Inför: Crystal Palace-Liverpool

Bild till nyheten Inför: Crystal Palace-Liverpool
Efter en evighet av landskamper är det dags för Liverpool match igen. Denna gången på bortaplan mot ett Crystal Palace som ligger nästsist i tabellen

Tidigare möten

På de senaste fem matcherna som spelats dessa lagen emellan på Selhurst Park: 1 Palace-vinst, 2 oavgjorda, och 2 Liverpool vinster.

Det finns två matcher som står ut över alla andra när det gäller dessa lag.

Liverpool 9-0 Crystal Palace, 89-90

Crystal Palace 3-3 Liverpool, 13/14

Den första var visserligen hemma på Anfield men den enda matchen i engelsk fotbollshistoria med åtta olika målskyttar i samma lag. En av dem var förstås Glenn Hysén som gjorde sitt första mål för klubben, de övriga sju var – Steve Nicol, Steve McMahon, Ian Rush, Gary Gillespie, Peter Beardsley, John Aldridge, och John Barnes. Oväntat nog var den mångsidiga försvararen Nicol den som gjorde två mål.

Den andra matchen är mer färsk i minnet. För många ses dem som matchen då vi tappade titeln på grund av hur dramatiskt förkrossande den var. Ett anti-Istanbul. Men det ska nämnas för de historierevisoriska att vi tidigare i stort sett tappat titeln mot Chelsea och även med en vinst mot Palace hade vi förlorat titeln. Våran chans var att göra många, många mål i nämna Palace match för att kunna slå Man City på målskillnad, och kanske var det den möjligheten som uppstod efter 3-0 som också sänkte oss.

Crystal Palace

Förra säsongen slutade Palace på elfte plats. Vilket är imponerande av en nykomling och en i sammanhanget "fattig" eller till och med liten klubb. Men ännu mer imponerande sedan de var i stort sett uträknade i början av säsongen då man under Ian Holloway hade en bedrövlig start i paritet med det rekord-dåliga Derby 07/08. Då plockade man in Tony Pulis som vände på palatset och vann priset som säsongens manager.

Tanken var då förhoppningsvis att denna säsongen bygga vidare på den elfte platsen och etablera sig i finrummet. Av oklara anledningar valde dock Pulis att lämna Crystal Palace en kort tid innan säsongen. Hans ersättare blev tidigare Palace-managern Neil Warnock som är nästan lika omtyckt i fotbollsengland som han är snygg. Om ni har svängarna förbi hans sida på wikipedia finns där till och med en egen sektion om alla hans dispyter med spelare, andra managers, domare, klubbar, och ägare.

De anmärkningsvärda är då han hävdade att Liverpool-mittbacken/kräftan Stephané Henchoz spottade på honom, den gången då tyckte att El Hadji Diouf var för vidrig för att ens jämnföras med en kloakråtta, och då han anklagat dåvarande Sheffield United-styrelsemedlemmen Sean Bean(känd för sin roll som Boromir i Sagan om Ringen och Ned Stark i Game of Thrones) för att ha skällt ut honom framför Warnocks familj.

Denna säsongen har man haft ett målskytteproblem då Frazier Campbell inte gjort fler än tre mål, Marouane Chamakh svor ett löfte att missa målchanser för länge sedan, och Kevin Doyle värvades efter ha petats av Wolverhampton i League 1. Däremot har mittfältsgiganten Mile Jedinak gjort tre mål och norske mittbacken Brede Hangeland har gjort två på fasta situationer.

Då man bara har tagit nio poäng på elva matcher kan man heller inte riktigt säga att försvaret hållt toppklass heller men det är defensivt man åtminstone är mindre usla. Nämnde Jedinak bildar ett starkt defensivt mittfält med lille kungen James McArthur. Man har troligen dessutom före detta Liverpool-spelaren Martin Kelly som en defensivt starkt ytterback som antagligen aldrig kommer få spela sin naturliga roll som mittback tillsammans med Steve Nicolskt-mångsidiga Joel Ward tillsammans med någon mittbacksblandning av Adrian Mariappa, Scott Dann, Brede Hangeland, och Damien Delaney. I målet är Super Mario-kopian Julian Speroni självskriven.

Ett frågetecken och en joker är Wilfried Zaha. En otroligt talangfull ytter/anfallare som Man Utd inte lyckades nyttja men som i toppform är en svårstoppad offensiv spelare som kan vinna matcher på egen hand. Hans bättre hälft har dock varit Yannick Bolasie som återvänder efter två mål för Republiken Kongo("Kongo-Kinshasa") i kvalspelet till afrikanska mästerskapen. Man har även vänsterfotade vapen i Joe Ledley och Jason Puncheon.

På skadefronten har man Kevin Doyle och det är inte säkert ifall James McArthur blir frisk i tid. Dock återvänder Mile Jedinak från avstängning.

Trolig startelva enligt skribenten: Speroni; Kelly, Dann, Delaney, Ward; Jedinak, McArthur; Zaha, Chamakh, Bolasie; Campbell

Liverpool

Säsongen hittills har inte varit någon succé. De många och dyra värvningarna har inte varit fullträffar och Daniel Sturridges skadehelvete är närmast Harry Kewellskt/Djibril Cisseskt. Det stämmer obehagligt bra inpå hur denna klubben har hanterat säsongen efter en andraplats i modern tid.

De senaste tre säsongerna då vi slutat tvåa(90-91, 01-02, 08-09) har vi följt upp med att sluta sexa, femma, och sjua. Vad de säsongerna också har gemensamt vid den nuvarande är att det skedde betydande värvningar och spelarförluster som inte hade någon positiv effekt.

91-92 valde Souness att föryngra laget genom att bland annat göra sig av med Peter Beardsley, Gary Gillespie, och Steve McMahon. Samtidigt som han värvade någon vars namn vi inte vill nämna av respekt för äldre läsare med en viss grad av "Fever Pitch-PTSD".

02-03 gjorde Houllier sig av med Litmanen, duglige Stephen Wright, och Nick Barmby. Han värvade – på bara en sommar – Bruno "Nye Zidane" Cheyrou, El Hadji "Seriemördarn" Diouf, Alou Diarra, Patrice Luzi, och Salif "Sheriffen" Diao. Jag fyllde 9 år den säsongen men jag minns tydligt Senegals lysande VM -02, han("Cristoffer") i skolan som hade en Diouf-tröja, och påföljande besvikelse.

08-09 visserligen värvade Benitez Maxi Rodriquez som sprang nedför våra hjärtans sidlinjer men också Aquilani och Glen Johnson för totalt £40M som skulle förborda laget efter förlusterna av Xabi Alonso och Sami Hyypiäa(och Jack Daniels-reklamen Jermaine Pennant).

Detta gör att denna säsongen känns obehagligt familiär även om det fortfarande är alldeles för tidigt på säsongen för att räkna bort en bra placering. Vi har bara spelat 11 av 38 matcher. Särskilt är det riktat mot den högljudda minoritet som redan vill göra sig av med Brendan Rodgers och börja om på nytt med "vem som helst" eller med någon vi lär få svårt att locka till oss. Ingen klubb med värdighet bör sparka en klubb så tidigt efter ett sådant kanonjobb som han gjorde främst förra säsongen. Om det inte skulle handla om en ägardispyt förstås eller vad som nu hände i Blåvitt med Stahre.

Visst för att man ibland undrar om Balotelli hittills ens skulle placera sig ovanför Karl Heinz Riedle på en skala mellan Sean Dundee och Ian Rush men det finns gott om tid kvar på säsongen. Han kan fortfarande hitta målet i ligan även om han nu tagit längre tid på sig än Robbie Keane gjorde.

I försvaret kan man hitta en fungerande mittbacksduo och slänga Glen Johnson(han räknas nog som kartong vid detta laget) tillsammans med ett luftspel i tidig julklapp åt Mignolet.

Gärna spela en Lucas, Emre Can, eller vem som helst med pigga ben som kan täcka upp bakom Gerrard som fått springa mycket mer denna säsongen då vi inte haft några ledningar att sitta på. Kanske också hitta en fungerande rotation/plan för hur alla offensiva mittfältare ska användas utan att de får för djupa utgångspositioner eller för likadana. Potentiellt åka tillbaka i tiden och inte låna ut Jordan Ibe(som glänser i Derby) istället för att värva Lazar "Jovanovic II" Markovic.

Be till Fowler att Sturridge återvänder snabbare än medicinskt möjligt, hittar målformen, och håller sig skadefri om det så krävs att han måste bli en "Six Million Dollar Man"/Robo-striker.

Vad det gäller skador saknas Sturridge, Suso, och Flanagan samtidigt som det inte är säkert om Henderson, Balotelli, Sakho, eller Enrique är fullt friska.

Trolig startelva enligt skribenten: Mignolet; Johnson, Skrtel, Lovren, Moreno; Gerrard, Can; Sterling, Coutinho, Lallana; Lambert

Övrigt

Domare för dagen är Jonathan Moss, fjärde/reservdomare är allas vän Kevin Friend.

Matchen spelas 14.30 svensk tid och sänds på Viasat Fotboll och HD

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer