Inför: Anzhi-Liverpool

Bild till nyheten Inför: Anzhi-Liverpool
Med en 1-0 vinst hemma mot Anzhi beger man sig österut för returmötet på Anzhis ersättningshemmaplan i Moskva.

Förra matchen på Anfield var Anzhis första mot engelskt motstånd i europaspel så statistiken talar onekligen för att Anzhi har det ofantligt svårt mot engelskt motstånd. Liverpools facit mot ryska lag är tvärtom väldigt bra med fem vinster på åtta möjliga där de resterande tre matcherna slutat med två förluster och ett oavgjort resultat. Delar man upp det till borta-och hemmaplan är det fortsatt positivt då man vunnit två av tre matcher på rysk mark.

Senaste vinsten mot ett ryskt lag före Anzhi var 3-1 segern i Supercupen 2005 mot CSKA. 

Och eftersom Dagestan är bland de farligaste regionerna i världen med dagliga terroristattacker från separatister kommer matchen spelas i Moskva och det blir tredje gången Liverpool spelar i huvudstaden. Första gången var i Cupvinnarcupen 92/93 då man fick 4-2 stryk av Spartak och senaste matchen i Moskva var i CL-gruppspelet 02/03 då man hamnade i 0-1 underläge innan Michael Owen vände matchen med ett hattrick.

Anzhi

I och med att man kommer från den fjärran östra regionen Dagestan i Kaukasien är man tillsammans med grannarna Terek Grojny från Tjetjenien nästan mer geopolitiska brickor än fotbollslag som tack vare att rika ledare från region pumpat in pengar i klubben har gått från bara en provinsklubb i mängden till att utmana om ligatiteln och på längre sikt kanske europa.

Samuel Eto'o är förstås juvelen i kronan med sina £350,000 i veckopeng men man har också värvat 2-meters Ivorianen Lacina Traore, Blackburn mittbacken Christopher Samba, Chelsea yttern Yuri Zhirkov, Real Madrids Lassana Diarra, en brasse som heter Ewerton och de spännande marockanerna Mehdi Carcela och Moubarak Boussoufa tillsammans med en handfull brassar. För att inte glömma Roberto Carlos som efter en säsong som spelare istället tagit över som sportchef.

Det har också lönat sig då man ifjol tog en femteplats vilket gav dem platsen i denna turneringen och just nu ligger man tvåa i Ryska Premier League bara en poäng bakom CSKA Moskva efter att i helgen vunnit mot rivalen Terek Grojny. Samuel Eto'o och Lacina Traore är ryska ligans målfarligaste anfallspar med 15 mål tillsammans efter fjorton omgångar och bakom dem har man också för tillfället ligans assistkung i Boussoufa som har sju målgivande passningar så här långt. 

Värt att notera är att även om Anzhi inte spelar på sin hemmaplan har man hittills vunnit alla sina EL-matcher på hemmaplan. Tre stycken mot Honved, Vitesse och AZ då man kvalade sig till gruppspelet samt förra hemmamatchen i gruppspelet mot Young Boys.

Vad det gäller en startelva är den stora frågan ifall man väljer att spela med två anfallare eller något mer åt 4-5-1/4-3-3 hållet som man valde på Anfield och i de flesta tuffa matcherna i ligan men sett till att man trots allt har hemmaplan tror jag man väljer att spela både Eto'o och Traore fast Eto'o i den släpande roll som han spelat i på sistone.

Trolig startelva enligt skribenten: Gaboulov; Logashov, Samba, Carlos, Tagirbekov; Boussoufa, Ahmedov, Jucilei, Zhirkov; Eto'o; Traore

 

Liverpool

I ligaspelet håller vi fortfarande på att få igång laget men i EL leder vi gruppen trots den nesliga förlusten mot Udinese tack vare att Udinese förlorade borta mot Young Boys i förra omgången.

Det är också fortsatt så att Brendan Rodgers väljer att vila ordinarie spelare från den långa resan och väljer istället ett rakt igenom ungt lag med blott ett fåtal som kan komma att få speltid även i helgen med sig.

Truppen enligt LFC.com - Jones, Gulacsi, Cole, Assaidi, Pacheco, Henderson, Coates, Downing, Wilson, Carragher, Suso, Shelvey, Coady, Yesil, Flanagan, Wisdom, Robinson, Morgan, Sama.

De som inte rest med är ganska tydligt men det är ändå nämnvärt att påpeka att Suso som startat ett flertal matcher på senaste tiden är med och lär kanske därmed inte starta till helgen. Vilket onekligen får en att fundera på vem som isåfall blir den elfte spelaren mot Chelsea. Den kan förstås fortfarande bli Suso men rimligen är han med i Moskva för att spela från start då jag inte tror han likt Gerrard och Suarez i cupspel har den status eller för den delen kvalité att man kan slänga in honom för att förändra hela matchen om det går dåligt. Även Wisdom har flugit med ner vilket kanske antyder att Glen Johnson är tillbaka till helgen eller bara att Wisdom som ung och med imponerande fysik klarar av två så tuffa matcher på en vecka. Det skulle dock vara imponerande av alla parter om ungdomarna Wisdom och Suso spelar här och sedan också mot Chelsea medan "gamlingarna" i laget varit hemma och vilat sig.

Annars är det väl mest värt att notera att Flanagan är tillbaka i A-laget efter skada. Coady, Morgan och Sama åker med och Pacheco är med i truppen efter en imponerande match mot Wolves U-21 där han stod för två mål.

Det är också med viss marginal den yngsta/minst erfarna truppen då man tidigare trots allt haft med Sahin, Allen, Sterling, Jose Enrique och Borini även när man vilat Gerrard och Suarez med flera. Vilket gör det till ett rejält test för ungdomarna även om man har en hel del erfarenhet med i Carra, Downing, Cole och Jones.

Det är också intressant att se vad för skillnad det blir jämfört när senast "cuplaget" spelade mot Swansea i ligacupen. Förutom Allen från start och större kanoner på bänken har man samma spelare men det är klart möjligt att det blir förändringar i laget då flera inte hade sin bästa match den kvällen. 

Men eftersom man inte har med Allen eller Sahin är det nästan självklart att Henderson och Shelvey startar tillsammans som mer sittande mittfältare vilket öppnar för att Cole behåller sin plats som spets på mittfältet om inte Suso eller Pacheco är medtagna just för att Cole inte levererade vilket åtminstone förklarar Susos närvaro.

Backlinjen lär bestå av Wisdom, Carra, Coates och Robinson som den gjort tidigare men inte omöjligt är det att Flanagan får hoppa in. Och med tidigare cupmatcher i åtanke lär Assaidi och Downing ockupera kanterna, då jag inte tror Downing får chansen som vänsterback mot såpass offensivt starkt motstånd men han(eller Assaidi) kan dock hamna på bänken om Suso tar en av kantplatserna. På topp lutar det åt Yesil efter att han spelade från start mot Swansea men Pacheco är där också ett alternativ då han startade där mot Young Boys trots allt.

Trolig startelva enligt skribenten: Jones; Wisdom, Carra, Coates, Robinson; Henderson, Shelvey; Downing, Suso, Assaidi; Yesil

Övrigt

Matchen spelas 18.00 svensk tid och sänds på - kanalen som alla älskar - Tv4 Sport Extra men går också att köpa på Tv4 Play.


3 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer