Gästkrönika: Sälj Suarez - NU!

Bild till nyheten Gästkrönika: Sälj Suarez - NU!
Liverpoolfans över hela världen rasar över Luis Suarez senaste utspel i The Guardian och The Telegraph. Här skriver gästkrönikören Marcus Svensson från hjärtat vad han känner för hela soppan...

Tankar efter Suarez intervjuer i The Guardian och The Telegraph

Vi har vant oss vid detta vid det här laget. Såporna. Sopporna. Utdragenheten och ovissheten. Ett lag strax under CL-skiktet har svårt att behålla sina stjärnor-trots att vi heter Liverpool FC. Historik och tradition väger fjäderlätt i en fotbollsvärld full av pokaljagande och miljarder i plånboken. Vi tappade många stjärnor när vi gick ner oss efter CL-triumfen 2005. Sedan har vi haft svårt att slå oss in i toppen av PL och således fick vår näst senaste storvärvning inga anledningar att stanna. Torres till Chelsea svider fortfarande. Nu är det dags igen.

Suarez gick ut tidigt med att han var sugen på något annat. Han började lugnt med några intervjuer i hemlandet men det allvarsamma i budskapet har eskalerat. I början är det svårt att ta alla dessa intervjuer och uttalanden på allvar. Ofta går spelare och agenter ut och dementerar innehållet, hävdar att man är felciterade eller över huvud taget inte gjort intervjun. Media plockar upp det minsta lilla stoff och blåser upp det till gigantiska proportioner. Men nu kan vi inter längre blunda för fakta-Suarez vill lämna. Låt honom göra det. Nu!

Efter Evra- och Ivanovic-skandalerna fick han en hel fotbollsvärld emot sig. Och vi kan knappast blunda för den idioti som legat bakom. Men vi har alla stått bakom honom. Vi har alla gett honom kärlek. Och detta är sättet han betalar tillbaka. Han hävdar att han redan gett tillbaka. Genom spelet på plan har tackat och bockat. Men vi kräver lojalitet. En lojalitet som inte finns i dagens fotboll. Inte den lojalitet som vi kräver efter vårt uppoffrande. En lojalitet som inte många spelare idag kan ge till ett lag som inte konkurrerar på absolut högsta nivå.

Att vi som fans kunnat ge honom stöd är i grunden ganska enkelt. Vi har inte försvarat hans agerande, men stridit för hans rätt till lägre straff. Domarna han fått är löjligt hårda. Att han sedan presterat fantastisk fotboll med teknik, snabbhet och målfarlighet hade gjort honom till gunstling var han än spelat. Det är enkelt att stödja sitt lags bästa spelare. Att vi som fans hållit honom nära har med resultat och prestation att göra-och där har Suarez levererat. Vi har älskat honom och velat se honom varje lördag. Men som jag redan fastställt: jag vill inte se honom en lördag till. Inte i Liverpool FC.

Men för Liverpool FC som klubb och familj smärtar det mer än för den individuella anhängaren. Onekligen har Suarez dragit föreningen i smutsen både genom rasistanklagelserna och bettet senast samt en rad klumpiga uttalanden i samband med detta. LFC-familjen har fått svälja sin stolthet, krama om Suarez och i media gått ut med det ena tunga uttalandet efter det andra för att bedyra uruguayanens oskuld och jobba för att förmildra omständigheterna. Att Suarez då ger en säsong tillbaka och tycker det räcker är inte bara dåligt-det är rent skitsnack från en person som vill fly föreningen trots allt han fått. Det är inget annat än förjävligt!

Vi kan omöjligtvis veta vad som står skrivet i hans kontrakt. Vi vet inte vad som sagts mellan Rodgers och Luis. Vad Ayre och resten i ledningen haft för samtal med Suarez. Det kan vara så att Suarez faktiskt har saker och ting på sin sida. Då kan jag köpa en del av de uttalande han har gjort, men jag köper inte resonemanget. För när Real Madrid tidigt lade sig i Suarez framtid framförde han hur han ville lämna England och komma ifrån det mediadrev han kände emot sig. Han ville skydda sin familj med fru och barn från elaka och otrevliga människor som gjorde allt för att svarta ner familjens ryckte. Och han ville komma långt ifrån FA som han ansåg vara ofördelaktiga i bedömningarna mot honom. Så att han nu vill driva processen för en övergång till Arsenal gör hela denna röra sliskigt äckligare än Torres-affären. Det är så fel och omoraliskt galet att det kommer att göra (om det blir affär av det hela) att jag för alltid kommer se ner på Suarez som en människa fattig på moral och tillit.  En människa full av fel värderingar och barnslig attityd. Men jag håller de tankegångarna inne tills vi vet vad som händer.

Jag behöver knappast säga att jag hellre ser Suarez i Real Madrid (om så på ett lån) än att se honom i en konkurrent från Premier League (och då en konkurrent om samma platser i ligan).

Om vi då säljer-behöver vi ersätta? Det är en komplex fråga som kan besvaras med både ja och nej. Det vore till att börja med dumt att påstå att en av klubbens främsta anfallare genom alla tider inte behöver ersättas. En världsstjärna lämnar och det lämnar naturligtvis ett tomrum efter sig. Samtidigt har jag förtroende för de offensiva styrkorna mer än någonsin. Vi har ett kollektivt anfallsspel som inte sett så intressant ut på många år. Coutinho, Sturridge och Sterling har både snabbhet, teknik och målfarlighet-precis som Suarez. Aspas har visat sin kvalitet under denna försäsong och vi har sparkapital ibland andra Borini. Och resultatet vi sett när Suarez har varit avstängd talar för att gruppen kan fixa strålande resultat utan honom. Om vi hittar kvalitet som vill satsa i ett lag utanför Europa-spel så är det såklart kanon. Om vi inte hittar den kvaliteten så ska vi inte heller värva. Står topp-4 och faller med Suarez medverkan eller ej? Jag tror inte det. Vi kommer få det tufft att slå oss in där oavsett. Premier League har idag väldigt många lag som strider om de översta platserna och en man kommer inte stå för den skillnaden (Bale var nära att stå för en sådan prestation förra året för Spurs, men misslyckades).

Jag ser med tillförsikt fram emot säsongen som väntar. Rodgers har ett intressant lagbygge som presterat i slutet av förra säsongen och under hela försäsongen. Det är ett snabbare spel med mycket boll där det offensiva spelet involverar nästan hela laget. Då står inte laget och faller med en spelare. Suarez kan med fördel lämna och det redan nu. Vi vet att han inte vill spela här. Han har gjort sin skada. Och då kan inte ett enda mål i världen få mig att vilja ha honom kvar i laget. Liverpool FC går före alla spelare alltid. Mot nya framgångar. YNWA

Marcus Svensson (sir_mack86)

Inlagd av:


25 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer