Nya finansiella regler träder i kraft

Bild till nyheten Nya finansiella regler träder i kraft
Majoriteten av klubbarna i Premier League har röstat ja till införandet av ny regler som ska hindra klubbar från att gå enorma summor minus samt förhindra miljardärer från att trycka in massvis med pengar i klubbar på kort sikt.

14 av 20 klubbar i Premier League har röstat för ett införande utav de ny reglerna som medför poängavdrag för klubbar som bryter mot dessa. Enligt The Times var det Fulham, West Bromwich, Aston Villa, Swansea, Southampton och Manchester City klubbarna som röstade emot förslaget, Chelsea ändrade sig i sista sekunden och röstade för.

Om reglerna redan hade funnits hade Manchester City, Chelsea, Aston Villa och Liverpool varit klubbarna som blivit straffade.

För att på bukt med ligans löneproblem på kortsikt har man infört ett lönetak för de tre kommande säsongerna. Första säsongen (2013-14) sätts taket vid £52M, säsongen 2014-15 vid £56M och 2015-16 vid £60M. Skulle någon klubb ha lönekostnader som överskrider det utsatta lönetaket begränsas ökningen av intäkterna från Premier League till £4M.

Enligt The Times skall sju klubbar ligga över den tillåtna gränsen. Två av dem är Chelsea som föra säsongen betlade ut £171M i löner och Manchester City som betalade hela £200M.

Samtidigt som det nya lönetaket införs kommer även ett nytt och förbättrat tv-avtal att träda i kraft, ett avtal som kommer att ge varje klubb ytterligare £35M varje säsong med start till hösten.

De nya reglerna skall hindra ägarna från att kasta in hundratals miljoner pund i klubbarna för att nå snabb framgång,” säger Richard Schudamore, daglig ledare för Premier League. ”Det har fungerat för ett par klubbar de senaste tio åren, jag kritiserar inte detta, men om det skulle fungera i framtiden måste det göras på längre sikt, på ett mer kontrollerat sätt som inte innebär enorma ekonomiska förluster. Du kommer fortfarande kunna bygga en väldigt bra klubb med stöd från ägarna och som övertid kommer att ge belöning åt dem som förtjänar det, men du kommer inte att kunna göra det på en säsong.”

Det kommer att bli krav på ägarna vars klubbar som går med förlust att lägga fram en plan för de tre kommande åren. Idag gäller samma regler fast för ett år. Vid förluster på över £5M under ett år måste ägarna visa upp eget kapital som försäkring.

Det minsta som supportrarna kan förvänta sig är att man kan säkerhetssälla klubbens ekonomi under de tre närmaste åren,” säger Schudamore. ”Det visar världen och supportrarna att vi ser allvarligt på de finansiella regleringarna.”

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer