Henry kontaktade Glazers om tv-rättigheterna

Bild till nyheten Henry kontaktade Glazers om tv-rättigheterna
Daily Telegraph skriver att Liverpools ägare John W Henry tagit upp frågan om de internationella tv-rättigheterna med Manchester Uniteds ägarfamilj - långt innan Ian Ayre gjorde sitt uppseendeväckande utspel i media.

Klubbledningen tror inte att de är ensamma om att vilja sälja de internationella tv-rättigheterna individuellt. John Henry ska även ha diskuterat frågan med Glazer-familjen som äger Manchester United.

Rivalernas ägare är också amerikanare och fullt på det klara över att klubben har ett enormt marknadsvärde över hela världen. De anser också att indviduell försäljning av tv-rättigheter internationellt vore att föredra för att klubben ska tjäna mer pengar.

Trots detta har Manchester Uniteds ledning kritiserat Ian Ayres utspel. Managern Alex Ferguson uttalade sig för en tid sedan om att man gärna skulle sälja de internationella rättigheterna på egen hand, men lade också till att dagens system troligen är det mest rättvisa.

Chelseas och Arsenals direktörer Ivan Gazidis och Bruce Buck är av den åsikten att ett kollektivt avtal är det allra bästa. Duon stöttas också av sportministern Hugh Robinson, som inte heller gillar Ian Ayres förslag.

"Det är ett väldigt provocerande förslag. Det har alltid varit en styrka för Premier League att sälja tv-rättigheterna kollektivt. Ligan är på många sätt vår största utlandsexport. Jag vill inte att det ska bli som för mindre konkurrenskraftiga ligor runt om i Europa. Det kollektiva avtalet är viktig för att bibehålla Premier Leagues höga kvalitet", yttrar sig Robertson enligt Daily Telegraph.

Wigans klubbordförande Dave Whelan är mycket upprörd:

- Det är den värsta idé jag någonsin har hört! Om Liverpool vill ödelägga Premier Leagye och riva ut hjärtat ur engelsk fotboll så är detta en bra väg. Jag är så arg att jag knappt tror att det är sant!".

Han anklagar Liverpool för att vilja upprätta en europeisk superliga.

"De vill följa en amerikansk modell, om att skapa en europeisk superliga. Detta skulle vara ett första steg mot det. De vill ödelägga Premier League."

"Om förslaget realiseras kommer klyftan mellan rika och fattiga klubbar att öka ytterligare. Vi har den bästa ligan i världen. De minsta klubbarna kan inte vinna ligan, men de kan visa tänderna mot de stora i enskilda matcher. Det är därför som Premier League är så spännande", säger Dave Whelan.

Trots att Ayres förslag förkastas av så gott som alla PL-klubbar, skriver Telegraph att Manchester Uniteds amerikanska ägare Glazers står bakom utspelet. Man hävdar också att Fenway Sports Group samarbeterar med familjen i frågor som rör engelsk fotboll och i andra sammanhang där klubbarna har liknande intressen.

 

* Ägaren John Henry och klubbordföranden Tom Werner.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer