Inför: Bolton - Liverpool

Bild till nyheten Inför: Bolton - Liverpool
Liverpool reser till Reebok Stadium för en tuff bortamatch mot nästjumbon Bolton på lördagskvällen. David Ngog tar emot sin före detta klubb och säger att ''matchen är precis som vilken helst'' mot ett Pool som är på jakt efter den femte raka segern mot Wanderers. Avspark klockan 18:30.

 
Vi får gå tillbaka drygt ett och ett halvt år i kalendern för att hitta den senaste fighten mellan klubbarna på Boltons hemmaborg. Det såg länge ut som att lagen skulle dela på poängen innan Maxi Rodriguez klev fram i slutminuterna och tåfjuttade in 1-0 till gästerna vilket slutresultatet även skrevs till.

Liverpool besegrade också Bolton i matchen på Anfield i augusti med tre mål mot ett. Charlie Adam & Jordan Henderson gjorde sina första baljor i den röda tröjan och Martin Skrtel hamnade också i målprotokollet. Ivan Klasnic fann nätet i slutminuterna för sitt Bolton.



Head to head:
På Reebok: Bolton 25 vinster, 13 oavgjorda, Liverpool 20 vinster.
Totalt: Bolton 35 vinster, 29 oavgjorda, Liverpool 53 vinster.

Sex senaste på Reebok:
02.01.2006, Bolton – Liverpool 2-2
30.09.2006, Bolton – Liverpool 2-0
02.03.2008, Bolton – Liverpool 1-3
15.11.2008, Bolton – Liverpool 0-2
29.08.2009, Bolton – Liverpool 2-3
31.10.2010, Bolton – Liverpool 0-1

Bolton
Lancashire-laget har haft en tuff säsong och förlorat 15 av de 21 spelade ligamatcherna vilket gör att de ligger näst sist i Premier League med en poäng mer än jumbon Wigan och en målskillnad på 25 gjorda och 46 insläppta. Det är dock värt att notera att Bolton tappat minst poäng (2) i ligan denna säsong efter att ha gjort det första målet i respektive matcher.

Bolton har faktiskt för tillfället sin bästa period under säsongen med sju poäng på de fem senaste matcherna. Wanderers har gjort 35 procent av sina mål mellan den 60:e och 80:e matchminuten, men samtidigt också släppt in flest under samma tidsperiod.

Det genomsnittliga antalet poäng som behövs för att klara sig kvar i Premier League sedan ligan infördes med 20 klubbar har varit 37 poäng (över 16 säsonger). Bolton behöver med andra ord ytterligare 21 poäng för att klara sig - och eftersom klubben är inne i ett tufft schema med Manchester United redan avklarad, Liverpool under lördagen och Arsenal, Chelsea samt Manchester City strax därefter ser det oerhört tufft ut för Owen Coyle’s manskap.

Bolton lyckades inte plocka någon poäng från mötena med följande fem klubbar under den första delen av säsongen. Tolv av truppens spelare är över 30 år gamla och efter att ha sålt försvarsklippan Gary Cahill till Chelsea i veckan samtidigt som de vitklädda har det tufft offensivt gör inte saken bättre.

Liverpool reser alltså till Bolton, klubben som har näst sämst facit på hemmaplan i de sju engelska divisionerna. Endast Thurrock som ligger i botten av Blue Square South är sämre.

I den senaste matchen blev det förlust med 3-0 mot ligatvåan Manchester United.

Så här såg Bolton-truppen ut till mötet med Man U: Bogdan, Steinsson, Knight, Wheater, Ricketts, Eagles (Riley 67), Mark Davies, Muamba (Pratley 80), Reo-Coker, Petrov (Tuncay 84), Ngog (Övriga avbytare: Lynch, Boyata, Kevin Davies, Klasnic)

Målvakten Jussi Jaaskelainen har återvänt från en lårskada men finländaren förväntas inte vara redo att starta. Marcos Alonso, Ricardo Gardner, Tyrone Mears, Chung-Yong Lee, Stuart Holden och Sean Davis missar matchen.

Boltons sex senaste matcher:
26 december 16:00, Bolton – Newcastle 0-2 (Premier League)
31 december 16:00, Bolton – Wolverhampton 1-1 (Premier League)
4 januari 21:00, Everton – Bolton 1-2 (Premier League)
7 januari 16:00, Macclesfield – Bolton 2-2 (FA-cupen)
14 januari 16:00, Manchester United – Bolton 3-0 (Premier League)
17 januari 21:00, Bolton – Macclesfield 2-0 (FA-cupen omspel)

Manager Owen Coyle inför matchen om den kritiserade Liverpool-anfallaren Andy Carroll: ''Jag tvivlar inte på att han skall hitta formen igen. Han är en utmärkt spelare. Vi får hoppas att det inte lossnar mot oss bara.''

Truppen:
Målvakter: Adam Bogdan, Robert Lainton, Jay Lynch.
Försvarare: Gretar Steinsson, Paul Robinson, Zat Knight, Sam Ricketts, Dedryck Boyata (inlånad från Man City), David Wheater, Mark Connolly, Adam Blakeman, Joe Riley.
Mittfältare: Fabrice Muamba, Chris Eagles, Martin Petrov, Mark Davies, Nigel Reo-Coker, Darren Pratley, Josh Vela.
Anfallare: Tuncay Sanli (inlånad från Wolfsburg), Kevin Davies, Ivan Klasnic, Robbie Blake, David N’Gog, Tom Eaves, Michael O’Halloran.

Trolig startelva enligt skribenten: Bogdan, Steinsson, Knight, Wheater, Ricketts, Eagles, Petrov, Reo-Coker, M.Davies, Muamba, Ngog.

Spelare som kan sätta stopp för Liverpool:
David Ngog - Fransmannen ritade på ett treårskontrakt under transferfönstrets sista dag och har hittills gjort två mål för klubben. Trots att 22-åringen kanske inte var något Liverpool-material är han i sina stunder en väldigt duktig fotbollsspelare - men tyvärr visar han det alldeles för sällan. Vore det inte typiskt om Ngog skulle näta på sin före detta klubb i morgondagens match?

Ivan Klasnic - Det är oklart om kroaten lyckas knipa en startplats eller inte. Men det är dock säkert att Klasnic är en av Boltons bästa spelare. 31-åringen har gjort sju mål på 14 ligamatcher denna säsong.

Chris Eagles - En duktig mittfältare som kan vara en viktig poängfaktor för sitt Bolton och är kapabel att kliva fram och göra oväntade saker. Eagles kan spela var som helst på mitten men trivs bäst i en offensiv position. Funnit nätmaskorna tre gånger denna säsong.

Liverpool
Efter att ha spelat oavgjort i sju ligamatcher denna säsong på Anfield är Liverpool fem poäng från Champions League-spel, och skulle Kenny Dalglish’s mannar inte lyckas besegra nedflyttningshotade Bolton lär pressen öka enormt på spelare och manager.

För bortalagets del är Jay Spearing fortsatt osäker med en hamstringsskada han ådrog sig i förra helgens möte med Stoke. Daniel Agger kan vara tillbaka och ersätta Jamie Carragher. Luis Suarez står över sin femte match av åtta på grund av avstängning, medan Lucas Leiva är på semester och återhämtar sig från en långtidsskada.

Manager Kenny Dalglish inför matchen: ''De har haft det väldigt tufft. Bolton fick med sig ett fantastiskt resultat mot Everton, men förlorade sedan mot Manchester United. De har haft en del problem på hemmaplan - något de hade enklare för förra säsongen så vi hoppas bara att det fortsätter så. Det kommer inte att bli enkelt för oss. De kämpar för sina liv nere i botten av tabellen och vi har ambitioner om att komma längre upp i tabellen. Matchen blir tuff.''

Truppen:
Målvakter: Brad Jones, Jose Reina, Alexander Doni.
Försvarare: Glen Johnson, Jose Enrique, Daniel Agger, Fabio Aurelio, Sebastian Coates, Jamie Carragher, Martin Kelly, Martin Skrtel, John Flanagan, Jack Robinson.
Mittfältare: Steven Gerrard, Maxi Rodriguez, Jordan Henderson, Stewart Downing, Jay Spearing, Charlie Adam, Raheem Sterling, Jonjo Shelvey, Conor Coady.
Anfallare: Andy Carroll, Dirk Kuyt, Craig Bellamy.

Trolig startelva enligt skribenten: Reina, Johnson, Skrtel, Agger, Enrique, Adam, Gerrard, Henderson, Kuyt, Bellamy, Carroll.

Vilket lag tror du att Kenny Dalglish väljer att starta med? Logga in och dela med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.

Kommentarerna
David Ngog: ''Jag spelar mot min före detta klubb, men som professionell fotbollsspelare måste du ha samma känsla som vilket annan match vi spelar på lördag. Det är en match vi vill vinna - precis vad vi vill vem som än är motståndare.''

Pepe Reina: ''Det är en viktig match mot Bolton. Det är viktigt för oss att komma igång och vinna matcher. Det är viktigt att inte förlora - men det viktigaste är de tre poängen. Det är alltid frustrerande att inte vinna hemma och det har varit fallet många gånger under den här säsongen. Man blir besviken.''

Statistik
* Liverpool har vunnit 18 och förlorat tre av de 25 senaste matcherna i Premier League.
* Pool har bara förlorat tre av de 31 senaste mötena - hemma och borta - mot Bolton, samtliga på bortagräs.
* ''the Reds'' höll nollan i fjolårets möte, men det var bara den tredje nollan på 21 besök. Dock har Liverpool gjort mål i 13 av de 15 senaste.
* Liverpools största seger mot Bolton på bortaplan kom i september 1907 när de vann med 4-0. Största förlusten kom å andra sidan när BWFC vann med 8-1 i maj 1932.
* Det har blivit minst ett mål i de 25 senaste mötena klubbarna emellan. Senaste 0-0-mötet spelades i december 1937.

* Robbie Fowler är den senaste LFC-spelaren att göra hattrick mot Bolton. ''God'' satte fyra mål på Anfield i september 1995. Ingen spelare har dock lyckats göra det utanför L4.
* En vinst för Liverpool innebär att de redan plockat fler poäng på bortaplan än vad de gjorde förra säsongen (18). Laget står nu på 16 poäng.
* Vid spel kommer Jamie Carragher klättra upp på tredjeplats över listan med flest spelade ligamatcher för Liverpool genom att gå förbi Emlyn Hughes facit på 474 framträdanden. Rekordet innehas fortfarande av Ian Callaghan (640).
* Fabio Aurelio gjorde sitt första Liverpool-mål på Reebok i mars 2008.
* Charlie Adam avgjorde på straff för sitt Blackpool den gångna säsongen när hans dåvarande klubb vann med 4-3.

* Andy Carroll hade en knepig dag på jobbet senast hans lag åkte till Bolton. Centertanken nätade, men hans Newcastle förlorade ändå med 5-1.
* I morgon är det fyra år sedan Martin Skrtel gjorde sin ligadebut för Liverpool när han hoppade in i 2-2-matchen mot Aston Villa.
* Fowler är inte bara den senaste Liverpool-liraren att sätta tre baljor, han är dessutom den som senast blev utvisad.
* Liverpools senaste förlust mot Bolton kom i september 2006. Tack vare mål från Gary Speed och Ivan Campo tog hemmalaget samtliga poäng. Endast Pepe Reina, Jamie Carragher, Steven Gerrard och Dirk Kuyt av de 14 spelare som lirade finns kvar i klubben än idag.
* Pool har vunnit de fyra senaste på Bolton - lagets bästa bortafacit mot Wanderers.

Övrigt
Matchen direktsänds på Viasat Fotboll, Viasat Fotboll HD och Viasat Premier League HD med avspark klockan 18:30. Morgondagens rättsskipare heter Kevin Friend.

Glöm inte att du som betalande medlem i svenska supporterklubben kan logga in och tippa helgens resultattävling och/eller LFC-tipset inför bortadrabbningen mot Bolton. Läs mer HÄR.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer