Mölby chockad av nya Hillsborough avslöjanden

Bild till nyheten Mölby chockad av nya Hillsborough avslöjanden
Den danske mittfältsgeneralen Jan Mölby kände till sanningen om Hillsborough, men blev likväl chockad när han i onsdags fick reda hur enorm mörkläggningen av Hillsborough varit.

Den populäre dansken anses fortfarande vara en av Liverpools bästa passningsspelare genom tiderna och få kan mäta sig med hans effektivitet från straffpunkten (42 mål på 44 försök).

Mölby var skadad, men fanns med laget på Hillsborough den 15 april 1989 för semifinalen mot Nottingham i FA-cupen och närvarade på ett flertal begravningar tiden efter Hillsborough katastrofen.

Han delar här med sig av sina åsikter efter de nya avslöjandena från Hillsborough Indpendent Panel den här veckan.

"Vi visste alla att sanningen om Hillsborough aldrig kommit fram, men ärligt talat blev jag chockad när jag fick veta den enorma omfattningen av mörkläggningen.

"Jag trodde aldrig att panelens rapport skulle gå så djupt som den gjorde. Det är otroligt hur många misstag som begicks av myndigheterna och hur de ljög för att skydda sig själva.

"Jag satt bakom bänken på Hillsborough den dagen 1989 eftersom jag missade FA-cupsemifinalen på grund av skada. Vi har hela tiden vetat att de 96 som dog den tragiska eftermiddagen var oskyldiga offer, som fick skulden av myndigheter som var tänkt av skydda dem. Nu känner resten av världen också till detta.

"En av mina förhoppningar från denna minnesvärda onsdagen är att det leder till ett slut på de sjuka rop som Liverpoolfansen har fått utstå under de senaste 23 åren.

"En del folk trodde på lögnerna om det var fulla supportrar utan biljetter som var ansvariga. Att det inte finns någon eld utan rök.

"Andra har ifrågasatt var Liverpoolsupportrarna har fortsatt hålla på att tjata om Hillsborough och manat dem att släppa det och gå vidare.

"Men nu har fotbollsfans i hela landet blivit informerade om varför alla med anknytning till Liverpool har fortsatt att kämpa under så lång tid.

"Jag tror att det finns en förståelse för att det som hände Liverpool hade kunnat hända vilken klubb som helst.

"Rapporten har utbildat människor och premiärminister David Cameron sade att det finns där i svart och vitt - det var inte fansens fel. Sanningen finns nu tillgänglig och jag hoppas verkligen att rivaliserande fans tar till sig detta.

"Jag måste även säga att panelen gjorde ett otroligt jobb genom att sätta samman rapporten. Det kan inte ha varit lätt för dem, men de kan vara väldigt stolta över sitt arbete.

"Svaren de hittade är chockerande. Fansens säkerhet äventyrades på alla nivåer.

"Från att välja ut den olämpliga Hillsborough stadion som värd för matchen, till polisens felagerande och ambulansernas misslyckande att hjälpa dem som drabbades av tragedin.

"Lägg sedan till erfarna poliser och politiker som försökte lägga skulden på supportrarna.

"FA har även de en hel del att svara för efter att ha ignorerat de problem som funnits på Hillsborough tidigare år.

"Det finns inga bevis på inblandning från regeringen, men det faktum att flera sittande regeringar inte gjorde tillräckligt för att rätta till de tidigare felen.

"Det är svårt att ta till sig att något sådant här kan inträffa i ett land som Storbritannien.

"Familjerna förtjänar så otroligt mycket heder för sin kamp för rättvisa för de 96 under 23 års tid. De har blivit svikna och haft återkommande motgångar, men vägrat att låta sig tystas.

"Jag är säker på att de nya avslöjandena har lett till blandade känslor hos de drabbade familjerna.

"Alla vet nu att det inte var olyckliga dödsfall och att supportrar levde efter brytpunkten kl 15.15. Nästa steg måste bli att statsåklagaren stryker de tidigare utredningarna och begär nya.

"Det ligger inte bara i familjernas intresse utan i den bredare allmänhetens.

"Därefter anser jag att brottsliga åtal bör följa. Ingen kan vara utanför lagen och många människor har väldigt mycket att svara för här.

"Starka ord måste följas av åtgärder för att försäkra att de ansvariga ställs till svar."

Källa: Liverpool Echo



  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer