Inför: Sunderland-Liverpool

Bild till nyheten Inför: Sunderland-Liverpool
Efter det snöpliga uttåget ur Europa League mot ett strukturerat Braga och beskedet att sjätteplatsen i Premier League inte kommer ge Europa League plats (Ja, det stämmer) betyder det att laget har fullt fokus på att knipa femteplatsen i ligan.

Två lag vars ligapositioner vanligtvis hade betytt att man haft en väldigt bra chans att kvalificera sig för Europa spel då Liverpool ligger på sjätte plats och Sunderland på åttonde.

Men då antingen Bolton eller Stoke kommer att spela FA-cup final mot ett av Manchester lagen är enda chansen för Sunderland eller framför allt Liverpool att komma före Tottenham i ligan. Vilket kan bli svårt då Spurs ligger sju poäng före Liverpool och trots möjlig negativ (kan även vara positiv) spillover-effekt från Champions League spelet så tyder det mesta på att Liverpool (och Sunderland) kommer få nöja sig med inhemska cuper nästa år.

Head-to-Head

Totalt i ligan: 65 vinster, 30 oavgjorda och 50 förluster.
Totalt i PL: 11 vinster, 6 oavgjorda och 2 förluster.
Totalt på Stadium of Light: 28 vinster, 13 oavgjorda och 32 förluster.

Senaste gången lagen möttes var hemma på Anfield tidigare i höstas. Redan tidigt i matchen gjorde Liverpool mål, ett kontroversiellt mål där Torres tillsynes tog bollen utan att Sunderlands frispark hade slagits och helt fri spelade han sedan fram Kuyt som hade öppet mål. Det kontroversiella i situationen var att Sunderlands mittback Michael Turner bara tänkte lägga bollen på rätt plats vilket domaren Stuart Attwell (Ghost Goal-domaren) bedömde som att han la frisparken.

Sunderland lyckades dock vända matchen tack vare målfarlige Darren Bents två mål men med en knapp halvtimme av matchen kvitterade Gerrard till 2-2 vilket blev slutresultatet i en händelserik match som undertecknad missade på grund utav dop, men jag är inte bitter.

Den senaste gången Liverpool gästade Stadium of Light var det också ett kontroversiellt mål i fokus (Även nu i femte minuten) men det tidigare nämnda målet var ingenting mot denna fotbollsvärldsomvälvande händelse där Bent i femte minuten gjorde matchens enda mål via en inkastad badboll! Reglerna(och sunt förnuft) säger så klart att det målet borde ha dömts bort men trots att Mike Jones är uppvuxen i Chester nära Liverpool och sägs ha varit bollpojke på Anfield som ung så såg han inte skillnaden på en vanlig vit boll och en klart större röd boll.

 

SAFC badgeSunderland

En imponerande höstsäsong i fjol gjorde att man längre låg på övre halvan och såg ut som en utmanare till Europa platserna men lika svårslagna som de var på hösten var man oförmögna att vinna på våren vilket gjorde att man föll ner till 13:e plats.

Hade Bruce frågat mig vad som var felet hade jag nog sagt försvaret men visst behövde man köpa offensiva spelare också. Vilket Bruce gjorde som la ut drygt 13 milj. £ på VMs störste symboliske förlorare Asamoah Gyan för att ge Darren Bent en anfallspartner vilket man kryddade med en inlånad Danny Welbeck.

Backlinjen förstärktes dock i form av Onouha som ansågs överflödig i nyrika Man City, Titus Bramble som förvisso alltid setts som en antonym till defensiv pålitlighet är en duglig försvarare numera hos Sunderland och man återinlånade John Mensah som är en stabil försvarare men skadedrabbad.

Sunderland har gått ganska bra denna säsongen vilket tabellplaceringen visar men med Bent och Gyan på topp som både är snabb målfarliga anfallare blev det lite kaka på kaka då man saknade någon som kunde spela fram dem. Det hittade man i Man Utd lånet Danny Welbeck som bakom de två i en slags Trequartista roll har varit mycket framgångsrik och högst delaktig i bland annat utspelningen av Chelsea tidigare under säsongen.

Numera har Bent med tre mål mot oss på två matcher lämnat för Aston Villa, formen har man tappt i samband med många skador och just Welbeck är en av de spelarna som varit skadad, men likt Lee Cattermole, Nedum Onouha och Bolo Zenden är han tillbaka nu i helgen om än inte i fullgott slag.

På skadelistan har man dock fortfarande David Meyler, kvicksilvret Frazier Cambell och Michael Turner som fortfarande inte hittat sin haka efter förra mötets kontroversiella mål.

Matchtrupp enligt Premierleague.com: Mignolet, Gordon, Onuoha, Bardsley, Angeleri, Ferdinand, Bramble, Mensah, Muntari, Cattermole, Riveros, Henderson, Malbranque, Richardson, Elmohamady, Sessegnon, Zenden, Colback, Gyan, Welbeck, Noble, Knott.

Trolig startelva enligt skribenten: Mignolet, Onouha-Mensah-Bramble-Bardsley, Henderson-Cattermole-Richardson, Sessegnon-Gyan-Welbeck.

 

Liverpool

Förrförra helgens glädje över att köra över Manchester United med en fantastisk Luis Suarez har bytts ut till det vanliga melankoli som senaste veckans Europa League uttåg och besked om att det troligen inget blir något nytt EL-spel nästa säsong gett upphov till.

Trots att man slagit Chelsea två gånger om och nyss spelat ut ligaledarna Man Utd så vet man inte riktigt var man har Liverpool formmässigt då man fortfarande har svårt på bortaplan och överhuvudtaget när det inte är "stora" matcher.

Nu möter man Sunderland som i sin senaste match nollade Arsenal, som har flera tongivande spelare tillbaka och alltid är brukar vara svårspelade. Det kommer bli tufft och det vore tämligen naivt att räkna med en seger.

Det som talar för Liverpool är förstås Luis Suarez som verkligen saknades i de två senaste matcherna mot Braga och som var matchens utan tvekan spelmässigt bästa spelare mot Man Utd (Kuyt den mest effektiva och opportunistiske) och om nu Carroll inte är för sliten efter 90 minuter i Torsdags så kommer vi kanske se Suarez & Carroll tillsammans från start, men troligen en stund på slutet. 

Vad det gäller skador är det dock inte så muntert då våran lövtunna trupp knappt klarar en mild bris.

Gerrard är fortsatt skadad på grund av sina rostiga ljumskar, Martin Kelly's älgben brast efter en lång expresslöpning längs kanten vilket håller honom borta till minst nästnästa helg, Fabio Aurelio som vanligt på lagning på Liverpools bästa glasmästeri där han nu slutligen förlängt sitt årskort och dessutom är den sympatiskt fule Jonjo Shelvey knäskadad ett tag till även fast han sägs vara på väg tillbaka.

Danska ölflaskan Daniel Agger kan dock vara tillbaka på söndag enligt Kenny Dalglish men han ska testas sent om han är helt fit.

Matchtrupp enligt Premierleague.com: Reina, Carragher, Skrtel, Kyrgiakos, Johnson, Lucas, Spearing, Meireles, Rodriguez, Carroll, Suarez, Kuyt, Cole, Gulacsi, Wilson, Agger, Flanagan, Poulsen, Ngog, Pacheco.

Trolig startelva enligt skribenten: Reina, Johnson-Carragher-Skrtel-Wilson, Cole-Meireles-Lucas-Maxi, Kuyt-Suarez.

Statistik

  • På de senaste 25 matcherna borta mot Sunderland har Liverpool bara förlorat två matcher, vunnit femton och spelat åtta oavgjorda.
  • Liverpool har bara släppt in sju mål de senaste arton matcherna borta mot Sunderland, varav man tretton gånger hållit nollan.
  • Senaste utvisade spelare borta mot Sunderland var Momo Sissoko efter två gula kort i November -05.
  • Senaste hattricket av en Liverpoolspelare mot Sunderland gjordes av Roger Hunt säsongen 65/66.
  • Det senaste hattricket borta mot Sunderland gjordes av den välkände Joe Hewitt på nyårsdagen 1909, som vi alla kommer ihåg.
  • Liverpools största vinst på bortaplan mot Sunderland var en 4-1 vinst 1909 (tidigare nämnda klassiker) vilket tangerades säsongen 46/47 och 61/62.
  • Den största röda förlusten borta mot Sunderland var dock en 7-0 förlust säsongen 1912/13.
  • Liverpool har gjort mål i tio av de senaste elva matcherna borta mot Sunderland.

Övrigt

Domare för denna matchen är den ovänlige Kevin Friend flankerad av Billy Smallwood och Adam Watts med Martin Atkinson som fjärdedomare.

Matchen startar 14.30 och sänds direkt på Viasat fotboll eller Viasat PL HD för er lyckligt lottade.

Vad tror ni om matchen? Lyckas Kuyt Kuyta sig ett till hattrick? Får Andy Carroll chansen sänka sina ärkerivaler? Och om Anton Ferdinand får spela kommer han då göra eller spela fram till ett Liverpool mål? Har ni svaren eller om ni bara vill skriva en viss bokstavskombination eller annat att säga är ni välkomna att kommentera nedan!

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer