Ordföranden: Filmer för att stilla offseasonabstinensen

Bild till nyheten Ordföranden: Filmer för att stilla offseasonabstinensen
Jag vet att jag skrivit om detta förut, men varför är det så förtvivlat svårt att göra en bra film om spelet fotboll?

Har ruggig abstinens så här off season, abstinens som inte ens Djurgårdens framfart under Mange Pehrsson kan stilla.

Och är suget efter engelsk fotboll för stort finns det försvinnande få filmer om spelet värda att se för att vara ärlig.

Nu i veckan såg jag en film vid namn "Awaydays" som utspelar sig på Merseyside 1979 - merparten visserligen i Birkenhead på andra sidan Mersey, en kort tur med The Ferry Cross The Mersey - som ytligt sett handlar om fotbollens baksida huliganismen .

Personligen tyckte jag den var väldigt bra med sin behandling av Englands och Merseysides utveckling under Thatchereran med postpunkscenen, den ökande hopplösheten och tristessen hos engelsmän i allmänhet och unga scousers i synnerhet samtidigt som den ger en ganska osminkad bild av den exploderande huliganismen och den drogexplosion som komma skulle.

Filmen följer Carty som blir vän med Elvis - en medlem av Tranmere Rovers "The Pack" - och hur han dras djupare och djupare in gänget samtidigt som förfallet och misären runt omkring honom hopar sig.

En bra film där fotbollen bara har en biroll, men med många bra - och dystra - bilder av Mersey och Liverpool flyter förbi.

Andra filmer så här kort:

  1. Fever Pitch - Inte lika bra som boken och många av oss vet ju (tyvärr) hur den slutar, men en bar film om hur det är att vara supporter med alla upp och nedgångar.
  2. 51st State - Fotbollen har en riktig biroll men filmen utspelar sig i Liverpool och många schyssta vyer finns med. Robert Carlyle går genom hela filmen med The Mighty Reds tröja och filmen kulminerar under ett derby mot Manchester United.
  3. Flykt till Seger - Tyskar skall spela fotbollsmatch mot krigsfångar som självklart planerar en flykt. men trots riktiga spelare som pelé, Bobby Moore, Ossie Ardiles, John Wark m fl blir det aldrig mer än ett stundtals underhållande pekoral där strakbenet Michael Caine och Sly Stallone har huvudrollerna.
  4. Fotbollsfabriken - Bra film efter den uppmärksammade huliganboken. ganska skrämmande insikt i hur saker fungerar och faktiskt en hyfsad insikt i fotbollens mörkervärld.
  5. Goal - Följer en ung amerikan (surprise) som blir proffs i Newcastle. Fotbollsscenerna är OK men min teori är att den individuella tekniken är svår att skildra jämfört med t ex Amerikansk Fotboll och Baseball varför det aldrig blir riktigt bra.   
  6. Green Street Hooligans - En amerikan (återigen) spelad av hobbitten Frodo - dras in en huligankretsar och yadayadayada.

Jaja, lite att glutta på i varje fall.

YNWA!

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer