Ayre om nya Anfield: Hårt arbete väntar

Bild till nyheten Ayre om nya Anfield: Hårt arbete väntar
Verkställande direktör Ian Ayre har intervjuats av klubbens officiella hemsida om beslutet att stanna på Anfield och istället bygga en ny arena i Stanley Park.
Här nedan kan du läsa hela intervjun.

"Det är nu två år sedan Fenway Sports Group köpte Liverpool FC. De nya ägarna har sökt en lösning på stadionfrågan i två år. Processen och de framsteg som har gjorts under dessa två år har varit fenomenal med tanke på att vi talar om ett förslag som innebär en betydande expansion av Anfield. Jag inser att folk har väntat i 10 år när det gäller arenafrågan, men ägarna har lagt ner ett enormt arbete på att komma hit," säger Ayre.

"Jag vet att förslaget att stanna på Anfield också övervägde innan. Vad som har förändrats i grunden är att de olika intressenterna för första gången har gått samman och enats om ett gemensamt initiativ. Inte bara sett till Liverpool FC:s behov utan även hela samhället. En renovering av Anfield-området är något som många invånare och människor i hela staden talat om, och fotbollsklubben är en arbetsgivare, en affärsenhet och bosatt i området. Vi inser hur mycket investeringar och hur mycket en renovering skulle innebära området. Allt detta läggs nu fram i en vision som kommunfullmäktigeledaren Anderson och Liverpools stadsfullmäktige har för området. Vi är en del av detta. Liverpool FC: s del handlar inte bara om att vara på Anfield och utöka vår stadion. Det handlar också om ett antal andra initiativ som innebär samarbete med andra intressenter. Allt detta börjar ta form, och det har inneburit att vi kunde gå ut med detta i dag."

Varför nu föredrar klubben att expandera Anfield istället bygga nytt?

- Under den process som har pågått under de senaste två åren var vi tvungna att i detalj analysera vad som fungerar och vad som inte fungerar. Vi har också undersökt ekonomi i båda projekten. En av de stora utmaningarna att bygga nytt är att det i praktiken kommer att få 60 000 nya platser, men bara 15 000 eller 16 000 nya platser. Således blir det mycket svårt att motivera kostnaden för en konstruktion av en så stor ny arena. Det finns ingen ekonomisk mening, särskilt i dagens finansmarknad. Så vi var tvungna att jämföra denna med en lösning där vi stannade på Anfield. Det arbete som vi har gjort visade oss att så länge vi hittar de rätta lösningarna när det gäller att bo på Anfield, och få oss över de nödvändiga hindren, så detta skulle vara den bästa långsiktiga lösningen för Liverpool FC. Jag vill också hävda att de flesta av våra fans föredrar att stanna på Anfield, vilket jag anser vår andliga hem. Liverpoolfans och fans från andra klubbar har underbara minnen från denna stadion. Vi har haft några stora triumfer här, så det är vettigt att vi bör fortsätta att spela vår fotboll här.

Så vilka faktorer är det Ayre väntar på innan LFC med 100% säkerhet kan säga att Anfield ska renoveras?

- Tja, det finns mycket som fortfarande måste hända och det är ett viktigt budskap som jag vill skicka ut och det är att vi måste vi vara 100 procent säkra. Det är det viktigaste. För att vara  heltsäkra, är det viktigt att vi kan få de nödvändiga egenskapern så vi har mark att bygga på och då får vi bygglov. Det skulle vara ett misstag - till och med dumt och oansvarigt av oss - att ta detta för givet. Förhoppningsvis fixar vi det. Därför arbetar vi även med Liverpool City Council, som kommer att renovera området och dess invånare.

Hur mycket kostar det att renovera Anfield och vad blir kapaciteten på nya Anfield?

- Det beror på de kommande stegen. När dessa vidtas, har vi en plan att arbeta med. Då kommer vi att veta vilka alternativ vi har när det gäller storlek och begränsningar. Först då kan vi bestämma och kapacitet, design och annat. Först måste vi ärför veta vad det kommer att kosta oss. Vi har gjort en hel del arbete. Jag har varit här i drygt fem år nu, och mycket har gjorts, så vi har en bra grund att stå på och vet vilken kapacitet vi vill ha. Men den slutliga lösningen hänger på ekonomin i projektet. Det är viktigt för oss att bygga något som är ekonomiskt försvarbart.


Många undrar om vad som kommer att hända med Hillsborough Memorial om Anfield renoveras?

- Vi kommer alltid att ha en Hillsborough Memorial anslutna Liverpool FC. Om den aktuella platsen påverkas av detta är svårt att säga nu. Men vi kommer att ha en öppen dialog med familjerna om detta och diskutera frågan med största respekt för dem och minnesmärke. Du behöver inte vara orolig över det. Det är en bro vi korsa när vi kommer till den.

Många undrar också om det skulle vara möjligt för Liverpool att spela på Anfield under byggtiden?

- Det är planen. Den forskning vi har gjort har kretsat kring denna fråga. Vi har tittat på de ekonomiska aspekterna av projektet och det är viktigt att vi inte förlorar intäkter under byggtiden. De lösningar vi har sett, arbetet och analyserna har vi gjort har antagit att vi kommer att behålla vår nuvarande kapacitet så mycket som möjligt medan byggnadsarbeten pågår.

Många fruktar också att kostnaden för att renovera Anfield att gå bortom den idrottsliga initiativ?

- Som jag sa är den rätta lösningen att hitta rätt finansiell lösning för klubben. Hela poängen med utvecklingen är att öka våra intäkter att göra oss bättre rustade på transfermarknaden. Om vi studerar våra huvudkonkurrenter med större kapacitet än vi har, som Manchester United och Arsenal, eftersom de tjänar betydligt mer än oss på en matchdag. Hela detta initiativ syftar till att minska denna klyfta till våra konkurrenter, inte öka den. Vi måste hitta rätt finansiell lösning, vilket ger oss avkastning och högre inkomster, så att vi kan stödja långsiktiga insatser i fotbollsklubben.

- Jag hoppas att vi kan spela vår första match i en renoverad Anfield så snart som möjligt, men som sagt det finns faktorer som gör att vi inte vet när det kommer att ske ännu. Jag har nämnt att vi måste köpa mark och fastigheter, och att det finns en planeringsprocess som måste genomföras. Vi kan inte sätta fingret på det ännu. Vi börjar arbeta idag, och det har redan gjorts en del arbete i förväg. Det finns flera hinder som måste övervinnas innan vi kan ta nästa steg. Det är för tidigt att sätta några exakta datum ännu. Eftersom planen fortskrider kommer vi att använda de normala kanalerna för att informera fansen om de framsteg vi gör. Vi är entusiastiska över planen och förhoppningsvis visar sig vara en stor möjlighet för klubben.

- Vi är en stor arbetsgivare i Anfield-området och expansionen kommer att resultera i fler jobb. Dagens tillkännagivande är att klubben är en del av renoveringen av ett stort område. Arbetet leds av borgmästare Anderson för att förbättra människors liv i området. Det handlar om att skapa en bättre plats att leva, med bättre anläggningar i området. Vi är bara en del av detta, men utgör en betydande aktör i det lokala samhället. Vi skapar ett stort antal nya arbetstillfällen och vi hjälper de lokala företagen blomstra. Vi bidrar helt enkelt till den lokala ekonomin. Detta kommer att förstärkas genom att fler människor nu besöker arenan på både matchdagar och annat. Vi kommer att erbjuda bättre faciliteter och hjälpa den lokala ekonomin att växa ytterligare.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer