför straffområdet.

Säsongen därpå vann WBA sin hemmamatch kontroversiellt med 3-0 efter utvisningar och straffmål. Överlag har de senaste fem matcherna dessa lagen emellan på The Hawthorns slutat med två WBA-segrar, en oavgjord, och två Liverpool segrar.

Det är också så att Tony Pulis ännu inte har förlorat en hemmamatch i Premier League mot Liverpool. Tre vinster och tre oavgjorda på sex matcher med Stoke och Crystal Palace.

West Bromwich Albion

De har haft en ganska ointressant säsong. De inledde med Alan Irvine trots hans usla managerfacit och efter att han var som förväntat anställde WBA Pulis som varit lite bättre. De är ett bottenlag som haft svårt sedan de förlorade sin sportchef Dan Ashworth och nästa säsong lär inte heller bli särskilt spännande.

Vad WBA har är Saido Berahino. En liten snabb målglad anfallare. Något som varje lag vill ha även om Berahino helt klart kan bli bättre i spelet utanför straffområdet. Nämnvärt också är att Berahino gjort 15 av sina 18 mål denna säsongen på hemmaplan

Deras backlinje har blivit bättre sedan Pulis anlände för att det är vad han gör. Lescott är fortsatt en bra mittback och bredvid honom har Craig Dawson anpassat sig fint till Premier League. Dawson har dock på senare tid snarare ofta spelat högerback vilket han också bemästrat. Dessvärre leder det för WBAs del att de oftast spelar Gareth McAuley som börjar bli till åren. Pulis förvånande nog har insett Jonas Olssons tydliga svagheter och förpassat honom till frysboxen. Tyvärr för Liverpools del har inte Andre Wisdom används särskilt ofta av Pulis, vilket kan vara att Pulis föredrar mer rutinerad försvarare eller så håller inte Wisdom måttet i Premier League. Chris Baird spelar också ibland lite varstans, i deras förra match mot Man City var han en extra defensiv mittfältare för att täppa igen bakåt.

Det verkligen spännande WBA gjort i backlinjen är att konvertera Chris Brunt till vänsterback. Brunt som främst varit en ytter och ibland central mittfältare har skött sin nya roll galant. Förvånande nog är hans defensiv god nog och hans fina inläggsfot kommer väl till användning. Han har dessutom fått en ganska offensiv roll då WBA sällan spelar med utpräglade yttrar.

Yacob är som alltid i mitten och är en argentinsk mittfältsterrier. Dock är Mulumbu inte längre hans bundsförvant utan Pulis spelar oftare mer klassiskt 4-4-2 med offensivare mittfältare bredvid Yacob. Så offensiv som man kan kalla Darren Fletcher, Craig Gardner, eller James Morrison. Morrison är sitt vanliga lysande jag i skuggan av det mesta, ofta i en ytterroll. Craig Gardner gör en del mål på långskott och det sägs att han ibland gör annat också. Likt Morrison har Gardner också fått spela mer på kanten men ganska centrerat för att täppa till i mitten, komma i skottlägen, och låta sin ytterback ta hand om kanten. Liverpool kommer verkligen behöva se upp för inlägg och när alla WBAs mittfältare dessutom fyller på i andravåg. Sessegnon spelar ibland också och kan som vanligt vara otrolig eller osynlig.

Förutom Berahino har WBA i anfallet nigerianerna Brown Ideye och Victor Anichebe. Ideye har varit något av en flopp men han kan göra mål och är ett mer fysiskt komplement till Berahino. Anichebe kan vi efter hans tid i Everton. Han är stor och stark men sällan målfarlig.

I skadeväg är Ben Foster borta tills inpå nästa säsong. Vilket betyder Boaz Myhill och möjlighet för en "Andramålvakts-supermatch" vilket inträffar ibland när en back-up målis har sin livsmatch mot ett topplag. Är särskilt vanligt mot Liverpool och Arsenal.

Craig Dawson är också osäker för start och Andre Wisdom får inte spela mot klubben som lånat ut honom.

Truppen enligt Premierleague.com: Myhill, Baird, Davidson, Dawson, Gamboa, Lescott, McAuley, Olsson, Pocognoli, Brunt, Fletcher, Gardner, McManaman, Morrison, Sessegnon, Yacob, Anichebe, Berahino, Ideye, Nabi

Trolig startelva enligt skribenten: Myhill; Baird, McAuley, Lescott, Brunt; Gardner, Yacob, Fletcher, Morrison; Anichebe, Berahino

Liverpool

Är det möjligt att fortfarande sluta topp 4? Antagligen inte men det är just nu inte alls så osannolikt som man lätt kan tro. Om vi vinner resten av våra matcher, vilket inte är otänkbart, skulle det räcka till en fjärdeplats om Man City förlorar två av sina matcher mot till exempel Tottenham och Southampton. Två lag som själv fortfarande har chans på den där fjärdeplatsen.

Man City är i en formsvacka, de letar ganska öppet efter en ny manager, och de har bara vunnit mot WBA med en spelare utvisad i första minuten och West Ham som bara vunnit två ligamatcher sedan nyår. Förutom förluster mot Barcelona eller Man Utd har Man City nyligen förlorat mot både Burnley och Crystal Palace.

Kruxet är förstås att vårt kära Liverpool inte heller direkt varit i någon otrolig eller harmonisk form på sistone. Förutom förluster mot Arsenal, Man Utd, och FA-cup semifinalen har inte segrarna mot uppgivet motstånd som Swansea och Newcastle varit de mest imponerande.

Framför allt lingrar den stora frågan om Sterlings framtid kring laget och Sterling själv, även om han på sistone varit en av få ljusglimtar i spelet eller åtminstone på mål/assist fronten. Jag personligen läser inte allt som agenter eller klubbar läcker till media för egen vinning men det känns onekligen som något inte står rätt till. Det känns som båda parter spelar lite fult för att maximera sin förhandlingsposition vilket inte kan vara bra för framtida samarbete. Dock är det värt att minnas att liknande situationer har hänt tidigare och de har löst sig ganska bra, såsom när Rooney kontraktsförhandlade med Man Utd och många fans sa saker som är svåra att ta tillbaka och svor att de inte kunde ta tillbaka Rooney men nu är det glömt. Det någon icke-supporter eller Sterlings agent/Sterling själv kanske inte förstår är hur Liverpool-fans redan gått igenom detta två gånger med Michael Owen och Steve McManaman. Två fenomenala spelare av världsklass/potentiell världsklass som utnyttjade sina kontraktsituationer för att lämna klubben till förmån för Real Madrid. Den betydande skillnaden är möjligen att Sterling inte är fostrad i Liverpool i samma utsträckning och ska man vara ärlig gjorde Sterling liknande mot QPR när han lämnade dem till förmån för Liverpool.

Generellt har jag också svårt att klaga på spelare som vill ha högre lön med tanke på hur spelare har en väldigt kort karriär jämfört med de flesta jobb och framför allt med tanke på hur mycket klubbar tjänar på dem. Du kan som ägare/ordförande potentiellt tjäna bra mycket mer än spelare och under längre tid, för att inte tala om alla sportchefer eller framför allt direktörer vars jobb sällan imponerar men vars belöning är enorm. Trots att de, som Shankly sa, bara är där för att skriva på checkarna.

Vidare till den där gräsplätten där i mitten på arenan så känns inte vår startelva alltför svårförutsägbar. Mignolet i mål där han fortsatt är stabil numera och gör i nästan varje match minst en otrolig räddning.

Backlinjen har ändrat form och innehåll ständigt på sistone. Fyra eller tre gubbar därbak? Emre Can som högerback, på mittfältet, eller mittback? Kommer Rodgers fortsätta med säkerhetsrisken Dejan Lovren eller kommer den bättre men förödande långsamma Kolo Touré få chansen? Om Glen Johnson spelar kan man hoppas han får spela wingback eller åtminstone högerback för det finns inget som Johnson någonsin gjort som talar för att han kan spela mittback ens i en trebackslinje.

Moreno till vänster på gott och ont, hade övriga defensiven inte varit en sönderiven bit av blöt kartong hade inte Morenos defensiva brister varit lika uppenbara. Kan dock förbättra sina inlägg när han gör så mycket annat bra offensivt. Förhoppningsvis är Jordon Ibe fullt återställd och kan spela istället för Markovic vars form försvann lika plötslig som den kom.

Joe Allen eller Lucas? De behövs men helst inte tillsammans. Ingen av dem är heller perfekt som defensiv mittfältare men om de kunde träna mer på att försvara sig mot snett-inåt-bakåt inlägg skulle det vara uppskattat. Och spela för Fowlers skull inte Gerrard som defensiv mittfältare, särskilt inte ensam defensiv mittfältare. Det funkar för Pirlo mycket tack vare en stark backlinje och han har spelat på den position länge, länge nu.

Henderson känns ofta som en något simpel individ men det kan vara svårt att placera honom. Han är ingen defensivt lagd mittfältare, han är dock väldigt bra i press-spel, och han är farlig kring offensivt straffområde. Det känns dock lätt som att laget är sårbart när Henderson är nära offensivt straffområde och motståndare kan kontra mot våra sårbara kanter och sårbara backlinje. Bör helst inte spelas på kanten heller.

Coutinho är lysande och ska få frihet att göra det han gör. Dock behövs det fler spelare och löpningar där framme så att det inte bara blir Coutinho och Sterling ensamma mot en hel backlinje plus defensiv mittfältare. Med bara honom och Sterling känns det lätt att bara backa hem och försöka tvinga vår backlinje att slå långa bollar eller inlägg.

Spela gärna Balotelli nu efter hans fina inhopp mot Aston Villa. Hade linjemannen haft glasögonen på sig hade Balotellis mål räknas. Balotelli kan mycket väl försvinna till sommaren men tills dess kan åtminstone få en chans på plan. Tillsammans med en frisk Sturridge till och med? I vilket fall gör det laget bättre att Sterling inte är ensam på topp och faktiska anfallare ger Coutinho mer ytor och passningsmöjligheter.

Vad det gäller skadeläget kommer varken Sturridge, Lucas, eller Sakho vara tillgängliga. Däremot är det möjligt att Adam Lallana åtminstone finns att tillgå på bänken.

Truppen enligt Premierleague.com: Jones, Mignolet, Flanagan, Johnson, Jose Enrique, Lovren, Manquillo, Moreno, Skrtel, Toure, Williams, Allen, Can, Coutinho, Gerrard, Henderson, Lallana, Markovic, Balotelli, Borini, Ibe, Lambert, Sterling.

Trolig startelva enligt skribenten: Mignolet; Can, Skrtel, Lovren; Ibe, Allen, Henderson, Moreno; Gerrard, Coutinho; Sterling

Övrigt

Matchen spelas på lördag kl. 16.00 och visas på Viasat Fotboll samt Viaplay.

Roger East dömer matchen och hans assisterande är Richard West, Adam Nunn med Scott Duncan som fjärdedomare.


2 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer