Inför: Swansea-Liverpool

Bild till nyheten Inför: Swansea-Liverpool
Efter ett sent snöpligt kvitteringsmål hemma mot Young Boys är det återigen dags för utländskt motstånd men denna gången i form av Walesiska Swansea City

Liverpool-Swansea

Det kan också vara värt att nämna det att när Swansea senast spelade i den engelska högsta divisionen på 80-talet var det med den gamle Liverpool-ikonen John Toshack som spelande-manager och sett till att man då på fyra raka säsonger vann uppflyttning från fjärdedivisionen och därefter slutade sexa i högsta divisionen har Toshack även legend-status i Swansea. Jan Mölbys sejour behöver vi dock inte prata om.

Swansea City

Det finns en hel del gemensam historia dessa lagen emellan. Senaste gången lagen möttes var i ligacupen där Liverpool som regerande mästare åkte ut direkt men under förmildrande omständigheter då man likt i de andra cupmatcherna vilade ordinariemanskap och ställde istället upp med reserver och ungdomar.

Men det var ju bara en uppföljare till det som hände i somras då Brendan Rodgers lämnade Swansea tillsammans med sitt entourage och Joe Allen till förmån för Liverpool.

Det är trots allt en del fotbollens näringskedja men rimligen kommer inte Swansea att vara särskilt glada när man välkommnar Rodgers och co tillbaka på Liberty. Hans sejour var dock inte särskilt lång så man bör inte förvänta sig grishuvuden men att han lämnade och köpte med sig Allen trots löften om att inte göra precis det är inget man är nöjda med. Men om vi jämför med Martinez som välkomnades med en Judas-banner så lär inte känslorna vara lika starka för Rodgers. Martinez var trots allt en gammal lagkapten i Swansea och då han var den som påbörjade Swanseas "Barcelona-isering"(man borde väl inte jämföra allt med Barca och osäkert hur Barca-influerad Martinez verkligen är men nåja) och han lovade många gånger att inte lämna förrän man spelade i PL. Men efter "bara" en åttondeplacering lämnade han för Wigan och trots löften om att inte plocka med sig spelare från Swansea gjorde han just det.

Gällande just Martinez-Rodgers vill jag också ta kål på myten om att Rodgers vann med Martinez lag. Likt vissa hävdar att Benitez vann CL med Houlliers lag(trots Alonso och Garcias inflytande till exempel) vilket förstås är löjligt på alla sätt. Martinez lag var inte lika uttalat ute efter bollinnehav för att dominera och försvara sig utan mer av ett offensivt lag men som spelade attraktivt. Fast det tydligaste argumentet är förstås att Rodgers faktiskt lyckades med uppflyttning, mycket tack vare nya spelare som han plockade in, och att sedan att hålla sig kvar med rejäl marginal är nästan lika imponerande.

Känslan är dock att Swansea har lagt det bakom sig och accepterat Michael Laudrup som sin nya svanmamma. Särskilt efter att man började så fenomenalt med Michu som målspruta från mittfältet(och nu på senare tid uppflyttad som anfallare) och därefter fortsatt prestera på den stabil nivå vilket har lett till att man just nu ligger tiondeplats i tabellen.

Det är också så att Swansea har förändrats en del i och med Laudrups intåg. Det märktes inte så himla tydligt när vi mötte dem i ligacupen men man är snäppet mer direkta då man inte ersatt Allen och Sigurdsson på mittfältet med kopior rakt av. Tillsammans med den nya mittbacken Chico som har bra långa crosspassningar och den gänglige Michu framför allt som ger dem en större möjlighet att anfalla i luften från längre bak i banan eller från kanterna. Kantspelet har man alltid haft dock har man bytt ut Rodgers-duo – Sinclair och Dyer mot Pablo Hernandez och Routledge eller Dyer. Samtidigt som man på mittfältet har "den Koreanska Gerrard" i Ki och den offensiva mittfältaren Guzman som både slår fina pass och frisparkar.

Jag skulle säga att man är mer lika det Swansea som gick upp ur Championship än man är lika det Swansea som spelade i Premier League ifjol. Inte samma plan att behålla bollen för att förhindra motståndarna att få dem i hög utsträckning och i och med det förlorar man bollen oftare och är mer sårbara bakåt fast då man ofta är snabbare till avslut och mer anfallsvilliga är det svårare att försvara mot. Vilket West Ham och QPR fick uppleva i säsongstarten. Dock är det värt att notera att i matcherna mot Chelsea och Man City då man var så tydliga underdogs var man mer försiktiga och försvarade bättre och släppte bara in ett mål styck. Hur man går in i denna matchen på hemmaplan och mot ett lag man slagit tidigare denna säsongen är dock oklart men även om man lär ha respekt lär man inte låta Liverpool dominera.

Ki och Chico har nyligen varit skadade men beräknas vara tillbaka men är de inte det lär Monk spela i mittförsvaret och Ki ersättas av att Michu flyttas ner och Graham eller Shechter ta hans plats i anfallet. Sedan tidigare är Vorm och vänsterbacken Neil Taylor långtidsskadade vilket gör att oerfarna ersättare spelar på deras platser.

Trolig startelva enligt skribenten: Tremmel; Rangel, Chico, Williams, Davies; Ki, Britton, Guzman; Dyer, Michu, Hernandez

Liverpool

Det är faktiskt så pass nu att vi har ett bättre hemmafacit än bortafacit i ligaspelet, vilket till stor del har att göra med att vi spelat två matcher mer på hemmaplan än bortaplan men vi har trots allt bara förlorat en match på bortaplan och bara vunnit en.

Swansea har dock inte varit särskilt starka på hemmaplan men blott tanken att åka till den lilla hålan i Wales där de vanligtvis är starka är inte det enklaste. Men det kanske verka till våran fördel då Swansea med hemmaplansfördel har viss press på sig att ändå gå framåt och våga vinna vilket förhoppningsvis kan betyda att vi slipper se Suarez och Sterling ensamma försöka göra mål mot 5-6 spelare och det är trots allt så att ett delmål med spelstilen är att vinna bollen högt. Dortmunds manager Jürgen Klopp sa det väldigt bra när han sa att "presspelet är vår playmaker"(ungefär) vilket också bör och har ibland gällt för oss. Framför allt Suarez och även Sterling har snott åt sig bollar från backlinjen och lite längre ner händer det att mittfältet pressar hårt vilket ibland lönar sig.

Förra säsongen förlorade vi borta mot Swansea men det var en av de många vårmatcherna då man helt gett upp ligaspelet och bara satsade på cupspelet medan Swansea var i princip klara för ingenmansland i tabellen så jag tror jag till och med bytte match efter en stund för att det såg ut som alla på plan nyss vaknat utan minnen i en dusch någonstans.

Men denna gången kan man verkligen säga att matchen är spännande och betydelsefull för båda lagen och efter positiva resultat mot Chelsea och Wigan känns formen bättre än på länge.

Suarez ligger numera i skytteligaledning och har möjlighet att redan i denna matchen komma upp på lika många/fler mål än han gjorde på hela förra säsongen. Det är ingen kolossal förbättring utan snarare den berömda polletten som trillat ner men det närmast otroliga är ju att man fortfarande tycker han missar lite väl mycket och skulle han behöva förbättra något är det att skapa chanser åt andra men ser vi på de senaste matcherna har han faktiskt varit inblandad i de mål som han inte gjort. Enriques mål mot Wigan och Joe Coles mål är de senaste även om han bara stod för "hockey-assisten". Det hjälper troligen att fler spelare börjar komma upp på hans nivå, samspelet med Sterling känns väldigt bra, likt det med Gerrard när inte Gerrard spelar för djupt och mot Wigan var ju våran psykotiskt-skalliga José Enrique den tredje amigon till Suarez och Sterling på ett briljant sätt.

Enrique är väldigt intressant, många av de typiska revisionisterna hävdar att han varit urusel sedan starten eller efter 10 matcher eller liknande men även om han tillsammans med laget föll ner under isen under våren har han olikt de flesta andra bedömts väldigt hårt. Det verkar också helt undgå de flesta att han varit skadad under försäsongen och slog upp den under säsongsinledningen vilket var en stor anledning till varför han gjort ett par dåliga matcher i början på säsongen. Förutom Liverpool-fans höll till och med mer eller mindre seriös journalister på att skita på sig i sin kritik mot Enrique. Jämförelser med Traore och Dossena till exempel. Det mesta intressanta tycker jag dock är att Enrique plötsligt är bättre offensivt än defensivt, tvärtom när han var så bra under hösten då han var opasserbar bakåt men hans inlägg verkade inte kunna hamna i straffområdet. Med honom framför Johnson kan han förhoppningsvis ge han bättre understöd också och lätt skifta positioner.

Rimligen fortsätter de på vänsterkanten och Wisdom på högerkanten. Wisdom blev visserligen utbytt tidigt på grund av skada, eller ja, som Rodgers själv förklarade det fick han en smäll och man ville hellre vara på den säkra sidan. I övrigt finns det inga skador som påverkar förutom att Kelly, Borini och Lucas fortfarande ett gott tag är otillgängliga.

Trolig startelva enligt skribenten: Reina; Wisdom, Skrtel, Agger, Johnson; Gerrard, Allen, Sahin; Sterling, Suarez, Enrique.

Övrigt

Matchen spelas 14:30 svensk tid och visas på Viasat fotboll(och HD) men kan också köpas på Viaplay. Domare är Jon Moss som gör sin blott andra säsong i PL och enligt en av de flera Arsenal-bloggar som är besatta av domare och deras beslut är Moss helt okej men mest tack vare att han dömt få topplag och inte gjort några stora kontroversiella beslut.


3 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer