Inför: Exeter - Liverpool

Bild till nyheten Inför: Exeter - Liverpool
Efter viktig seger borta mot Arsenal är det nu dags att kliva in i Ligacupen där det spännande lilla League One-laget Exeter City står för motståndet. Vilka ungdomar får chansen? Kan man undvika fjolårets pinsamma öde?

Exeter crest

LFC badge

Som ”Football-League expert” (värdet på ordet expert sjunk rejält nu) föll denna lott på mig att skriva lite om Exeter City och därtill försöka förutspå vilka ungdomar och avbytare som King Kenny tänkt lufta.

Förra året var det Northampton och utgången behöver jag inte påminna er om men denna gången är det ett bättre lag och bortaplan. Förra matchen visade att det inte bara är att ställa in skorna och att rätt inställning behövs även mot ett mycket spelmässigt underlägset lag.

Tidigare möten lagen emellan:

En gång i FA-cupen 1950 då man vann med 1-0 men också två gånger tidigare i Ligacupen.

Först var det -79 då man vann med 2-0 totalt efter att David ”Super-sub” Fairclough gjort båda målen.

Därefter var det -81 då man vann med totalt 11-0 på två matcher. 5-0 hemma och 6-0 på bortaplan och självklart var nuvarande managern King Kenny Dalglish en av målskyttarna i båda matcherna.
Övriga målskyttar i första matchen var - Ian Rush(2 st), Terry McDermott, Ronnie Whelan.
Övriga målskyttar i andra matchen var - Ian Rush(2 st), Phil Neal, Kevin Sheedy(!) och självmål.

Exeter City

Klubben som ligger i Devon (samma grevskap som Plymouth) och bildades 1904 spelar på St. James Park. Vilket förstås inte är Newcastles arena utan en mer pittoresk arena på andra sidan England.

Man kallas ”The Grecians” varför är man inte överens om. Några tar för givet att det beror på att soldater i det närbelägna lilla samhället St. Sidwells kallades för ”Grecians” för att man , likt Troja, hade en mur som separerade dem från övriga Exeter-området och blev ofta anfallna av Exeter-soldater i forna tider. Medan andra härrör det till det Corniska ordet för Exeter ”Caerwysg” där Exeterbor kallas för ”Caer Iscuns” vilket med viss språkligdevalvering leder till Grecians.

::::

Själva laget leds av Paul Tisdale. Ett modelejon till fotbollsideolog som förutom sin klädsmak är tror starkt på sin spelfilosofi. Kortpassningsspel är filosofin men det bygger även mycket på löpningar, en playmaker (som under tidigare år varit den briljante Ryan Harley som nu är i Brighton) eller två på mitten och längst fram föredrar man en stor anfallare bredvid en liten men i matcher likt denna mot större lag lär det bli en ensam liten vessla som ska hugga på djupledspassningar.

Tisdale är dock inte en sådan modeslav att han tagit sin kortpassningsbaserade fotboll från det nuvarande Barcas tiki-taka utan det är något som han trott starkt på ända sedan han tog över Universitetslaget (riktigt lag men samarbetar med Baths universitet) Team Bath som han tog till flera uppflyttningar och en historisk plats i FA-cupens första ”riktiga” omgång. Därefter tog han över Exeter som han tagit från Conference National till att nu vara en fullgod kandidat till playoffplatserna i League One som kan ge plats i Championship. Ett stort tränarämne helt enkelt men som än så länge är nöjd med att vara i Exeter även om chansen är överhängande att han lämnar för större uppdrag inom en beskådlig framtid.

::::

Tröjnumret nio hos Exeter har man pensionerat (i nio säsonger) i respekt för den dåvarande Exeter-anfallaren Adam Stansfield som , 31 år gammal, dog förra året av Koloncancer. Anfallaren hade tidigare i Exeter varit högst bidragande i att man vann uppflyttning från Conference National till League Two och uppflyttningen från League Two till League One. Tribute-video till ”Stano”.

Ordinarie högerbacken Steve Tully är avstängd efter ha fått rött kort mot Preston i senaste ligamatchen. Rött kort fick han för att han drog ner Prestons Liverpool-bekantingen Neil Mellor inne i straffområdet!

En annan notis är att Exeter är ett av få lag som är supporterägda vilket man gjort sedan man hade stora ekonomiska problem 2004. Dock hade man turen att bli lottade i FA-cupen mot Manchester United, på bortaplan. Och eftersom man delar på intäkterna i FA-cupen fick då alltså Exeter en rejäl summa som hjälpte dem att undvika administration.

Trolig startelva enligt skribenten 

Krysiak; Duffy-Archibald Henville-Coles-Jones; Noble-Dunne-Sercombe-Golbourne: Bauza: Nardiello

Spelare att se upp för

Guillem Bauza

En Spanjor som i Swansea på högre nivå inte lyckades alls i den hårdare konkurrensen men därefter blivit klart tuffare. Ersättare till fjolsäsongens playmaker Ryan Harley även om han är mer utav en släpande anfallare som spelar i hålet mellan försvar och mittfält. Bra långskott och målfarlig men främst en bra framspelare som börjat komma igång i sin nya klubb.

Daniel Nardiello

Manchester United-produkt som figurerade som smått i a-lags sammanhang där i början på 00-talet men många skador och klubbar i lägre divisioner senare har han funnit sig själv i Exeter där han nu tillsammans med Richard Logan och Nicholas Bignall bland annat ska fylla hålet som fjolårets målkung Jamie Cureton lämnade efter sig när han lämnade för Leyton Orient.

Troy Archibald-Henville

Förutom att ha ett högkvalitativt dubbelefternamn är Tottenham-produkten en stark mittback som också är bra på huvudet och mycket följsam. Ledare i försvaret där spelarna omkring kan bli något plottriga är han en pålitlig rensare.

-----------------------------------------------------

Liverpool 

En symboliskt viktig seger borta mot Arsenal i helgen är viktigt för självförtroendet. Men få , om någon, från den matchen lär medverka i denna matchen då unga spelare blandat med A-lagspelare som inte figurerar ofta i startelvan i regel brukar användas i dessa tidiga cupomgångar.

Fokus för mig på denna matchrapporten ligger som sagt på Exeter eftersom få har koll på dem medan man har järnkoll på Liverpool och eftersom det är en cupmatch mot ett mindre lag är det intressant att hypotisera kring vilka ungdomar/avbytare som kommer få chansen.

Möjliga unga spelare och truppspelare som lär spela mot Exeter

Alexander Doni - Som Pepe Reinas back-up får man inte många chanser då den nämnde stått över 150 ligamatcher i rad men i cupspelet brukar andremålvakten få bevisa om han håller ifall - Fowler förbjude - Reina skulle vara skadad. Trolig, garanterad?, startspelare.

Brad Jones eller Martin Hansen lär ta den obetydliga bänkplatsen.

::::

John Flanagan - Den unge ytterbacken slog igenom sent ifjol och startade första matchen mot Sunderland men var den stora syndabocken vid Sebastian Larssons mål. Och nu när Glen Johnson är tillbaka lär unge ”Flano” hamna längre bak i rangordningen. Trolig startspelare.

Jack Robinson - Samma som Flanagan men föredrar att spela till vänster och konkurrensen är inte riktigt lika tuff ute till vänster. Förvisso har José Enrique platsen i ett järngrepp men där bakom finns bara en mycket ömtålig Aurelio som Robinson konkurrerar med. Trolig startspelare.

Fabio Aurelio - Om han inte är skadad (vilket man aldrig kan veta säkert) är det möjligen att våran finporslinsvänsterback får lite speltid för att komma i matchtempo men risken att han är skadad eller riskerar att bli skadad är hög. Möjlig startspelare, beror på skada eller skaderisk.

Andre Wisdom - Tidigare har matchats i A-laget i tävlingsmatcher men mittbacken Wisdom har förutom bänken bara figurerat på planen i vänskapsmatcher.Har tung konkurrens med 4-5 spelare före i hackordningen samtidigt som man letar efter nya mittbackar. Möjlig startspelare, beror på Kelly och Wilsons medverkan. Trolig avbytare.

Martin Kelly - Har slagit igenom som högerback i Liverpool vilket imponerat på många , bland annat förbundskaptenen Fabio Capello, men Kelly är i grunden mittback och nu kanske är ett bra tillfälle för honom att få visa det? Möjlig startspelare, kan beror på hur nära Glen Johnson är comeback och vem Kenny ser som förstaval till höger.

Martin Skrtel - Har tappat sin plats i startelvan , troligen, och är nyss tillbaka efter skada vilket lär betyda att han i denna matchen får lite speltid för att komma igång. Trolig startspelare.

Danny Wilson - Den Skotske mittbacken med den bekväma vänsterfoten har oftast spelat vänsterback i A-laget när han fått chansen på grund utav dålig täckning i det området men hålls högt av klubben. Möjlig startspelare,kan bero på om han ska lånas ut eller ej.

::::

Jay Spearing - Nu när klubben har invaderats av innermittfältare är fjolårets regelbundna starter ett minne blott för lille Jay men även om jag tror han kommer spela endel ändå är han en truppspelare som behöver speltid och har rätt attityd för denna sortens match. Trolig, nästan garanterad, startspelare.

Conor Coady - Imponerade under Asien-turnén med ett härligt löpkraftigt mål och har suttit på bänken flera gånger i A-lags sammanhang. Har det tufft med nämnda konkurrens centralt på mittfältet även om han även kan spela i backlinjen. Trolig avbytare.

Christian Poulsen - Ingen verkar vilja ha honom (för önskad lön) men i en match som denna kan han göra nytta och ska man sälja honom är det inte fel att visa upp honom. Trolig avbytare.

Jonjo Shelvey - Har likt ovannämnda det tufft med mittfältskonkurrensen och har trots stundtals lovande spel ifjol inte varit nära spel på denna ännu tidiga säsong. Möjlig startspelare.

Suso - Anfallare i grunden men har med bravur spelat på mittfältet i Reserv- och U-18 laget då han är mycket sevärd med ett intelligent passningspel och bra spelförståelse. Möjlig avbytare.

Raheem Sterling - Efter att ryktet om hans lån till Bolton togs död på av att han är omyndig den sortens övergång. Spännande, teknisk och snabb ytter som trivs bäst på vänsterkanten trots att han är högerfotad. Möjlig avbytare.

Joe Cole - Inte den succé många trodde och hoppades mycket på grund av skador. Ryktas nu till diverse London klubbar men kan mycket väl visas upp här eller bevisa att han vill slåss om en plats i laget. Möjlig startspelare.

Maxi - Lite i samma sits som Cole där han inte verkar vara särskilt högt aktad även om han gjorde viss succé under våren. Lär förbli truppspelare men ska han användas i framtiden är det inte fel med speltid. Trolig startspelare.

Nathan Eccleston - Anfallare eller snarare ytter i dessa sammanhang som förvisso är lovande men verkar inte anses tillräckligt lovande. Lär finnas med här och kan få en chans att visa upp sig för både ledningen och andra klubbar. Möjlig avbytare.

::::

David N’Gog - Som den som myntade ”En Grogg”-smeknamnet (Helt allvarligt, även Träsko-Maradona borde man tagit patent på!) har man en viss förkärlek till den gänglige men frustrerande valpige franske anfallaren. Osäkert om han någonsin kommer hålla på tillräcklig nivå för Liverpool men i cupmatcher mot mindre lag är han ofta klinisk framför mål. Trolig, nästan garanterad, startman.

Dirk Kuyt - Skulle ge lite rutin till laget och efter 90 minuters tokrusande skulle han kunnaspela en match till med samma intensitet. Trolig startspelare, har inga problem att spela två matcher i veckan.

U-18 skyttekungen Adam Morgan på bänken kanske?

Kenny inför matchen

"Vi hade en riktigt dålig match hemma mot Northampton ifjol och resultatet var ju allt annat än vi önskade. Vi hoppas självklart på ett mycket bättre resultat imorgon och även rent generellt i cupen. Vi tar seriöst på uppgiften och även om det såklart lär ske vissa ändringar i truppen sedan sist förväntar vi oss att killarna som startar imorgon går in med samma engagemang som killarna som spelade i lördags gjorde på Emirates.

"Det finns spelare vi kommer ge chansen nu och med en trupp som tränar flitigt hela tiden måste du rotera ibland. Det är killar som går in med hjärta och inställning så de förtjänar sina matcher också. 

"Det handlar inte om att ställa upp med ett reservlag och tro att vi kan ta oss vidare utan problem. Inte att vi kan göra massa byten bara för att vi möter ett lag som Exeter heller. Vi kommer ta seriöst på uppgiften och gå in till 110% för att vinna matchen. Sen att det inte är med exakt samma lag som i helgen handlar inte om att vi underskattar vår motståndare.

"Du respekterar varje motståndare och ni ska inte tro något annat än att vi förberett oss på exakt samma sätt inför denna matchen som vi gjorde inför Arsenal i lördags.

"På denna nivån finns det inga lätta matcher"

Trolig startelva enligt skribenten

Först funderade jag på en elva av nästan bara ungdomar + Doni och Cole men eftersom Kenny har talat om vikten om att inte åka ur så snöpligt som ifjol lär det bli flera A-lagspelare.

Doni; Flanagan-Skrtel-Wilson-Robinson; Cole-Meireles-Spearing-Maxi; Kuyt-N’Gog

Övrigt

Matchen börjar 20.45 och sänds för Canal+ Sport 1 för den som har den kanalen. Men finns annars tillgänglig på nätet i form av streams.

 

Vad tror DU om matchen? Väljer Kenny ungdomar som Sterling eller får truppspelare som Cole chansen att visa upp sig? logga in och kommentera nedan.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer