Inför: Liverpool FC - Birmingham

Bild till nyheten Inför: Liverpool FC - Birmingham
Ligan början närma sig sitt slut och tabellen har sina olika duster där det skall avgöras vem som ska få spela ute i europa nästa säsong, vem som håller sig kvar i ligan och vilka som åker ur.

Både The Reds och The Blues slåss vid var sitt streck, Liverpool kämpar som bekant om den sista Europa platsen och Birmingham slåss för sin överlevnad i Premier League. LFC ligger på en sjätte placering och Sebastian Larssons mannar ligger på en 15e plats och 5 poäng framför nedflyttningsstrecket.

Förra mötet denna säsong slutade 0-0 på St Andrews och matchen på lördag kommer vara det 100e mötet lagen emellan totalt sett och det är det 50e mötet på Anfield. Och resultaten i matcherna ser ut enligt följande.

Totalt: Liverpool 46 vinster, lika 25, Birmingham 28 vinster.

På Anfield: Liverpool 31 vinster, lika 11, Birmingham 7 vinster.

Liverpool FC

Den nuvarande säsong ser ut att sluta på ungefär samma sätt som förra där det kämpas ända in i det sista för att sno åt sig en Europa plats, men som det ser ut nu så kommer det inte vara i Europas finrum Champions League utan i Europa league.

Ett antal olika scenarion kan ta Liverpool till en Europa plats. T.ex att Liverpool tar fler poäng än Tottenham och kammar hem femteplatsen. Eller att Manchester City trillar ner på en femteplats och Tottenham tar fjärde platsen och den sista Champions League platsen ifall City nu vinner FA-cupen.

Liverpool kan med andra ord tjäna på att förlora mot Tottenham i den näst sista omgången av Premier League. Men ifall jag känner till King Kenny så kommer det inte vara några lägg matcher eller något beteende överhuvudtaget på att man inte ska ge allt för att vinna. Det är The Liverpool Way att vinna matcher och ingen känner till det bättre än Kenny Dalglish.

Senaste matchen på i London mot The Gunners kan man prata om i all oändlighet. Ifall det var straff eller inte för Arsenal eller Liverpool. Ifall matchen skulle blivit avblåst tidigare. Men det jag vill ta med mig ifrån matchen är det sätt som The Reds uppträdde med.

Att man kan komma till Emirets Stadium och plocka med sig poäng när man har ett sådant oerfaret lag som Liverpool ställde upp med var det nog inte många som trodde var möjligt. Men de senaste åren har akademin uppenbarligen gjort ett utmärkt jobb. Och då menar jag framförallt spelarna Spearing, Flanagan, Robinson, Kelly. Och vi hoppas på fler genombrott ifrån akademin i framtiden.

Sedan Dalglish tog över Liverpool så har man spelat 6 matcher på hemma plan där man vunnit fyra och spelat lika två.

De skador som Liverpool dras med är många för att säga det milt. Glen Johnson, Steven Gerrard och Daniel Agger är helt borta från spel. Det är dock osäkert om Jamie Carragher och Andy Carroll kommer att vara tillgängliga för spel.

Dalglish inför matchen

''Birmingham gjorde det bra i Carling Cup denna säsong, det kan ha varit något som påverkat deras ligaposition men jag tror inte att de kommer ha några problem att hålla sig kvar i Premier League.

''Alex kommer behöva plocka ett par poäng till gör att garantera deras kontrakt, men det kommer bli många poäng tappade och vunna i bottenstriden och jag tror att de är bra nog för att klara av det.

''Om de klarar sig kvar i Premier League efter att ha vunnit Carling Cup, har de haft en fantastisk säsong.''

Liverpools trupp enligt premierleague.com

Reina, Flanagan, Skrtel, Carragher, Robinson, Lucas, Spearing, Kuyt, Meireles, Carroll, Suarez, Gulacsi, Kyrgiakos, Wilson, Shelvey, Poulsen, Rodriguez, Cole, Ngog

Trolig startelva enligt skribenten

Reina; Flanagan, Sktrel, Kyrgiakos, Robinson; Lucas, Spearing, Meireles; Kuyt, Carroll, Suarez

Birmingham

The blues ligger för tillfället på en 15e plats i ligan och har inte övertygat den senaste tiden i ligan efter en ganska bra inledning på säsongen för övrigt. Man ligger endast fem poäng över nerflyttningsstrecket.

Birmingham har precis som Liverpool inget annat att koncentrera sig på än ligan och självklart är de ett lag som vill hålla sig kvar i PL även nästa säsong.

Med sin ligaplacering till trots så har Birmingham lyckats med något som Liverpool inte kommer klara av denna säsong och något de röda inte heller har gjort på några år. Att spela hem en trofé. Man lyckades med konststycket att vinna Ligacupen mot Arsenal med 2-1.

Förra matchen som Birmingham spelade var mot Chelsea på Stamford Bridge och åkte på en förlust med 3-1. För oss svenskar kan vi njuta av att Seb Larsson var bortalagets enda målskytt då han ”stal” en straff och satte den säkert i nättaket.

Den bästa målskytten i laget är Craig Gardner på sju fullträffar denna säsong. Och han kan behövas då lagets två främsta anfallare Obafemi Martins och Nikola Zigic båda är borta pga av skador.

Alex McLeish inför matchen

“Matcher som denna mot Liverpool är absolut underbara. Och vi kommer att försöka att åka dit och få med ett bra resultat.”

”Kenny har verkligen gjort avtryck med sin status på laget och de har presterat väldigt bra under honom. Han är en legend och en vän men vi måste försöka att vinna ändå.”

”Vi har sagt till spelarna att inte bli skrämda av utmaningen. Det är bara ett varv runt banan. Vi sa det innan Chelsea matchen och säger det samma inför Liverpool.”

”Det handlar om att rulla upp ärmarna och se till att hålla koncentrationen och skärpan.”

Birminghams sex senaste matcher

Chelsea (borta) 3-1

Sunderland (hemma) 2-0

Blackburn (borta) 1-1

Bolton (hemma) 2-1

Wigan (borta) 2-1

Bolton (hemma) 2-3

Birminghams trupp enligt premierleague.com

Foster, Carr, Johnson, Jiranek, Ridgewell, Parnaby, Larsson, Gardner, Ferguson, Bowyer, Jerome, Phillips, Doyle, Hleb, Fahey, Derbyshire, Mutch, Davies, Bentley, Beausejour

Trolig startelva enligt skribenten

Foster; Jiranek, Johnson, Parnaby, Carr; Gardner, Ferguson, Bower, Larsson, Fahey; Jerome

Statistik 

  • Senast LFC vann mot Birmingham på hemma plan var i november 2003.
  • Senast LFC vann mot Birmingham allt som allt var i 2004.
  • Liverpool har förlorat endast 1 match på de senaste 12 hemmamatcherna.
  • De senaste 49 matcherna lagen emellan har liverpool endast misslyckats att göra mål i 5 matcher.
  • Liverpools största hemma vinst mot Birmingham på hemmaplan slutade 5-0 året var 1986.
  • Spelar Kyrgiakos blir det hans 50 framträdande i Liverpool.
  • Kuyt har gjort 6 mål på de senaste 5 matcherna.

Övrigt

Matchen startar kl 16.00 på lördag och visas på Viasat Fotboll. För dig som inte har Viasat så kan man streama matchen på olika streams. Läs streamingguiden för mer info. Huvuddomare i matchen är Andre Marriner

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer