Inför: Aston Villa-Liverpool

Bild till nyheten Inför: Aston Villa-Liverpool
Borta bäst brukar gälla för Liverpool när Aston Villa står för motståndet.

Tidigare möten

Aston Villa har varit något av ett bogey-team för oss på Anfield där de faktiskt bara har en förlust på sina fem senaste besök. Bestående av två vinster och två oavgjorda resultat. Tidigare denna säsongen vann Villa med 1-0 efter att Agbonlahor trakasserat vårt nykomponerade försvar.

Situationen är dock omvänd när Liverpool kommer på besök till Villa Park där vi vunnit fyra av de fem senaste matcherna. Senaste förlusten kom säsongen 10/11 då Stewart Downing gjorde segermålet för Villa. 

Denna matchen förra säsongen slutade 1-0 efter att Sturridge gjorde matchens enda mål. 

Liverpools främsta segrar på Villa Park har annars skett i diverse cup-semifinaler men säsongen 80/81 vann man faktiskt Ligacupen på Villa Park efter omspel.

Aston Villa

Villa har haft för dem en ganska typisk säsong hittills. De ligger på 14:e plats vilket ser ganska säkert ut ovanför nerflyttningsplatserna men de utmanar heller inte om Europa-platser och ingen är imponerade av hur spelet har sett ut. Aston Villa har heller inte spenderat någon nämnvärt de senaste säsongerna då deras ägare verkar mer än villig att sälja klubben.

Sedan de spenderade £7M på Benteke inför säsongen 12/13 har de aldrig spenderat spenderat mer än £5M på en enskild spelare. Vilket är i klass med de allra snålaste nykomlingarna och flera Championship-klubbar har spenderat mer. 

Snarare än att Villa borde leva upp till sitt rykte som ett starkt mittenlag ska man vara glada för att man klarat sig kvar i PL. Dock hade man nog varit gladast ifall de hade en mer investerad och investerande ägare.

Det som varit deras styrka denna säsongen är försvaret då de bara släppt in 23 mål hittills, vilket är fjärde minst insläppta i hela PL. 

Å andra sidan har de bara gjort 11 mål framåt vilket är sämst i ligan och så dåligt att de kan vara på väg att slå Derbys rekord på bara 20 mål gjorda på en hel säsong.

Deras defensiva soliditet bygger mycket på att den unge danska mittbacken Jores Okore fått ett genombrott och bredvid honom har Ciaran Clark tagit steget från att samla gula kort till en fullt kapabel mittback. Dock samlar han fortfarande på sig en del kort och senast mot Leicester blev han till och med utvisad. Och eftersom Villas främsta mittbackar Ron Vlaar och Senderos är skadade innebär det antagligen att Nathan Baker kommer starta bredvid Okore.

Baker som inte imponerat nämnvärt men han var Man of The Match mot oss tidigare under säsongen. Dessutom är Brad Guzan i målet en klassmålvakt, vilket är motsatsen till en "Liverpool-målvakt".

Också värda credd är Alan Hutton och Aly Cissokho då de trots sin träighet varit bra denna säsongen. Särskilt Hutton som spelar likt en faktisk fotbollspelare vilket är sällsynt för hans del.

På mittfältet är Ashley Westwood en favorit för att han är fostrad i Crewe och är en finare spelare än vad Premier League förtjänar. Men den som står ut på mittfältet är Fabian Delph, som ryktas starkt till Liverpool detta januarifönster. Han är liten men väldigt ettrig och bra offensivt. En typisk box-to-box mittfältare fostrad i Leeds som bara kan fostra mittfältare nuförtiden. Det är inte helt orimligt att Rodgers vill värva honom men han är ingen defensiv mittfältare. Möjligen vill Rodgers värva honom som defensiv mittfältare men han har å andra sidan spelat både Gerrard och Joe Allen som ensamma mittfältsankare så hans förmåga att hitta en ny Makelele/Mascherano är under utredning.

Villa har också en Sydamerikansk defensiv mittfältare i Carlos Sanchez som dessutom spelar likt en sydamerikansk defensiv mittfältare. De sägs ha spelare som Kieran Richardson, Joe Cole, och Charles N'Zogbia men de lär vara bedragare. De har Tom Cleverly och Leandro Bacuna. Andreas Weimann kan vara en riktigt farlig spelare men har inte visat det på plan och lägger förmodligen all energi på att provspela för "The Flash". De har också en fantastisk ung talang som heter Jack Grealish som imponerade stort på lån i Notts Co, jag hoppas han åtminstone sitter på bänken då jag avlagt ett löfte att bara se Aston Villa ifall han får speltid.

Nämnvärd är också deras nyförvärv Carles Gil som är en kreativ spansk ytter som dock inte gjort särskilt mycket av substans i La Liga men han är ganska lovande och vaken till skillnad mot många Aston Villa-mittfältare.

På topp har de Benteke och Agbonlahor som säkerligen kan ställa till med problem men de har spelat som nerdrogade versioner av sig själva och sammanlagt bara gjort fem mål denna säsongen.

Skadade: Senderos, Vlaar, Kozak, Joe Cole, och Chris Herd. Ciaran Clark är avstängd.

Trolig startelva enligt skribenten: Guzan; Hutton, Okore, Baker, Cissokho; Westwood, Sanchez, Delph; Weimann, Benteke, Agbonlahor

Liverpool

Vi är mitt i januarifönstret och Liverpool är lika indragna som någon Skrtel markerar på en fast situation. Målvakter, mittfältare som kan misstas för defensiva mittfältare, offensiva mittfältare, och jättedyra anfallare ryktas Rodgers och den beryktade "Transferkommittén" vilja värva. 

Hittills har vi ryktats till få spelare som vi verkligen skulle behöva. Visst för att vi behöver en målvakt men många av de beryktade namnen är inte nämnvärt bättre än Mignolet/Jones med fötterna eller i luften. Det finns en anledning varför Guillermo Ochoa inte spelar i en toppklubb trots att han nästan är 30 och anledningen är att han bara är en reflexsnabb linjemålvakt. Neto är väl det enda ryktet som låter bra men jag är något tveksam till någon som nobbat kontraktserbjudanden trots att han bara gör sin andra säsong som ordinarie i Fiorentina.

En mittback vore fint men våra mittbacksvärvningar har inte varit lysande. Hoppas på Wisdom, Ilori, eller någon talang likt Jordan Williams som satt på bänken nyligen. 

Vad det gäller defensiva mittfältare är det snustorrt samtidigt som Lucas ryktas bort. Rodgers verkar inte vara något fan av en specialiserad städgumma men rimligen är Emre Cans långsiktiga roll att vara uppdaterad Lucas som hotar mer framåt? En Matic med bättre hår och antagligen inte lika otroligt positionspel.

Jag är något oförstående till ryktena om Pjanic för att han är för lik Coutinho. Visst för att Coutinho dribblar mer, har sämre tillslag och är fysiskt sett mindre men de operar gärna i samma ytor. De är vad man skulle kunna kalla defensivt ansvarsfulla "10:or". Lite spännande vore det att se dem tillsammans dock men de trivs båda bäst med bättre löpare omkring sig. Liknande kändes inte Shaqiri som en rimlig värvning då vi har gott om offensiva mittfältare/yttrar. Att Jordan Ibe ryktas komma tillbaka redan till helgen och vara tillgänglig för spel är för mig tillräckligt med ytter-värvningar. 

Vi lär inte värva någon anfallare á Benzema eller Higuain. 

Vad det gäller själva matchen mot Aston Villa är det som vanligt. Försvaret behöver hålla tätt, och ifall Lovren sitter på bänken och Can startar med Skrtel och Sakho är det klart möjligt.

Vi behöver antingen Moreno till vänster eller Markovic till höger för att få någon bredd överhuvudtaget i vårt spel. Helst båda två likt mot Sunderland.

Vi behöver göra mål, gärna ett tidigt sådant. Mot Sunderland borde vi gjort åtminstone tre-fyra.

Sterling återvänder från Jamaica. En väbehövlig och välförtjänt semester då man behöver tänka på att Sterling bara nyligen är 20 år och spelar i princip 90 minuter varje match som vår enda anfallare. Han spenderade dessutom sommaren med att spela VM. Förhoppningsvis behöver han ingen längre acklimatiseringsperiod, eller avtändning. Ser gärna att han fortsätter klä sig som Schoolboy Q, vilket är bättre än mig som ser ut som Gilligan från "Gilligan's island" på semester.

Kanske mest troligt att Sterling återvänder till sin plats som toppforward men utan Lallana eller Gerrard kan han möjligen spela bredvid Coutinho bakom en Balotelli/Borini/Lambert. Tror lite på Balotelli främst för att det är januari vilket kan innebära att han får en ny chans att slå sig in i laget/visa upp sig för köpare.

Enligt Rodgers är Lallana, Sturridge, Gerrard, och Glen Johnson tillbaka i träning medan Joe Allen och Flanagan fortfarande är skadade. Varken Sturridge eller Lallana lär vara tillbaka till helgen men Gerrard och Johnson kan mycket väl få sitta på bänken. Brad Jones är också skadad men Rodgers hade inget att säga om honom, kanske för att han snart bara är vår tredjemålvakt?

Trolig startelva enligt skribenten: Mignolet; Can, Skrtel, Sakho; Markovic-Henderson-Lucas-Moreno; Coutinho, Sterling; Balotelli

Övrigt

Matchen går 16.00 svensk tid men tv-matcherna som bara får vara två är istället Man Utd och Chelseas matcher. Stream får duga!

Domare är Clattenburg.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer