"Pepe fungerar som sweeper"

Bild till nyheten "Pepe fungerar som sweeper"
Målvaktstränaren John Achterberg menar att Pepe Reina är en av fåtalet målvakter i världsfotbollen som också fungerar som sweeper för sitt lag.

Samtliga målvakter i Liverpool från U9 och uppåt instrueras till att fungera som sweepers för sina respektive lag.

"Vi har försvarslinjen högt och Pepe ska fungera som sweeper. När bollen slås i utrymmet bakom försvaret ska målvakten fungera som en sweeper. Så jobbar vi med alla våra målvakter för att försöka producera en målvakt för förstalaget", berättar Achterberg.

"Det är inte så många som kan spela för Liverpool med vårt sätt att spela på. Vi förväntar oss att vår målvakt ska vara halvt sweeper och det är inte många som klarar att göra ett sådant jobb."

"Detta har alltid varit ett sätt Liverpool har spelat på. Det finns ett fåtal lag runt om i världen som också spelar på samma sätt, Barcelona, Real Madrid och Ajax."

Achterberg är den mest rutinerade av de fem målvaktstränarna klubben har till förfogande och han mottar rapporter efter varje match, oavsett åldersnivå.

"Vi har flera duktiga målvakter på akademin. Det är svårt att förutspå deras utveckling, men just för ögonblicket är det några som har fina framgångar. Vi försöker alla att jobba på samma sätt. Förstalagsträningarna kopieras på alla nivåer i klubben. Vi anpassar förstås tempot, men allt annat är detsamma. Vi försöker att skapa målvakter som passar det sätt vi spelar på", avrundar Achterberg.

Källa: Liverpoolfc.tv.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer