LFC-Chelsea: Matchen i matchen

Bild till nyheten LFC-Chelsea: Matchen i matchen
I morgondagens match på Anfield kommer två storlag stå mot varandra, varav det ena laget är ett storlag rent historiskt sett och det andra lever under en pågående storhetstid. Självklart är det Liverpool som är laget som har den starkaste historian då man är Englands bästa lag igenom tiderna. Och Chelsea är ett lag som har vuxit kraftigt under tiden med Abramovic vid rodret som ägare. Både utanför plan men framför allt på plan.

Men inom fotbollsmatcher är det inte bara ett slag mellan två lag som utspelar sig utan även flera individuella kamper på plan. Backar mot anfallare, mittfällt mot mittfält, målvakt mot målvakt, tränare mot tränare, ja man kan hålla på i all oändlighet. Och i denna artikel kommer vi att mäta söndagens lags spelare mot varandra där vi ska kora det lag vars spelare vinner de individuella kamperna.

 

”Pepe” Reina – Petr Cech

De två kompisarna ställs nu mot varandra i denna prestige fyllda match. Under den gångna säsongen fick vi reda på att Reina och Cehc brukar hålla kontakten med varandra för att berätta vem av dem som har flest hållna nollor under säsongen. Och de senaste säsongerna har det varit den spanske målvakten som har dragit det längsta strået. Han vann priset tre år i rad mellan åren 2005-2008. Petr Cech vann utmärkelsen 2004/2005 och även den gånga säsongen. Dock så hade de både målvakterna lika många nollor förra året men Chec vann priset då han hade bäst målskillnad.

Världen bästa målvakt är ett utryck som har nämnts med de ovanståendes båda namn. Reina har tyvärr alltid hamnat i skuggan av fantomen Casillias i Spanska landslaget och därför aldrig fått någon direkt chans att visa vad han går för i landslags sammanhang på samma sätt som Chec har gjort. Den tjeckiske målvakten har inte haft samma konkurrens i sitt landslag och därför alltid varit det självklara valet mellan stolparna, både i Chelsea och i landslaget.

Reina är ofta känd för att vara en målvakt med otroliga reflexer och en fantastisk linjemålvakt. Man får säga att det är tack vare denna man som Liverpool inte har släppt in fler mål det senaste året då laget i sig har presterat väldigt dåligt i det defensiva arbetet. Cech har däremot haft det lite lugnare i Chelsea då de blåa har spelat fantastisk fotboll de senaste åren och därför väldigt sällan satts på prov, i alla fall om man jämför med Reina.

Därför går Reina vinnande ur denna fight då han har hållit flest nollor sammanlagt de senaste åren och även där han mer eller mindre hållit uppe Liverpools försvar i flera matcher och räddat flera poäng.

LFC-Chelsea 1-0

 

 

Jamie Carragher – Dider Drogba

En av ligans mest rutinerade backar ställs mot ligans nog absolut vassaste målgörare de senaste säsongerna. Carragher har varit funnits med i Liverpools försvarslinje i princip varje match sedan debuten 1997 och han har titulerat sig som både högerback som mittback. Det är det sistnämnda alternativet som har varit engelsmannens huvudposition under tiden han spelat i den röda tröjan.

Dock har han blivit lite sämre med åren, rent tekniskt sett. Men han är fortfarande den mannen som personifierar LFC, tillsammans med Gerrard, då han är uppvuxen i Liverpool och han visar i varje match vilket stort hjärta han har för både laget och för fotboll och det gör honom till en av ligans bästa backar.

Chelseas anfallsstjärna nummer ett är ivorianen Didier Drogba. Kapten i landslaget och även kapten i Chelsea, i Terrys och Lampards frånvaro. Det finns tre ord i det svenska lexikonet, där det även borde finns en bild på Drogba med, som berättar hur han är som spelare: Stor, stark och målfarlig. Dessa ord är något varje back hatar och ivorianen utnyttjar det till fullo för att hitta på djävulskap i motståndarens defensiv. Och oftast träffar han rätt mellan stolparna eller så lirkar han fram bollen till en bättre stående medspelare.

Förra året vann Drogba Guldskon i Premier League på hela 29 mål och han har börjat denna säsong med 6 mål på 9 matcher vilket gör att han ligger på en delad fjärde plats i skytteligan denna säsong och ligger på en andra plats i den interna målligan i Chelsea. Mannen som går vinnande ur denna duell är Drogba då han är han är snäppet starkare och har en högre lägsta nivå än Carragher.

LFC-Chelsea 1-1

 

 

Florent Malouda – Lucas Leiva

 Nästa jämförelse står mellan en Sydamerikan och en Europé. Lucas kämpar för Liverpools ära och han är kommen ifrån det geografiskt största landet i Sydamerika, Brasilien. Och Chelseas offensiva anfallare/anfallare heter Florent Malouda och kommer ifrån, skandallandslaget i detta års VM, Frankrike.

Lucas har alltid varit en man/pojke som varit ständigt kritiserad, av både kritiker och egna fans, pga av hans dåliga prestationer på plan då han inte har levt upp till förväntningarna han hade på sig efter att han värvats till Liverpool då han agerade kapten i Brasiliens u-19 landslag. Trots denna hårda kritik, match ut och match in, de senaste åren så han har börjat resa sig denna säsong då han visar upp ett mer moget spel och han tar mer och mer rätt beslut då han börjar finna sin roll i laget om defensiv bollvinnare.

Malouda har med varit en spelare som varit under ständig kritik i Chelsea. Han kom till det engelska laget under 2007 direkt ifrån storlaget i Frankrike, Lyon. Precis innan han skrev på för Chelsea sades ryktena att lagen han valde mellan var just Liverpool och Chelsea. Han spåddes som ett riktigt framtidslöfte och en av de mest intressanta yttrarna som värvades under samma år. Den första tiden var tuff för fransmannen då han inte riktigt kunde vänja sig vid det hårda spelet i Premier League men nu, efter ungefär 2 år i laget, han han växt ut till en självklarhet i Chelseas startelva.

Detta år har varit hans bästa inledning sen hans debut 2007. Han leder för närvarande den engelska målligan, tillsammans med Kevin Nolan från Newcastle och Carlos Tevez från Man. City, på 7 mål.

Det skiljer sju år mellan spelarna, då Lucas är 23 och Malouda är 30. Det syns även i spelet då Lucas fortfarande har mycket kvar att lära. Kampen om mittfältet i, Liverpools defensiv och Chelseas offensiv, blir vunnet av Malouda då han är formstark och även med hans större rutin.

LFC-Chelsea 1-2

 

 

John Obi Mikel – Steven Gerrard

Kampen som kommer bli hårdast i matchen är förmodligen den mellan Mikel och Gerrad. En spelare som är stark som en oxe, Mikel, och en som har en vinnarskalle nästan lika stor som Mohammed Ali, om inte större nämligen den fantastiske ”Captain Fantastic”, Steven Gerrard.

Mikel har, tillsammans med Essien, stått för det mer defensiva arbetet i Chelseas mittfält. Men i denna match kommer Essien förmodligen få lite friare tyglar till att löpa offensivt då Lampard förmodligen hålls utanför startelvan då han har drabbats av en skada han snart är tillbaka ifrån. Mikel kan liknas vid Liverpools tidigare bollvinnare Mascherano, löper mycket och tar gärna en närkamp för att vinna boll tidigt och att trycka ner motståndarens självförtroende.

Men i denna match har han Gerrad som måltavla, och denna Liverpool födde spelare är en mardröm för varje fotbollsspelare att möta. En fantastisk höger fot, både på att lägga direkt passar längst marken, slå krossbollar över hela planen och landa på fötterna till rätt adress och självklart det fruktade skottet. Denna mäktiga högerfot har ett av de mest fruktade skott i hela världen. Med en stor kraft och en fantastisk placeringsförmåga.

Gerrard har varit ganska kall i inledningen denna säsong då han ofta har gått och hängt med huvudet, men trots detta har han ändå alltid varit en av de bästa spelarna i Liverpool denna säsong. Men det går inte att titta bort för hans otroliga insats mot Napoli tidigare i veckan. Den insatsen var verkligen en bekräftelse för att fortfarande är en av väldens bästa spelare och att han självklart går ut som en vinnare även ur denna kamp, mycket tack vare hans hat-trick i torsdags.

LFC-Chelsea 2-2

 

 John Terry - Fernando Torres

Den ena kommer precis tillbaka från en skada och den andra är inne i en stor formsvacka. Jag behöver förmodligen inte berätta vem av dem som har haft de olika alternativen. Men det är inte Terry som har haft en formsvacka i alla fall.

Under sommaren har det snackats mest om John Terrys otrohets affär med Wayne Bridges fruga. Men det går aldrig att från gå han fantastiska spel på planen, till och med direkt efter anklagelserna så spelade Terry och gjorde om han alltid gör, en bra match. Kaptensbindeln finns alltid runt hans arm och det finns förmodligen ingen spelare i Chelsea som har lika mycket hjärta för klubben som den engelske backen och därför är han det självklara valet för Ancelotti som kapten.

Torres är en anfallare av yppersta klass, men tyvärr så har han inte alls hållit måttet denna säsong med endast två mål i ligan. Under sommarens VM spelade spanjoren ganska dåligt, men det är ganska acceptabelt med tanke på att han precis hade kommit tillbaka från skada när mästerskapet började, och han lyckades till och med dra på sig en ny skada i slutet av turneringen som spökade i början av Liverpool säsong också. Det finns fortfarande mycket att hämta på Torres, inte bara spelmässigt utan även självförtroende. Förhoppningsvis kan han hänga på Liverpools positiva trend och att det påverkar hans spel.

Men framtiden har ingen plats i denna jämförelse utan allt bedöms på den nuvarande förmågan och där går Torres bet. Även fast Terry varit skadad en mindre tid och är tillbaka så har inte Torres det som krävs just nu för att vara den spelare han brukade vara.

LFC-Chelsea 2-3

 

 

Roy Hodgson – Carlo Ancelotti

Italienaren har varit tränare i Italien mestadels av sin karriär. Han gjorde debut som tränare 1995 för Reggina i Italien och har stannat i sina olika lag under längre perioder då han tränade Milan ifrån 2001 till 2009. Under in karriär som tränare han har endast tränat 4 lag, Reggina tränade han i 1 år, sedan tog han över Parma där han stannade i 3 år. Laget efter var självklart även detta inom den Italienska fotbollen om det var den gamla damen Juventus som fick äran att få spela under Ancelotti under två års tid.

Den engelska tränaren är den personen som varit i tveklöst flest lag av de båda tränarna, han har hunnit var tränare i hela 16 st olika lag och är nu i sitt 17 lag, nämligen Liverpool. Under denna tid har han hunnit vara hos ett italienskt lag och det är Inter som han var involverad i. Inte bara en gång utan faktiskt två gånger.

Men det är Ancelotti som har de största troféerna då han har vunnit både Serie A, Champions League och Premier League. Kontrar man direkt mot Hodgson och tittar på Roys facit er det lite tunnare ut då han endast har vunnit Allsvenskan, danska ligan, några inhemska cuper i Sverige och Danmark, och han har kommit tvåa två gånger i UEFA cupen/Europa League.

Tittar man på facit från föregående klubbar och nuvarande vinststatistik är det självklara valet Italienaren. Och det är även denna person som går vinnande ur denna kamp.

LFC-Chelsea 2-4

Slutresultat

Tittar man på de blåas resultat, Chelseas, denna säsong och även den förra säsongen så ser man att man har utklassat sina motståndare vid ett flertal tillfällen. Och om man även har tittat på deras matcher han man sett ett spelövertag som inte ofta ses i Premier League då detta är oftast en väldigt jämn liga.

Liverpool är ett lag som ofta har varit en självklar segrar ut de flesta kamper som det slagits om på plan inom fotbollens värld. Men på senaste åren har man, trots stjärnspelare som Gerrard och Torres, inte presterat de resultat som man har förväntat sig av Englands bästa lag genom tiderna. Och detta är något som reflekteras även inom denna artikel där Chelsea går vinnande ur striden med 2-4 på resultat tavlan.

Förhoppningsvis så kommer inte resultatet ur denna artikel reflektera matchbilden på söndag utan att det blir 6-0 till Liverpool.

Fortsätt att följa vår Big match build up inför Chelsea matchen och läs den kommande inför-rapporten inför helgens stormatch mellan Liverpool och Chelsea.

    Stöd våra sponsorer