Inför: Matchen - Man Uniteds svagheter

Bild till nyheten Inför: Matchen - Man Uniteds svagheter
Vad jag , uppbackad av expertanalyser, statistik med mera , anser vara Manchester Uniteds främsta svagheter denna säsong.

Eftersom jag inte är gammal nog för att ha upplevt Engelsk fotboll Pre-Premier League är det något svårt att tänka sig en verklighet där Man Utd inte dominerar PL och samlar titlar som Herman Göring. Vilket bland annat fört med sig att haussen kring att Man Utd tillslut skulle gå om Liverpool känns absurd och surrealistisk. Vi har ju aldrig vunnit ligan och de vinner ju alltid om jag skulle gå efter mina personliga empiriska bevis. Jag har därför svårt att tänka mig att vi ska kunna vinna på lördag (trots vår hemmaform, förra matchen mot United och svagheterna nedan) men för att försöka övertala den cyniska delen av mig som förväntar sig att vi blir rejält överkörda och därefter utskrattade ger min mer optimistiska sida er vad jag – och expertanalyser, statistik med mera – anser vara Manchester Uniteds svagheter denna säsong. Förhoppningsvis kan vi utnyttja dem men jag skulle inte satsa något på det.

 

Man Utds fem svagheter denna säsongen

Nödvändig statistik – Manchester United har tillsammans med Bolton Wanderers fått mest skott emot sig i hela Premier League, 97 stycken.

 

  1. Mer offensivt frejdiga än ifjol

    - Det är förstås i grunden en styrka att man utvecklat sitt spel en dimension offensivt med mer snabbt passningspel, positionsbyten och fler poängspelare med mindre defensivt ansvar. Men denna medvetna ändring av lagets balans har samtidigt lett (tillsammans med andra faktorer) till att man är ett mindre solitt lag än ifjol. Nani och Young är de yttrarna som brukar starta, två spelare med främst (bara) offensiva kvalitéer till skillnad mot Valencia, Giggs och Park som alla är defensivt starka yttrar. Det är klart möjligt att någon av Nani eller Young bänkas till förmån av de senare nämnda tre men olikt tidigare lär i alla fall en av dem spela. En annan bieffekt är Rooney som numera är en utpräglad ”tia” och fått instruktioner att inte överjobba defensivt vilket gör att deras innermittfält blir mer utsatt.

  2. Man Utds avsaknad av ett defensivt mittfält

    - En förlängning på punkten ovan är att Man Utd denna säsongen , mer än tidigare, har gått ifrån att spela med en defensivt inriktad mittfältare till två som är ganska utpräglade tvåvägspelare och som både ligger ganska högt upp för att inte de offensiva spelarna ska bli för isolerade. Inledningsvis var det Anderson-Cleverley som med sin ungdomliga iver och snabba passningspel imponerade men samtidigt som man inte är lika bra i positions- eller tacklingspelet som den underskattade Carrick som förra året var deras defensiva säkerhet på innermittfältet. Nu är det oklart om Cleverley startar då han nyss är tillbaka från skada men efter tidigare matcher att döma går man inte tillbaka till att ta in Carrick utan det är snarare den slitstarke skotten Darren Fletcher som kommer ersätter. Förvisso starkare defensivt än de andra men samtidigt är det inte samma Fletcher som när han var fantastiskt bra för några säsonger sedan. Mot Chelsea sjunk man väldigt lågt vilket gav Chelseas innermittfält mycket utrymme samtidigt som man inte utnyttjar sina styrkor som bra presspelare men pressar man högre lär Liverpool, i form av Suarez och yttrar som smyger in, kunna utnyttja luckan mellan försvar och mittfält.

    Vi såg tydligt i förra mötet hur Man Utd fick problem med "spelet mellan linjerna" när Suarez som brukligt mötte bollen djupt vilket skapade problem för både mittfältet och backlinjen samtidigt som Kuyt med sin rörlighet som spetsanfallare drog isär backlinjen. Det blir viktigt även denna gång även om det inte blir Suarez & Kuyt så krävs det mycket rörlighet från de offensiva spelarna för mot Man Utd finns oftast de bästa ytorna bakom mittfältet.

  3. De Gea, men det ska man inte överdriva

    - Ingen kan förneka att De Gea inledningsvis varit skakig flera gånger om och släppt in mål på grund av det men det är inte en så tydlig svaghet som överdrivande motståndarsupportrar till United och rubrikmakare vill få det till. Att man fått otroliga 97 skott på sig denna säsongen är talande för att lag underskattar De Gea grovt och därför skjuter på chans för ofta. Det tydligaste exemplet jag kan komma på är Van der Vaart som i Spurs match mot Man Utd drog iväg ett chansskott från 40 meter utan någon bra anledning. Det kan säkert påverka spelare mentalt också att man kanske omedvetet förväntar sig att man behöver göra mindre för att göra mål än i andra matcher. Samtidigt som De Gea inte alls är en dålig målvakt även om man bör sätta press på honom med , i vårat fall, framför allt mycket inlägg mot Carroll då han som Spanjor och nyss anländ inte är riktigt van med det tuffa luftspelet i England.

    Hittills i PL har långskott på De Gea bara visat sig vara ett effektivt sätt att ge bort bollinnehavet då han hittills inte släppt in ett långskott i PL.

  4. Evras svaga positionspel och en skadeskjuten backlinje

    Evra som jag likt många andra såg som en av världens bästa ytterbackar har både förra och denna säsongen agerat mindre stabilit. Ofta genom att stå felpositionerat som lett till flera (enkla) baklängesmål samtidigt som han inte verkat vara sig själv efter Frankrikes VM fiasko förra sommaren då han ledde myteriet mot Domenech. Det hjälper inte heller att hans vanliga backkollegor tillbringat mycket tid som skadade vilket gjort att unga spelare tvingats in för tidigt i laget. Framför allt Phil Jones som även om han är en mycket lovande back och en av få brittiska mittbackar som är bekväm med bollen i de flesta situationer så saknar han fortfarande mycket rutin i försvarspelet vilket har visat sig mot bland annat Basel. Om vi får se Vidic-Ferdinand på lördag har man som sagt en väldigt bra backlinje men de lär inte vara i toppform efter att både har varit skadedrabbade i säsongsinledningen. 

  5. En revanschsugen Rooney – mål eller eftersläng?

    Rooney har hamnat i rampljuset den senaste tiden. Först sipprade det ut att hans far är inblandad i en Skotsk spelskandal och därför får han ett onödigt rött kort i kvalmatchen mot Montenegro som man ledde ganska komfortabelt . Efter har såklart Engelsk media (främst i form av blaskorna) sågat han längst fotknölarna och i viss fall sagt att han inte ska med till EM på grund av det och satt England i en svår knipa.

    Hur kommer han ta med sig detta tillbaka till Manchester och ligaspelet? Rooney har ett förflutet som arg, ibland skapar han då genialitet och ibland blir det som Montenegro idioti som drabbar laget. Jag är rädd för att Rooney ska göra en fantastisk match men känslan är att risken att han i stället åker ut efter en eftersläng i 17:e minuten är nästan lika stor.

    ::::

    Förövrigt hoppas jag alla som är i eller i närheten av Göteborg tar sig till The Queen för att se matchen på lördag! Ser ut att bli helt fullt av oss Liverpool-supportrar.

    Bring on yer Man United!

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer