Se upp för Brighton

Bild till nyheten Se upp för Brighton
Match nu om dryga timmen men nu när jag börjat komma ur min Jet-lag(ehm...) så tänkte jag att lite tankar om våra motståndare skulle vara intressant.

Jag har som sagt nyss landat(igår morse) från en överväldigande resa till Israel och Palestina men tänkte ändå skriva ihop saker hos Brighton som kan oroa oss.

Spännande lagbygge byggt av Pokerägaren Tony Bloom och managern Gus Poyet. Poyet som förespråkar ett offensivt spel helst längst marken men utan snävt ideologiska restriktioner som hindrar laget från att spela direkt ifall det behövs. Pragmatisk offensiv helt enkelt vilket öppnar för att man kommer bli farliga på kontringar ikväll, framför allt Craig Mackail-Smith. Man har dessutom ofta ett ganska defensivt innermittfält för att kompensera att man tenderar att spela 4-4-2(aktigt) där yttrar bryter in eller anfallare faller ner för att sköta det offensiva spelet centralt. Troligen spelar Harley till höger, och är deras offensiva playmaker. 

Rätt starka defensivt där überstabile målvakten Kaspar Ankergren och mittbackskaptenen Gordon Greer är de som står ut men även målfarlige högerbackskrigaren(Som likt Gael Givet är Neandertalare) Inigo Calderon bör nämnas. Spelar mångsidige Romain Vincelot på andra ytterbacken har man ett sällan skådat målfarligt ytterbackspar.

På mittfältet har man centralt framför allt Liam Bridcutt som nästan garanterat kommer spela i PL nästa säsong, annars är något väldigt fel. Smart spelare, stark defensivt och har ett bra passningspel. På kanterna finns vänsteryttern Craig Noone(vars gemensamma historia med Gerrards tak ni säkert hört om) som lägger inlägg bättre än tak, troligen.

Och på den andra mer centrala kanten befinner sig Ryan Harley. En Harley som när han spelade sig igenom Conference, League 2 och innan laget fastnade i League One oftast såg ut som en sjätteklassare som tagit sig an en bunt förskolebarn. Vilket fick Swansea att köpa honom i vintras, men efter att nått PL sålde man honom ner till Brighton där hans kärlek till bollen, välplacerade skott och intelligenta passningspel välkommnades. 

En joker på mittfält som sägs vara redo för spel är den från Valencia värvade Vicente. Ja, den Vicente som var en av världens främsta vänsterspringare när han var som bäst under tidigt/mitten av 2000-talet. Nu många skador senare är han säkerligen inte samma spelare men ytterst intressant och troligen fortfarande kapabel att oroa många försvarare. Kanske startar, kanske är inhoppare.

Framåt har de troligen Ashley Barnes tillsammans med Craig Mackail-Smith. Barnes är duons "go to guy" som inte särskilt spektakulär men gör en hel del mål inne och utanför boxen. Hans anfallspartner är dock väldigt spektakulär, inte på det sättet att han är en fantastisk dribbler eller pratglad utanför planen utanför att hans spelstil bäst kan beskrivas som en Tornado. Springer ständigt, i hög fart och är lika farlig utan som med bollen. Jagades av några PL-lag i somras men Brighton gjorde ett kap i den numera Skotska landslagsmannen som är Brightons allra främsta hot mot ett Liverpool-avancemang i kväll. Om inte vi får se en pånyttfödd Vicente det vill säga.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer