Inför: Everton - Liverpool

Bild till nyheten Inför: Everton - Liverpool
Liverpool reser endast ett stenkast från Anfield mot Goodison Park i morgon. Två lag som måste bort från bottenträsket gör upp i ett hett derby på söndags eftermiddagen. Liverpool mot Everton. Rivalitet, prestige och ära står på spel. Derbyt är i en klass för sig och troligen utan tvekan ett av de mest tuffaste inom fotbollen.

Everton och Liverpool har påbörjat denna säsong överraskande svagt. Toffees ligger på en 17:e plats medan Liverpool finns på placeringen nedan. Båda klubbarna har hittills skrapat samman sex poäng vardera. Det var länge sedan vi kunde se ett derby som betyder lika mycket.

Ser man till resultaten den förra omgången blev det förlust för Everton borta mot Birmingham medan Liverpool skämde ut sig rejält och även de fick se sig besegrade, dock på hemmaplan mot nykomlingen Blackpool.

I den senaste matchen mellan lagen som spelades i början av februari vann Liverpool med 1-0 efter mål från Dirk Kuyt en bit in i andra halvlek. Sotirios Kyrgiakos tilldelades ett rött kort i den 34:e minuten på grund av en tackling på Maroune Fellaini. Joseph Yobo gjorde självmål och Dirk Kuyt, som trivs väldigt bra mot Everton, skrev in sig i målprotokollet i den senaste bortamatchen (2-0 LFC).



Head to head (endast ligan):
På Goodison Park: 30 vinster, 27 oavgjorda och 33 förluster.
Premier League på Goodison Park: 7 vinster, 4 oavgjorda och 6 förluster.

Matcher spelade totalt genom historien = 213
Vinster = 84
Oavgjorda = 64
Förluster = 65
Mål gjorda = 293
Mål insläppta = 245

Sex senaste i Premier League på Goodison Park:
11.12.2004, Everton - Liverpool 1-0   
28.12.2005, Everton - Liverpool 1-3   
09.09.2006, Everton - Liverpool 3-0   
20.10.2007, Everton - Liverpool 1-2   
27.09.2008, Everton - Liverpool 0-2   
29.11.2009, Everton - Liverpool 0-2  

EvertonEverton
Lokalkonkurrenten firar stort då dem inför derbyt kan kalla sig för bäst i staden sett till ligatabellen. På de sju spelade omgångarna har Everton en vinst, tre oavgjorda och tre förluster vilket resulterar i sex poäng. Liverpool har exakt samma facit men Everton har 6-7 istället för 7-11 i målskillnad.

Everton började även den förra säsongen under all kritik. De blåa ger aldrig upp och krigar till sista sekund. Något man visade speciellt i matchen mot Man U i mitten av september. Visst hade EFC tur, men det krävs trots allt en del klass att få till oavgjort på det sättet.

Everton lyckades på övertid att vända ett 1-3 underläge till 3-3 och var även väldigt nära på 4-3 i matchens sista spark. Domaren valde att blåsa av i mitten av anfallet vilket gjorde Moyes rasande.

En sak som är säker inför ett derby hur det än gått tidiagre är att de båda klubbarna alltid ger allt. Everton har hemmaplan och publiken vid sin sida. Everton har jobbiga skador på några av lagets bästa spelare, fördel Liverpool? Derby är derby det spelar ingen roll vilket lag man än är, vilka spelare man har skadade eller hur det har gått tidigare. Som spelare kör man gasen i botten och ger allt man har för att i slutet hoppas stå som vinnare.

Den som skrattar först skrattar sist finns det en ett känt ordspråk som heter. Det passade perfekt in på Evertons uttåg i Carling Cup borta mot League 1-klubben Brentford. Everton förlorade på straffar och den röda delen av Merseyside hade skrattkalas. Dagen därpå åkte Liverpool ut mot Northampton (spelar i divisionen under Brentford, dvs. League 2) och då var det inte så roligt längre.

Everton och Liverpool har en del gemensamt denna säsong. Ligger i botten av tabellen på samma poäng, har åkt ut mot sämre lag i Carling Cup och överlag haft en hel del otur.

En intressant statistik inför matchen är att Everton inte vunnit hemma i Premier League denna säsong medan Liverpool inte vunnit på borta gräs.

Everton hoppas givetvis kunna bryta allt negativt och börja om mot Liverpool men med alla skador ser det svårt ut. I går kom beskedet att Marouane Fellaini blir borta i sex veckor. Phil Jagielka, Steven Pienaar, Louis Saha, Jack Rodwell och Ross Barkley missar också matchen. Jagielka, Fellaini, Pienaar, Saha och Rodwell är samtliga män för startelvan. Stora avbräck för Moyes och hans mannar.

Silly Season (vilken klubb spelaren hämtades från):
Magaye Gueye - Strasbourg - £900.000, Everton satsar rejält på framtiden i köpet av den 18-årige fransmannen Magaye Gueye. I juni ritade Gueye på ett femårskontrakt för Toffees och spås om en lysande framtid. Magaye fick spela en del under Evertons försäsong och gjorde ett av målen i 2-1 segern mot Brisbane Roar. Uttagen till truppen på söndag.

Joao Silva - Desportivo Das Aves - £500.000,
ännu en spelare för framtiden som David Moores hämtade in. Silva gjorde 14 strutar på 30 matcher för Aves den gånga säsongen. Även han uttagen till truppen.

Jermaine Beckford - Leeds United - Gratis, centertanken öste in mål i Leeds och var väldigt populär på Elland Road. Beckford gjorde en del viktiga mål för Yorkshire-klubben vilket till större del bidrog till att man tog sig upp till The Championship. Beckford har inte varit lika het i den blåa tröjan ännu utan har mest fått nöja sig med att värma bänken. Troligen aktuell för ett inhopp.

Ján Mucha - Legia Warsaw - Gratis, precis som Liverpool gjorde i Brad Jones - hämtade in en reservmålvakt med en del erfarenhet. Likaså gjorde man på andra sidan Stanley Park när Ján Mucha, slovaken med 24 landskamper, skrev på för Everton Football Club. Mucha är uttagen till truppen inför denna match och lär troligen börja på bänken till förmån för Tim Howard som vaktar stolparna från start.

UT: Lukas Jutkiewicz (Coventry City - £1M), John Ruddy (Norwich City - Okänt), Dan Gosling (Newcastle United - Gratis), Anton Peterlin (Plymouth Argyle - Gratis), Carlo Nash (Stoke - Gratis).

Manager David Moyes inför matchen: "Vi går in i en match där vi har många spelare borta, jag vill inte att folk ska tycka att vi använder det som en ursäkt så jag avstår gärna att prata för mycket kring skadorna. Förhoppningsvis kommer vi vinna denna match. Jag tycker vi har ett bra lag men samtidigt tror jag heller inte att alla nyheter kring Liverpools ägarskap kommer påverka dem."

Evertons sex senaste matcher:

29 augusti, 17:00 Aston Villa - Everton 0-1      
11 september, 13:45 Everton - Man United 3-3     
18 september, 16:00 Everton - Newcastle 0-1     
21 september, 20:45 Brentford - Everton 1-1     
25 september, 16:00 Fulham - Everton 0-0     
2 oktober, 16:00 Birmingham - Everton 2-0

Laguppställning vid senaste match:

Everton (V 2-0 - Birmingham, b): Howard, Neville, Distin, Jagielka, Baines, Coleman (Bilyaletdinov 86), Fellaini, Arteta, Osman, Cahill, Yakubu (Heitinga 79).

Avbytare ej använda: Mucha, Hibbert, Beckford, Gueye, Barkley.

Evertons trupp enligt PremierLeague.com:
Tim Howard, Phil Neville, Sylvain Distin, John Heitinga, Leighton Baines, Tony Hibbert, Tim Cahill, Leon Osman, Mikael Arteta, Jermaine Beckford, Diniyar Bilyaletdinov, Magaye Gueye, Seamus Coleman, Ayegbeni Yakubu, Shkodran Mustafi, Joao Silva, Jose Baxter, James Wallace, Ján Mucha.

Trolig startelva enligt skribenten (4-4-2):
Tim Howard, Phil Neville, John Heitinga, Sylvain Distin, Leighton Baines, Diniyar Bilyaletdinov, Leon Osman, Mikael Arteta, Seamus Coleman,Tim Cahill, Ayegbeni Yakubu.

Spelare som kan sätta stopp för Liverpool:

= Mikael Arteta, fint passningsspel och fina frisparkar. Arteta är tillsammans med Cahill de två hetaste lirarna hos motståndarna inför denna match. Man ska passa sig för att ge bort ett bra frisparksläge när Arteta finns på planen.

= Tim Cahill, australiensaren är alltid farlig. Fantastisk på huvudspelet med bra teknik och skott. Trivs utmärkt mot Liverpool och har under sina derbymatcher gjort en del mål. Cahill har hittills under årets ligaspel hittat nätet tre gånger. Kanske den spelaren som Liverpool bör hålla koll på mest med tanke på övriga skador i Everton-lägret.

* Den ryska yttermittfältaren Diniyar Bilyaletdinov vill jag också passa på att varna för.

lfcLiverpool

Det har varit tungt att vara Liverpoolsupporter under flera månader med dåliga resultat på plan, ägare som fullständigt inte brytt sig ett smack om hur klubben såg ut, spelare som presterade mindre bra och en del uttåg ur turneringar mot  olika klubbar vi i normala fall ska totalt krossa.

Med bara sex poäng på sju omgångar gör det att säsongen 2010/11 varit den sämsta hittills sedan 1953/54 för Liverpool. Man kan säga att spelarna inte ska bry sig eller bli påverkade av vad som händer vid sidan om planen i klubben. På något sett tror jag att de haft väldigt svårt kring alla spekulationer, rykten, rättegångar - allt som gällt Tom Hicks & George Gillett.

Ryktena om att Torres och Gerrard kanske skulle vara mindre bra vänner kan eventuellt stämma. Torres och Gerrard har vid normala fall haft ett fantastiskt kramkalas vid varje mål som de gjort själva eller tillsammans. Under säsongen har vi tyvärr inte sett liknande scener.

Spelarna har kört ner huvudet i marken och fått stryk mot Blackpool och Northampton på hemmaplan. Det sist nämna med ett reservbetonat lag som trots allt inte ska ha några problem med en League 2-klubb.

Hela klubben drog i går en djup pust att vi äntligen efter många om och men fått nytt ägarskap. På senare tid har man förstått att hela klubben var emot Hicks och Gillett, något som jag inte såg lika mycket tidigare. Jag skulle vilja passa på att ge en stor eloge till Martin Broughton, Ian Ayre och Christian Purslow.

Från början tvekade jag rejält kring samtliga tre herrar då dem på något sett verkade involverade i det Hicks och Gillett gjorde. Med facit i hand gjorde trion tvärtom och tänkte istället på klubbens bästa än pengarna man kan tjäna på det. Broughton har växt väldigt mycket som människa under den senaste veckan. Det kan vara för tidigt att säga men hittills har han gjort ett suveränt jobb.

Personligen hade jag gärna sett att Broughton fortsatte i klubben då man märker att han är en människa som bryr sig och tar väl hand om klubben. Jag tror också att New England Sports Ventures är rätt för Liverpool Football Club.

Peter Lim sades vara intresserad i att köpa klubben med sin säck utav massor av stålar. Istället för en ny ägare som Chelsea eller Man City har, tror jag att styrelsen letat efter en ägare som känner till historia, tradition och all viktig info kring LFC och sport överhuvudtaget. Ett ägarskap som samtidigt vill vinna och investera för att bli framgångsrika.

Jag talade tidigare med en Boston Red Sox-supporter som även är skribent på Major League Baseballs officiella hemsida. Det råder inga tvivel om att John W Henry och hans kollegor är väldigt populära på Fenway Park i Boston.

Klubben har spenderat näst mest pengar på spelarlöner under de senaste säsongerna och håller hårt i det material som passar in i klubben. NESV ska ha satt sig ner tillsammans med vissa spelare i Red Sox och diskuterat vad dem skulle kunna göra för att situationen utvecklats till det positiva.

Bara sådana saker ger mig nytt hopp att vi kanske hittat rätt ägare. Det känns väldigt sälsynt att det skulle kunna bli värre än Hicks & Gilletts sejour - men man vet aldrig.

Jag väntar att uttala mig om hur pass bra NESV är tills vi fått de saker dem lovat oss. Men på förhand är jag riktigt nöjd - det är en sak som är säker.

I övrigt också väldigt kul att Jamie Carragher förnyar sitt kontrakt och därmed med högsta sannolikhet kommer avsluta sin karriär i Pool.

Över till mer matchrelaterade saker. Derbyt mellan Everton och Liverpool brukar man snacka om 1,5-2 veckor innan avspark men med tanke på alla turer kring ägarna har man nästan bara fått en dag att förberedda sig på.

Givetvis ska Everton vara kaxiga att man ligger före Liverpool i ligatabellen eftersom det nästan aldrig händer. Skulle kunna vara så pass kaxig själv och säga att ni ska njuta så länge det varar. Senast Toffees kom före LFC i tabellen måste vara för snart fem och ett halvt år sedan. Samma år som Liverpool satsade allt på Champions League.

Jag hoppas att det försvunnit massa tyngd från hela laget när nya ägare äntligen tillträdit. Förlusten mot Blackpool senast måste verkligen revanschera oss supportrar. Jag blir inte förvånad om Liverpool går ut och gör en ruskigt bra match med massor av självförtroende och trycker in några bollar.

Att Torres fått nytt hopp med NESV som ägare önskar jag dessutom. Torres måste verkligen börja leverera nu. Är det bara jag som saknar firma Gerrard och Torres?

Ett stort avbräck att vi får klara oss utan Dirk Kuyt i denna match. Kuyt är alltid viktig, inte minst i tuffa matcher med mycket smällar. Holländaren trivs väldigt bra som målgörare mot Everton. Daniel Agger är också skadad. I övrigt ser det bra ut i sjukstugan. Fabio Aurelio har kommit tillbaka efter ännu ett skadehelvete.

Manager Roy Hodgson inför matchen:
"Just nu är det viktigaste att vända på den negativa trenden och få med oss ett par bra resultat. Det kommer inte ta en natt, man kan inte gå från att ligga på en tredje nedflyttningsplats till att klättra upp bland de fyra bästa lagen i tabellen på en månad. Men det kommer ge mig en underbar känsla om vi skulle lyckas vända trenden."

Laguppställning vid senaste match:
Liverpool (F 1-2 - Blackpool, h): Reina, Johnson, Kyrgiakos, Skrtel, Carragher, Poulsen (Jovanovic 60), Meireles, Kuyt, Gerrard, Cole (Maxi 88), Torres (Ngog 10).

Avbytare ej använda: Jones, Lucas, Spearing, Kelly.

Liverpools trupp enligt PremierLeague.com: Pepe Reina, Glen Johnson, Jamie Carragher, Martin Skrtel, Paul Konchesky, Christian Poulsen, Steven Gerrard, Raul Meireles, Joe Cole, Fernando Torres, David Ngog, Brad Jones, Fabio Aurelio, Soitiros Kyrgiakos, Lucas Leiva, Jay Spearing, Milan Jovanovic, Maxi Rodriguez, Ryan Babel.

Trolig startelva enligt skribenten (4-2-3-1):
Pepe Reina, Glen Johnson, Jamie Carragher, Martin Skrtel, Paul Konchesky, Raul Meireles, Lucas Leiva, Joe Cole, Steven Gerrard, Ryan Babel, Fernando Torres.

* Elvan ovan är kanske inte den startelvan jag tror att Hodgson ställer upp med. Skulle dock vilja se honom peta Poulsen och plocka in Lucas som enligt mig hade fått startplatsen före dansken samtliga dagar i veckan.

Hodgson sa också att Babel skulle få visa vad han gick för fram till jul. Jag undrar vad han menade med det? Babel har väl spelat en match från start ungefär. Ryan är en spelare som behöver flera matcher från start hur dålig han än varit. Med Kuyt skadad och Maxi, Babel samt Jovanovic som ersättare finns det just nu bara ett val för mig.

Vilket lag tror du att Roy Hodgson väljer att starta med? Logga in, kommentera och dela med dig av dina åsikter.

Kommentarerna
"Jag vet hur frustrerade supportrarna har varit med vad som hänt och jag kan förstå deras känslor. Men vi har alla lidit och nu är det dags för oss att ta sig samman och hjälpa till för att ta klubben framåt." – Steven Gerrard

"Detta blir en enormt viktig match. Vi myser över att de ligger bakom oss i tabellen och jag tror inte det har hänt tidigare sedan jag flyttade till Merseyside. När det går tungt så skylls det plötsligt på ägarsituationen. Det är en klen ursäkt och något som spelarna måste sluta med." – Phil Neville

Statistik (UPPDATERAS)
* Fernando Torres har gjort tre mål på tre matcher mot Everton.
* Trots Evertons tröga inledning har man bara under de senaste matcherna i ligan förlorat med en marginal på ett mål.
* Everton har bara fått sex gula kort denna säsong vilket är minst av samtliga tjugo lag.
* Moyes Everton har också gjort minst tacklingar av klubbarna i PL (115).
* Hodgson har som tränare för Liverpool och Fulham inte lyckats vinna på bortaplan på 21 matcher. Dags att det vänder denna helg.
* Liverpool har bara vunnit en av sina nio senaste ligamatcher. Man har bara vunnit en av de 12 senaste på bortaplan.
* Ian Rush är den spelaren som gjort flest mål för Liverpool mot Everton genom tiderna (25 stycken).
* Det första derbyt spelades den 13:e oktober 1894. Morgondagens match är det 214:e derbyt.

Övrigt
Matchen börjar klockan 14.30 och sänds LIVE på Viasat Fotboll, Viasat Sport HD & Viasat Premier League HD. Studiosnacket startar redan en halvtimme tidigare. Morgondagens domare heter Howard Webb som assisteras av Dave Bryan & Mike Mullarkey. Andre Marriner är fjärdedomare.

Howard Webb var domare i VM-finalen mellan Holland och Spanien där han bland annat delade ut ett rött kort till Evertons John Heitinga. Webb har vid två tillfällen tidigare dömt ett derby på Merseyside. 1-1 matchen i januari 2009 och 1-0 segern för Liverpool i mars 2008.

Tävlingar
Glöm inte som medlem i den svenska supporterklubben att delta i vår resultattävling och ha chansen att kamma hem en Mighty Reds.

Titta även in på startsidan om du är sugen på att delta i tävlingen som arrangeras av Betsafe (krävs att du har ett spelkonto på deras sida). Kupongen fungerar som ett klassiskt "Stryktips" där du ska tippa 1X2. Den kommer att innehålla 12 stycken olika utgångar som du ska försöka sätta rätt tecken i. De tre personer som lyckas få flest rätt vinner 100 kronor vardera att spela för.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer