CL-guiden: Ludogorets Razgrad

Bild till nyheten CL-guiden: Ludogorets Razgrad
Joackim Lundberg har tagit en närmare titt på en av Liverpools tre kommande motståndare i Champions League-gruppspelet. Först ut i CL-guiden: bulgariska Ludogorets Razgrad. ''Knappt någon kände till klubben innan 2009, inte ens folket i Bulgarien.''

Klubbens historia

PFC Ludogorets Razgrad är en klubb från den bulgariska staden Razgrad.

Ludogorets spelar i landets högstadivision och har på ett par år gått från att vara ett mittenlag till att bli ett av de bästa lagen i Bulgarien.

Men det har inte alltid varit glitter och glamour, snarare en bergochdalbana mellan hopp och förtvivlan.

Vi får hoppa in i tidsmaskinen och åka tillbaka till 1945. Ludogorets grundas i slutet av andra världskriget och härjar runt i de lägre ligorna de kommande 15 åren utan någon större framgång.

1961 kämpar sig klubben upp på en kvalplats till Grupp B (t.ex Championship/Superettan), men ramlar på målsnöret.

Åren fortsätter och knappt någon känner till existensen av Ludogorets. 2006 upplöstes klubben men redan fem år tidigare, närmare bestämt 18 juni 2001, hade två inhemska investerare startat upp Ludogorie Football Club.

De två männen, Aleksandar Aleksandrov och Vladimir Dimitrov, skulle ge Razgrad-folket något att jubla över.

Ledningen bestämde att det skulle ske ett namnbyte: Ludogorie Football Club ersattes av Razgrad 2000 efter en sammanslagning med ett ungdomslag i regionen.

Razgrad 2000 vann sin ligagrupp ett par tillfällen men hade inte tillräckligt pengar eller resurser för att kämpa med giganterna i högstadivisionen. ’’The Eagles’’, som de numera kallas, lyckades ta sig upp till amatörligan V Group (tredjedivisionen) i slutskedet av säsongen 2005-2006.

Fyra säsonger senare var det dags på nytt när Razgrad 2000 avancerade upp till B Group (andradivisionen).

Samtidigt som avancemanget vände sig de dåvarande ägarna till fotbollförbundet för att få licens för ett namnbyte tillbaka till Ludogorets 1945 Razgrad.

Äventyret började på allvar i september samma år när Ludogorets Razgrad blev uppköpta av investeraren Kiril Domuschiev, som hade en klar intention att föra ’’Ludo’’ till Grupp A.

Folket kunde endast drömma om att det lokala laget skulle ställas mot Liverpool FC och Real Madrid i ett Champions League-gruppspel fyra år senare.


Kiril Domuschiev.

I dag är Domuschiev en av de mest inflytelserika individerna i Bulgarien med en förmögenhet som uppskattades till 500 miljoner euro år 2010.

Satsningen började samma dag som 45-årige Kiril klev in på kontoret. Redan under första året klättrade Ludogorets upp till Grupp A.

I samband med säsongsstarten 2011-12 hade Ludogorets värvat ett par bulgariska landslagsmän och flera lovande spelare.

Ligastarten gick strålande. Ludogorets klarade sig obesegrade i nio matcher innan man förlorade mot Litex Lovech.

Ludogorets ledde ligan innan vinteruppehållet men efter tre förluster under vårkanten seglade istället CSKA Sofia förbi. En titelstrid likt Manchester City och Liverpool i fjol pågick hela vägen in till säsongens sista speldag. Ludogorets Razgrad ställdes mot CSKA Sofia.

Razgrad vann mötet med 1-0 efter mål av den före detta Levski-anfallaren Miroslav Ivanov. Extra laddat med andra ord. Levski och CSKA är två Sofia-klubbar - historiskt sett de två mest framgångsrikaste i landet. Ludogorets vann ligatiteln med 1 poäng under debutsäsongen i Grupp A.

Ett par månader senare vann de också den bulgariska cupen för första gången, innan man efter sommaruppehållet fortsatte succén med att höja Supercuptiteln mot den bulgariska skyn.

Ludogorets blev det första laget att vinna trippeln under en debutsäsong i högstadivisionen. Razgrad-ägaren menade allvar, folket kunde vara stolta och ännu en tuff utmanare skulle stångas med huvudstadsklubbarna.

Säsongen 2012-13 hade många likheter med den tidigare. Ludogorets rivstartade med åtta raka segrar och nio matcher utan förlust. Förstaplatsen låg säkert i klubbens händer men under vårkanten fick de se sig besegrade av Levski som gick upp i ligaledning.

Ännu en gång skulle sista matchen bli avgörande. Ludogorets var tvungna att besegra Montana - som redan hade blivit nedflyttade - samtidigt som Slavia skulle förhindra Levski från att vinna sin match. Levski tog ledningen men i slutminuterna gjorde mittbacken Dimitar Vezalov självmål och ligatiteln hamnade ännu en gång på pokalhyllan i nordöst.

I fjol säkrades ligatiteln redan med två omgångar kvar av säsongen - nio poäng före tvåan CSKA Sofia. Lugodorets vann också den bulgariska cupen för andra gången i klubbhistorien.

Nu är de etablerade och anses vara en storklubb inom bulgarisk fotboll. Knappt någon kände till laget i Bulgarien, eller resten av världen, innan 2009.

Europeiska framgångarna

Ligatiteln 2012-13 ledde till en Champions League-biljett. Kvalet blev på direkten stentufft när kroatiska Dinamo Zagreb lottades fram som första motståndet. Hela landet, media och experter visste att Ludogorets antagligen fått den tuffaste möjliga lottningen.

Första matchen i Champions League för Ludogorets gick bättre än förväntat. Laget lyckades få 1-1 på hemmaplan även om man utklassade Zagreb under större delar av matchen.

Returmötet blev ett desto större drama. 25 juli 2012. Dinamo Zagreb mot Ludogorets. Matchminut 90:00. Resultat 2-2. Ludogorets är vidare på bortamål. Tyske domaren Felix Zwayer lägger till fem minuter. 95:e minuten - spelet fortsätter. 96:e. 97:e. 98:e... Domagoj Vida gör 3-2 för Zagreb som tar sig vidare och domaren blåser av på studs. Tre minuter senare än vad han signalerade för.

Ludogorets-ägaren Kiril Domuschiev reagerade starkt:

’’Jag funderade på att lägga av med fotbollen efter returmatchen. Du har spenderat pengar, du försöker att bygga någonting, och sedan händer det här. Efter lite betänketid kom jag fram till att förluster enbart gör dig starkare. Jag kommer att fortsätta jobba med framtiden för Ludogorets, och jag hoppas att vi kommer tillbaka starkare och starkare’’.

Champions League-chansen skulle tillbaka. Ingen gav upp. Och visst skulle de också bli starkare.

Domuschiev började med att skicka iväg laget på en kortare försäsong i England. Ludogorets spenderade en vecka i Manchester, och spelade bland annat 1-1 i en träningsmatch mot Everton på Goodison Park. Everton, under ledningen av David Moyes, hade spelare som Leighton Baines, Phil Neville, Victor Anichebe, Marouane Fellaini och Leon Osman i startelvan.

CL-kvalet sparkades igång med en 2-1-förlust mot Slovan Bratislava, men en hemmaseger med 3-0 skickade Ludogorets vidare till den tredje kvalomgången.
Därefter fick serbiska Partizan stryk med 2-1 i Bulgarien och 0-1 på sin egen hemmaborg.

Razgrad hade ett hinder kvar från att nå gruppspelet. Lottningen föll: FC Basel från Schweiz.

Basel åkte till Ludogorets och vann med 4-2 efter bland annat två mål från nuvarande Chelsea-yttern Mohamed Salah.

Utan några minsta problem avancerade Basel vidare in till gruppen efter en trygg 2-0-vinst inför ett fullsatt St. Jakob-Park. Philipp Degen, med förflutet i Liverpool, hamnade i målprotokollet.

Ludogorets fick vänta ytterligare minst ett år på Champions League. Däremot kunde man glädjas åt en plats i Europa League.

Razgrad lottades med PSV, Chornomorets Odessa och Dinamo Zagreb - den kroatiska klubben som säsongen tidigare släckte ner bulgarernas drömmar.

Experter tippade både PSV Eindhoven och Dinamo Zagreb i 32-delsfinalerna, men det blev precis tvärtom.

Ludogorets reste till Holland och vann med 2-0 mot ett PSV med svenskduon Oscar Hiljemark och Ola Toivonen från start. Zagreb fick en rejäl käftsmäll när de åkte till Vasil Levski och förlorade med 3-0. Folk började helt plötsligt få upp ögonen för Ludogorets Razgrad när de vann med 1-0 mot ukrainska Chernomorets Odessa och därmed toppade gruppen på full pott efter tre matcher.

Gruppspelet fortsatte: 1-1 Chernomorets Odessa (H), 2-0 PSV (H) och 1-2 Zagreb (B).

Lazio stod för motståndet i 32-delsfinalerna. Matchen på Olympiastadion i Rom innehöll två straffmissar och två utvisningar, men Ludogorets reste hem med en 1-0-seger till returen sedan anfallsstjärnan Roman Bezjak gjort mål i slutet av den första halvleken.

Om matchen i Rom beskrevs som galen skulle Sofia-mötet bli desto värre. Med 25 minuter kvar hade Lazio ett tryggt 2-0-resultat och halva foten i nästa omgång.

Två snabba mål från Roman Bezjak och Hristo Zlatinski inom loppet av 9 minuter och Lazio hade tappat till 2-2. Miroslav Klose gjorde 2-3 men två minuter från fulltid sköt brasilianaren Junior Quixada laget vidare till 16-delsfinal.

Europaframgången blev desto mer uppenbar för allmänheten. Vilka är Ludogorets? Var kommer de ifrån?

Visste du att... Det var mot just Lazio som Ludogorets fick sitt smeknamn ’’The Eagles’’ efter att klubben fått en örn som gåva från italienarna.


Miroslav Klose (Lazio) och Svetoslav Dyakov (Ludogorets).

Dessvärre blev Valencia ett nummer för stort i nästa omgång och skickade hem Ludogorets med totalt 4-0 efter två matcher.

Georgi Dermendzhiev, som varit assisterande tränare under alla försöksåren till Champions League, blev utsedd till ny manager i somras. Georgi plockade upp de utspridda pusselbitarna, klev in i kvalet med sin egen plan och lyckades lägga pusslet.

Det började med en komfortabel 4-0-seger mot Luxemburg-klubben Dudelange, därefter 1-1 i returen. Senare: 0-0 mot Partizan, 2-2 i returen.

Ännu en gång ett hinder kvar. I år: rumänska Steaua Bukarest.

Matchplanen på Arena Nationala i Bukarest såg ut att gå enligt förhoppningarna, men i den 88:e minuten målade Alexandru Chipciu och satte sitt Steaua i förarsätet till returen.

En identisk match utspelade sig i Bulgarien. Steaua hade med sig ett resultat och var endast ett par minuter från avancemang.

Brassen Wanderson blev inbytt i den 85:e minuten när Razgrad jagade ett förlängningsmål. Fem minuter senare avlossade anfallaren ett tungt volleyskott mot en chanslös Giedrius Arlauskis i Steaua-målet.

Matchen gick till förlängning och båda lagen hade gjort samtliga byten under ordinarie tid.

Förlängningen var händelsefattig och avgörandet såg ut att gå mot straffar, men då fick gästerna en sista möjlighet. Steaua-spelaren Fernando Varela snodde åt sig bollen och sprang mot mål samtidigt som keepern Vladislav Stoyanov ville förhindra målchansen men istället råkade fälla Varela.

Spanske domaren Alberto Undiano Mallenco plockade upp kortleken och varnade Stoyanov för andra gången i matchen. Rött kort på målvakten med en minut kvar av förlängningen.

Tränare Dermendzhiev kliade sig i håret och publiken anade att laget ännu en gång ska ramla på målsnöret.

Ledarstaben valde att sätta in mittbacken Cosmin Moti i målet. Och det är en egen historia.

Cosmin Moti: kungen av Razgrad – legenden av Ludogorets

29-årige Cosmin Moti är född och uppväxen i Rumänien. Mötet med Steaua hade sin extra krydda sedan Moti under sju säsonger representerat rumänska rivalen Dinamo Bukarest.

Cosmin fick uppgiften. Han skulle ställa sig mellan stolparna och försöka stoppa Steaua. Inte bara Ludogorets-publiken höll tummarna, även en hel supporterskara till Dinamo.

Moti börjar med att skjuta in ledningsmålet för Ludogorets innan han tar över Stoyanovs målvaktshandskar och ställer sig med hemmafansen i ryggen.

Steaua reducerar, Ludogorets missar och Moti räddar sin första straff för kvällen. Straffarna fortsätter att gå in i mål och när Ludogorets har gjort 6-5 ställs Cornel Rapa mot sin landsman Cosmin Moti. Rapa skjuter... MOTI RÄDDAR.

Försvararen som blev en målvaktshjälte rusar bort mot Ludogorets-fansen och hoppar upp i famnen hos de lyriska bulgarerna som för första gången fått uppleva en jätteframgång. Champions League-gruppspelet väntar.

Cosmin Moti fanns på flera förstasidor av världens sporttidningar dagen därpå, blev en stor internetkändis, men också rejält berömd i Bulgarien.

Klubben beskriver honom på sin officiella hemsida som ''hjälten av Ludogorets''.

Moti kommer att belönas med den symboliska nyckeln till staden Razgrad av borgmästaren Dencho Boyadziev efter sina insatser för laget i Champions League.

Klubbens ägare Kiril Domuschiev var också väldigt nöjd:

''Jag var lite orolig när Vlado visades ut, men blev snabbt optimistisk igen och jag visste att Moti skulle utföra mirakel. En läktare på vår nya arena kommer att namnges efter honom.''

Ludogorets Razgrad säljer också flera supporterartiklar endast som en hyllning till Cosmin Moti på sin webbplats.

Han gick från att vara en viktig mittback till att bli en legend över en straffläggning. I höst ska han försvara sig mot anfallsuppsättningar med Cristiano Ronaldo, Karim Benzema och Gareth Bale, eller Raheem Sterling, Daniel Sturridge och Mario Balotelli. En ny utmaning.

Ludogorets firade rejält och kommer som följd få ha delar av arenan stängd i sin hemmapremiär mot Real Madrid. UEFA straffade klubben som får 6000 euro i böter för olämpligt uppträdande av laget, 5000 euro för dålig organisation samt ytterligare 5000 euro i straff för planinvasion.

Staden Razgrad speglar även supporterföljet

Ludogorets är en liten klubb från en liten stad. Razgrad ligger i nordöstra Bulgarien och har runt 34 000 invånare, eller strax över 50 000 om intilliggande byar räknas in. Hälften av invånarna beräknas ha turkisk härkomst. Historiskt sett har Razgrad varit en viktig transportkorridor som sammankopplat med både Centraleuropa, området runt Svarta havet och Asien.

Lustigt nog är orden "Ludogorie" och "Ludogorets" en engelsk översättning av ''Crazy Forest''. Namnet är en sammanfattning av regionens vackra delar med mycket skog och natur.


Razgrad.

Hemmaarenan Ludogorets Arena ligger mitt inne i centrala Razgrad och kan ta in uppemot 6000 till 7000 åskådare. Arenan öppnades för tre år sedan men ägarna har redan planer på att renovera.

Ludogorets Arena.

Eftersom arenan inte uppfyller flera olika krav från UEFA har Ludogorets fått spela sina Europamatcher i Sofia, drygt 35 mil bort, på klassiska Vasil Levski.

Vasil Levski, döpt efter den bulgariske nationalistiska revolutionären, har nästintill samma kapacitet som Anfield. Arenan används både för landskamper, bulgariska cupfinaler och flera derbymatcher mellan Sofia-klubbarna.

Vasil Levski.

Till skillnad från storklubbarna Levski och CSKA har Ludogorets en relativt skärpt supporterskara - kanske eftersom de inte är speciellt många men också då huvudstaden nästan är 30 gånger större än Razgrad.

Även om grupperingen ’’Ultras Ludogorets’’ har blivit desto större samtidigt som klubbens framfart är den långt ifrån lika organiserad eller inflytelserik som många andra grupperingar i landet.



Liverpool i Bulgarien

Ludogorets må ha erfarenhet från Vesil Levski men Liverpool har gästat arenan vid fyra tillfällen.


Onsdag 18 mars, 1981: CSKA Sofia – Liverpool 0-1

Laguppställning: Ray Clemence, Phil Neal, Alan Kennedy, Colin Irwin, Ray Kennedy, Alan Hansen, Kenny Dalglish, David Johnson (Steve Heighway 37), Jimmy Case, Graeme Souness.

Bob Paisleys manskap åkte till Sofia med en 5-1-seger från Anfield-mötet. Liverpool segrade med 1-0 i Bulgarien efter mål från David Johnson. Ray Clemence räddade straff med tio minuter kvar. Liverpool vann Europacupen drygt två månader senare i finalen mot Real Madrid.


Onsdag 17 mars, 1982: CSKA Sofia – Liverpool 2-0

Laguppställning: Bruce Grobbelaar, Phil Neal, Mark Lawrenson, Alan Kennedy, Phil Thompson, Ronnie Whelan, Kenny Dalglish, Sammy Lee, Ian Rush (David Johnson 85), Terry McDermott (Craig Johnson 91), Graeme Souness.

Liverpool hade med sig 1-0 från hemmamatchen. Stoicho Mladenov satte ledningsmålet för CSKA i den 77:e minuten och mötet gick till förlängning. Mladenov var framme på nytt och gjorde 2-0 för laget i matchminut 101 och Liverpool åkte ut. Klassisk Europacupmatch för CSKA.


Onsdag 3 mars, 2004: Levski Sofia – Liverpool 2-4

Laguppställning: Chris Kirkland, Stephane Henchoz, Steve Finnan (Igor Biscan 57), Sami Hyypiä, Jamie Carragher, Harry Kewell (Anthony Le Tallec 80), Danny Murphy, Didi Hamann, Steven Gerrard, Bruno Cheyrou (Milan Baros 69), Michael Owen.

Levski var tvungna att hämta upp ett 2-0-underläge på hemmaplan. Efter ett intensivt målkalas gick Liverpool till pausvilan med en 3-2-ledning sedan Steven Gerrard, Michael Owen och Didi Hamann målat. Sami Hyypiä satte spiken i kistan med 25 minuter kvar. Gerard Houlliers Liverpool vidare till nästa runda i UEFA-cupen.


Onsdag 10 augusti, 2005: CSKA Sofia – Liverpool 1-3

Laguppställning: Pepe Reina, Steve Finnan, Sami Hyypiä, John Arne Riise, Jamie Carragher, Stephen Warnock, Steven Gerrard (Momo Sissoko 69), Luis Garcia, Xabi Alonso (Didi Hamann 64), Djibril Cisse, Fernando Morientes (Antonio Barragan 79).

Champions League-mästarna Liverpool reste till Bulgarien för att försöka försvara titeln. Djibril Cisse gjorde 1-0 och Fernando Morientes satte två mål för ’’The Reds’’ som tillslut vann med 3-1. Liverpool förlorade returen med 0-1 men avancerade vidare till gruppspelet.


Liverpool i Sofia efter 3-1 mot CSKA, 2005.


Ludogorets är just nu mitt uppe i sin ligasäsong och ligger på en fjärdeplats efter sju omgångar med 12 poäng.

På fredag ställs laget mot tvåan Botev Plovdiv. 24 timmar senare spelar Liverpool mot Aston Villa.

Några dagar därpå är det dags för lagen att möta varandra i Champions League. Ett spännande möte. Det finns många likheter mellan Ludogorets och Liverpool trots allt: sällsynta hjältar, upphämtningar utan dess like och att alltid göra saker den tuffa vägen.

30 000 åskådare fanns på plats i Europa League-mötet med Lazio. Blir det utsålt i Sofia den 26 november när Liverpool kommer på besök?

Den största frågan är dock: Kommer Cosmin Moti att vakta stolparna på Anfield?

Tränare Georgi Dermendzhiev skämtade i alla fall efter lottningen:

’’Jag är fortfarande osäker vem som kommer vara min målvakt i första matchen - Cosmin Moti eller Ivan Cvorovic. Det är tuff konkurrens, utan tvekan…’’

Källor: Soccerway, Ludogorets.com, Sportsun.org, Ludogorec.net, Wikipedia, Transfermarkt, UEFA.

CL-guiden kommer inom en snar framtid att ta en närmare titt på FC Basel och Real Madrid. 

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer