Liverpool-Aston Villa 1-1

Bild till nyheten Liverpool-Aston Villa 1-1
Efter att ha förlorat 6 av de 7 senaste ligamatcherna tog Liverpool idag äntligen en poäng genom att spela 1-1 hemma mot Aston Villa. Länge såg det tyvärr ut som att vi skulle få inkassera ännu en förlust dock, men Luis Suarez kvitterade Villa-ledningen i den 83:e matchminuten.

Dagens match mellan Liverpool och Aston Villa inleddes av en tyst minut för att hylla de 96 personer som omkom på Hillsborough för snart 23 år sedan. Nästa söndag är det årsdagen av katastrofen men då detta var den sista hemmamatchen innan årsdagen passade man idag på att hylla de omkomna och dess familjer.

När matchen väl startade visade Liverpool kvicka fötter som vanligt under de första 7-8 minuterna och efter et hårt och lågt inlägg mot bortre stolpen från Stewart Downing - och ett avslut av Dirk Kuyt - balanserade bollen på mållinjen utan att att lyckas nå hela vägen in. Shay Given räddade fantastiskt vackert via stolpen och 0-0 stod sig.

I Liverpools mål gjorde brassen Alexander Doni debut och redan i den 10:e minuten tvingades han tyvärr släppa en boll bakom sig. Efter ett svepande inlägg från föredetta Liverpool-spelaren Stephen Warnock, som Doni inte lyckades mer än att förlänga genom straffområdet, samlade Barry Bannan upp bollen och satte in den mot straffpunkten längs marken där Chris Herd sedan tryckte upp den i krysset. Otagbart för Doni, även om han knappast var optimalt placerad.

Utöver denna situation sattes Doni sedan inte på några större prov. Han visade dock fin bolldistrubution med fötter och utkast och startade flera anfall effektivt.

Efter målet var det ett ganska chockat Liverpool som kändes paralyserat och statiskt medan Aston Villa nöjt och belåtet föll ner i ett effektivt försvarsspel. Utöver några ströchanser från båda hållen var första halvlek till stora delar en väldigt blek historia.

Luis Suarez hade dock ett läge att trockla sig igenom men gick i backen efter en liten touch från Villa-försvarare. Domare Michael Oliver vinkade avvärjande och dömde inget annat än inspark åt Shay Given i Villa-målet.

0-1 i paus.

Andra halvlek handlade sedan från början till slut om Liverpools jakt på både kvittering och ledningsmål även om det även här inleddes väldigt försiktigt från båda håll. Efter 54 minuter fick Liverpool dock en fantastisk chans till kvittering sedan Steven Gerrard måttat ett underbart inlägg till Luis Suarez, som gjorde allt rätt när han nickade ner bollen otagbart för Shay Given. Dock räddades Aston Villa här av stolpen för andra gången idag och Given kunde sedan förlänga bollen bort från mållinjen efter att den studsat upp mot honom. En jättechans för Liverpool men alltså istället lagets 26:e träff i virket under årets säsong.

Liverpool fortsatte att trycka på mot ett allt djupare sjunkande Aston Villa, men utan framgång trots skottlägen i straffområdet för både Dirk Kuyt och Steven Gerrard. Ingen hade dock skärpan att trycka dit en kvittering.

Efter 65 minuter valde Liverpool att byta in både Andy Carroll och Craig Bellamy för att öka trycket framåt och Jonjo Shelvey och Stewart Downing fick ge plats.

Liverpools press ökade sedan successivt och inbytte Craig Bellamy hade även han ett bra skott från vänsterposition i straffområdet som via en touch på Shay Givens högra stolpe tyvärr bara nådde målets gavel. 0-1 stod sig.

Med en kvart kvar att spela genomförde Liverpool sedan sitt sista byte för matchen och det var ett kärt återseende när Daniel Agger äntligen gjorde comeback efter frånvaro sedan Carling Cup-finalen. José Enrique fick kliva av.

Vår danske dynamit kom också att vara inblandad i Liverpools kvittering bara 6 minuter efter sitt inhopp då han nådde högst på ett inlägg från Steven Gerrard och satte bollen i trävirket för fjärde gången denna eftermiddag. Som tur var fanns dock El Pistolero på mållinjen för att knoppa in returen med skallen. 1-1.

Bara några minuter tidigare hade Luis Suarez också blivit varnad för filmning, efter en långt ifrån solklar situation där han faktiskt ganska tydligt ses bli nuddad på reprisbilderna. Aston Villas Samir Carruthers kom sedan att också bli varnad för filmning efter en liknande duell där han gick ner mot Daniel Agger i Liverpools straffområde. Med facit i hand kanske vi skall vara glada för två gula kort till de anfallande spelarna, istället för att Liverpool fått en frispark och Aston Villa sedan en straff.

Slutet av matchen handlade till 110% om Liverpools jakt på ett segermål, men som så många gånger tidigare under säsongen lyckades man bara bygga ett sporadiskt tryck - även om det glädjande nog kändes som att flera Liverpool-spelare klev in i boxen än vad vi sett tidigare. Med 2 minuter kvar av stopptiden drog Steven Gerrard på sig en ganska meningslös frispark, då han rev ner Stephen Warnock, och här kom egentligen hela den sista forceringen av sig. Aston Villa rensade långt och Liverpool lyckades aldrig bygga upp ett spel igen. Bland annat drog kaptenen sedan ut en crossboll till 7:e raden på Anfields långsida och i ett sista försök till attack lyckades ingen av anfallarna i boxen få ner bollen. 1-1 och slut.

Summerat var det åter en match som Liverpool nog borde ha vunnit - likt många denna säsongen - samtidigt som det var väldigt viktigt att lämna förlorarspåret. Fortsatt är det dock väldigt mycket som är otydligt i Liverpool och positionsspelet, främst på mittfältet, har klara brister i såväl försvar- som anfallsspel.

På de 20 senaste Premier League-matcherna har Liverpool endast lyckats ta 21 poäng och har en målskillnad på -2. 21 gjorda och 23 insläppta. Fortsätt skärpning krävs och Blackburn väntar i nästa match redan på tisdag.

Därefter är nästa match FA Cup-semifinalen mot Everton kommande lördag. Ett Everton som idag spelade 2-2 mot Norwich. Båda målen inprickade av Nikica Jelavic.

Bäst i Liverpool enligt skribenten: Luis Suarez