Din guide till jättematchen mot Arsenal

Bild till nyheten Din guide till jättematchen mot Arsenal
Liverpool tar emot ligafyran Arsenal på ett kokande Anfield.
Efter att ha kammat hem Carling Cup den gångna helgen ska nu Kenny Dalglish's manskap försöka ta ännu ett kliv närmare fjärdeplatsen som innebär Champions League-spel. Avspark: 13:45.

Bortamötet på Emirates Stadium i augusti slutade med en 2-0-vinst för Liverpool efter att Aaron Ramsey gjort självmål och Luis Suarez satt spiken i kistan för gästerna. Pool är tillsammans med Manchester United de enda klubbarna som besegrat Arsenal på Emirates under 2011/2012.
Det gick desto tyngre i fjolårets hemmamöte. Liverpool hade en relativt trygg 1-0-ledning efter en vacker strut från David N’Gog med sig in under tilläggstiden av matchen när Arsenal kvitterade via ett inlägg där Pepe Reina tappat in bollen. Spanjoren hade en stark sol i ögonen och även om Joe Cole blev utvisad tidigt i matchen stod Liverpool upp bra, men fick nöja sig med att dela på poängen.

Head to head:
Totalt i ligan: 69 vinster, 44 oavgjorda och 60 förluster.
Totalt Premier League: 15 vinster, 11 oavgjorda och 11 förluster.

På Anfield: 48 vinster, 17 oavgjorda och 22 förluster.
Premier League på Anfield: 9 vinster, 6 oavgjorda och 4 förluster.

Sex senaste på Anfield (inom alla turneringar):
31.03.2007, Liverpool – Arsenal 4-1 (Premier League)
28.10.2007, Liverpool – Arsenal 1-1 (Premier League)
08.04.2008, Liverpool – Arsenal 4-2 (Kvartsfinal av Champions League)
21.04.2009, Liverpool – Arsenal 4-4 (Premier League)
13.12.2009, Liverpool – Arsenal 1-2 (Premier League)
15.08.2010, Liverpool – Arsenal 1-1 (Premier League)

Liverpool
Dalglish, Wembley, Liverpool. Första besöket på nationalarenan sedan 16 år tillbaka. Åh, vilken kväll det var. Undertecknad var på plats och fick bevittna sin första cupfinal med laget i sitt hjärta. Stämningen var på topp och Liverpool-supportrarna tog fullständigt över den östra läktaren. You’ll Never Walk Alone ekade troligen hela vägen tillbaka till Merseyside. Nervositet - men stolthet. Liverpool var tillbaka på Wembley, och kanske viktigaste av allt: Liverpool spelade en cupfinal efter att ha fått vänta sedan Champions League-finalen 2007.

Och med ett par tunga år i bagaget med ägare som var endast var fyra timmar från att sätta Liverpool i administration. John W Henry och Fenway Sports Group klev dock in i oktober 2010 och räddade en av de största fotbollsklubbarna genom tiderna. Förra helgen fanns Henry och hans kollegor på plats på Wembley, drygt 1,5 år efter investeringen, och fick se Liverpool vinna en titel på nytt. Många anser att det ''bara'' var Championship-laget Cardiff som stod för motståndet.

Men för de flesta av spelarna var detta troligen den största matchen de någonsin lär spela, vilket speglade sig hela vägen då walesarna inte gav upp och tog det hela till en straffläggning. Liverpool missade både den första och andra straffen, inte långt ifrån där jag stod under min första finalmatch. Ja, jag var nog inte den enda som trodde att äventyret var över. Men Liverpool går aldrig den enkla vägen och lyckades på ett troligen obegripligt sätt vinna Carling Cup trots att Steven Gerrard och Charlie Adam missade de två första straffsparkarna.
Jävlar vad stolt man blev. Det var inte ''bara Carling Cup'' - det var ett positivt steg inför en väldigt ljus framtid för Liverpool Football Club.

Jag fick vara på plats och se bland det viktigaste i mitt liv på Wembley.
Jag fick äntligen se spelarna lyfte en ny titel.
Kenny log, ägarna gillade vad de såg och det visade sig inte minst på spelarna vad ''bara en Carling Cup-seger'' betydde. Detta kan mycket väl vara en positiv faktor för de kommande månaderna. Liverpool-sektion var enorm. Flaggor, halsdukar, tröjor och massvis med sång - ett rött hav.
Det råder inga tvivel om att spelarna älskade det.
Det råder heller inga tvivel om att de gärna vill lyfta ännu en titel inför samma fantastiska supporterskara. I och med förra helgens seger tror jag att Liverpool och spelarna kan få en framgångsrik säsong trots en knackig start. Kvartsfinal i FA-cupen väntar samt fortfarande en chans att spela i Champions League nästa säsong. Men det krävs att Liverpool börjar med att besegra Arsenal i morgon.

Förresten, det var väldigt härligt att se Luis Suarez oerhört glad när han lyfte pokalen i söndagskväll.

För hemmalagets del är både Steven Gerrard och Glen Johnson tveksamma med skadeproblem. Lucas Leiva, Daniel Agger och Jack Robinson måste stå över.

Liverpools trupp:
Målvakter: Brad Jones, Pepe Reina, Alexander Doni.
Försvarare
: Glen Johnson, Jose Enrique, Fabio Aurelio, Sebatian Coates, Jamie Carragher, Martin Kelly, Martin Skrtel, Jon Flanagan, Andre Wisdom.
Mittfältare
: Maxi Rodriguez, Jordan Henderson, Stewart Downing, Steven Gerrard (?), Jay Spearing, Charlie Adam, Raheem Sterling, Jonjo Shelvey, Conor Coady. 
Anfallare: Luis Suarez, Andy Carroll, Dirk Kuyt, Craig Bellamy.

Supporterklubbens stjärnskribent Kenny Ehnberg, 20, tippar på att ''King Kenny'' väljer följande elva gubbar i morgondagens fight mot Arsenal (4-4-2): Reina, Enrique, Carragher, Skrtel, Johnson - Maxi, Adam, Spearing, Kuyt - Bellamy, Suarez.

Vilket lag tror du att Kenny Dalglish väljer att starta med? Logga in och dela med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.

Manager Kenny Dalglish inför matchen: ''Nu måste vi fortsätta kämpa efter helgens Carling Cup-vinst, sen får vi lägga samman poängen i slutändan och se vart vi hamnar. Jag har inte räknat på poäng, men jag vet att vi kommer möta Arsenal på lördag, och det är vad det handlar om just nu.

''Det är en viktig match för oss, och det är en viktig match för Arsenal. De gjorde en fantastisk comeback hemma mot Tottenham i helgen, och gjorde fem mål på 20 minuter. Det blir tufft för oss, så vi får se till att göra det tufft för dem också.''

Arsenal
Innan Carling Cup-finalen spelades ett annat stormöte i London. Arsenal tog emot Tottenham. Stämningen runt Wembley var enorm, och ett fint vårväder hade tittat fram och pepprat upp det hela extra mycket. Det blev inte desto sämre när Liverpool-supportrarna såg Tottenham sätta 2-0-målet på Arsenal ett par minuter innan den första halvlekens slut. För Liverpools del, i jakten på fjärdeplatsen, var det bättre om Spurs dragit det längsta strået.

Jag hann knappt vända mig från TV:n och gå ut i solen innan Arsenal fort hade både reducerat och kvitterat inom loppet av ett par minuter och domaren blåste av halvlek nummer ett. 2-2. Minst sagt stark upphämtning. På vägen till arenan satte Arsenal både 3-2 och 4-2 innan de även avslutade kalaset med ytterligare ett mål. Gunners fullständigt vände på steken och krossade Tottenham i bitar.

En otroligt fin match från laget. Det ska bli extra spännande att se hur klubbarna agerar i morgon med Liverpools Carling Cup-seger kontra Arsenals viktiga och härliga derbyseger - med underläge till 5-2.

Aaron Ramsey och Johan Djourou sliter med ankelskador och reser inte med till Anfield. Andre Santos får också stå över. Robin van Persie är tveksam till spel men kommer med högsta sannolikhet vara involverad i slutändan.

Arsenals trupp enligt Premier League:
Målvakter: Manuel Almunia, Wojciech Szczesny, Lukasz Fabianski.
Försvarare: Bacary Sagna, Per Mertesacker, Thomas Vermaelen, Laurent Koscielny, Sebastien Squillaci, Carl Jenkinson, Kieran Gibbs.
Mittfältare: Abou Diaby, Tomas Rosicky, Mikel Arteta, Alex Song, Jack Wilshere, Emmanuel Frimpong, Yossi Benayoun (inlånad från Chelsea), Francis Coquelin.
Anfallare: Park Chu-Young, Robin van Persie, Theo Walcott, Alex Oxlade-Chamberlain, Gervinho, Marouane Chamakh.

Trolig startelva enligt skribenten: Szczesny, Sagna, Koscielny, Vermaelen, Gibbs, Walcott, Rosicky, Arteta, Song, Benayoun, Van Persie.

Arsenals sex senaste matcher:
1 februari, Bolton – Arsenal 0-0 (Premier League)
4 februari, Arsenal – Blackburn 7-1 (Premier League)
11 februari, Sunderland – Arsenal 1-2 (Premier League)
15 februari, AC Milan – Arsenal 4-0 (Champions League)
18 februari, Sunderland – Arsenal 2-1 (FA-cupen)
26 februari, Arsenal – Tottenham 5-2 (Premier League)

Manager Arsene Wenger inför matchen: ''Det råder inga tvivel om att Liverpools grundläggande mål är att knipa en av Champions League-platserna mer än att kamma hem en Carling Cup-trofé. Jag räknar inte allt för mycket med att de kommer vara speciellt trötta efter finalmatchen. Jag har sett delar av matchen och de har haft sex eller sju dagar att återhämta sig under.''

Laguppställning i senaste matchen (hemma mot Tottenham, 5-2): Wojciech Szczesny, Bacary Sagna, Laurent Koscielny, Thomas Vermaelen, Kieran Gibbs (75 Carl Jenkinson), Alex Song, Mikel Arteta, Tomas Rosicky, Theo Walcott (81 Alex Oxlade-Chamberlain), Yossi Benayoun (88 Gervinho), Robin van Persie.

Spelare som kan sätta stopp för Liverpool:
Robin van Persie, holländaren toppar säsongens skytteliga på 23 mål och är överlägset Arsenals bästa spelare. Strikern är troligen den profilen som kan ställa till med mest problem för Liverpool under morgondagen. Lagkaptenen är dock osäker efter att ha ådragit sig en lättare smäll, men när laguppställningarna presenteras vid lunchtid på lördagen ska det mycket till om van Persie inte startar.

Yossi Benayoun, yttermittfältaren är tillbaka på Anfield efter att ha lämnat klubben under sommaren 2010 till förmån för Chelsea. Israelen blev dock utlånad till Arsenal under transferfönstrets sista dag i somras. Snabb och teknisk.

Theo Walcott, har fått mycket kritik under de senaste åren men fortsätter dock få Wengers förtroende. Walcott gjorde en fin insats i lagets förra match mot jätterivalen Tottenham och fann nätmaskorna två gånger om. Kanske kan detta få igång engelsmannen rejält? I vilket fall som helst lär han vara ett hot - speciellt med sin snabbhet. Närmast van Persie i den interna skytteligan med fem mål.

Kommentarerna
Dirk Kuyt: ''Du är aldrig nöjd när du spelar för den här klubben, du vill bara ha mer och mer. Så där ser vi fram mot nästa match. Vi har fortfarande chans att vinna två saker till. FA-cupen och fjärdeplatsen i ligan. Om vi vinner på lördag så är vi fortfarande vara med i racet.''

Carl Jenkinson: ''Det känns länge sedan hemmamatchen mot Liverpool i augusti, vilket var en stor besvikelse. Det var en match jag inte tyckte vi förtjänade att förlora. Jag ser verkligen fram emot lördagens match och att få komma till Anfield. Liverpools arena är världskänd och detsamma gäller klubbens supportrar. Jag är säker på att det kommer vara en fantastisk arena att spela på.''

Statistik
* Liverpool har bara vunnit en av de nio senaste ligamötena mellan klubbarna - bortamötet i augusti som slutade 2-0 - sex av matcherna har slutat oavgjort.
* Liverpool har inte lyckats besegra Arsenal i båda mötena under samma säsong sedan 1999-2000.
* Kenny Dalglish’s mannar är två baljor från 250 ligamål på the Gunners.

* Morgondagens match är nummer 450 som manager för Kenny Dalglish i England - hans facit med Liverpool, Blackburn och Newcastle lyder enligt följande: 247 vinster, 115 oavgjorda och 87 förluster.
* De två senaste hemmamatcherna i ligan har slutat mållösa, vilket betyder att Liverpool fortfarande jagar sitt första mål på Anfield 2012. Klubben har aldrig spelat 0-0 vid tre matcher i rad på hemmagräs i högsta divisionen.
* Liverpool är obesegrade på sin hemmaborg i Premier League denna säsong men har endast vunnit fyra av de 12 matcherna.

* De åtta oavgjorda matcherna denna säsong är mer tillsammans än 2009-10 (3) och 2010-11 (4).
* Bara ligaledande Manchester City (6) har släppt in färre mål än Liverpool (8) på hemmaplan.
* the Reds har vunnit två av deras nio senaste ligamatcher.

* Arsenal har gjort fler mål denna säsong (53) efter 26 matcher än vad de hade under sin ''Invincibles''-säsong 2003/04 då de hade gjort 51 stycken under samma tidsperiod.
* London-laget har inte förlorat på de fyra senaste Premier League-fighterna.
* AFC har släppt in fler mål på Anfield (36) än på någon annan arena i högsta divisionen.

* Arsene Wenger’s mannar har nätat 18 gånger i ligan under detta året - mer än något annat lag.
* Theo Walcott har nu mäktat med 23 ligamål för klubben - endast två engelska spelare har gjort fler under Premier League-eran: Paul Merson på 28 och Ian Wright på 104 fullträffar.
* Walcott kan för övrigt göra sin 100:e start i morgon.

* Arsenal släpper baserat på denna säsongens statistik i snitt in 1,4 mål varje match.
* Craig Bellamy och Luis Suarez delar förstaplaceringen i den interna skytteligan på sex mål vardera medan Charlie Adam har flest målgivande passningar (11).

Ett par 4verkerier från de senaste säsongerna:







Övrigt
Matchen direktsänds på Viasat Fotboll, Viasat Fotboll HD och Viasat Premier League HD med avspark klockan 13:45. Morgondagens rättskipare heter Mark Halsey, som dömde Liverpools FA-cupmatch mot Manchester United för ett par veckor sedan. Halsey assisteras av Steve Bennett och Ron Ganfield medan Lee Mason är fjärdedomare.

Tävling: Tippa halvtids- och fulltidsresultat samt vilken minut sista målet faller. I prispotten ligger en LFC Anfield Grey t-shirt. Mer information hittar du högst upp till vänster på startsidan. Lycka till.

Spelschemat i Premier League:
Lördag 3 mars
13.15, Viasat Fotboll/HD: Premier League-studion med Stryktipset
13.40, Viasat Fotboll/HD: Liverpool-Arsenal
15.55, Viasat Fotboll: Manchester City-Bolton
15.55, Viasat Fotboll HD/Xtra PL 2: Blackburn-Aston Villa
15.55, Viasat Sport: West Bromwich-Chelsea
15.55, Viasat Xtra PL 1: Stoke Norwich
15.55, Viasat Xtra PL 4: Queens Park Rangers-Everton
15.55, Viasat Xtra PL 5: Wigan-Swansea

Söndag 4 mars
12.30, Viasat Fotboll/HD: Premier League-studion
12.55, Viasat Fotboll/HD: Newcastle-Sunderland
15.05, Viasat Fotboll/HD: Fulham-Wolverhampton
17.00, Viasat Fotboll/HD: Tottenham-Manchester United

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer