Man U-LFC: Rivaliteten mellan klubbarna

Bild till nyheten Man U-LFC: Rivaliteten mellan klubbarna
Vi hatar dem. De hatar oss. Liverpool mot Manchester - nordvästra Englands hetaste match har på senare dagar utvecklats till en av de tuffaste matcherna runt om i världen. Men varför hatar de båda klubbarna egentligen varandra så mycket?

Det började på allvar redan under 1800-talet. Industriella revolutionen i England. Manchester var en väldigt framgångsrik stad sett till industrin, medan Liverpool var hamnstaden med Albert Dock. Hamnen i Liverpool var känd för att ta emot och skicka iväg produkter och Manchesters företagare såg hamnen som ett nödvändigt ställe att skicka iväg produkter ifrån - men eftersom Liverpool hade väldigt höga avgifter tog Manchester saken i egna händer.

Manchester löste detta genom att bygga sin egen kanal, Manchester Ship Canal. Hamnen hade tillgång direkt till havet och gjorde Liverpools hamns överflödig. Fartyg kunde alltså istället för att lämna varorna i Liverpool, åka vidare en bit, till Manchester för att släppa av. Detta orsakade många förluster av arbeten och förbittring från den lokala befolkningen i Liverpool. Manchester tog många av kunderna och Liverpool fick lida för det.

En annan viktig del till rivaliteten är att lagen varit så pass framgångsrika. Liverpool och Manchester United är de två bästa och största klubbarna någonsin inom engelsk fotboll, det finns ingen som varit så bra.

Liverpool började sin resa under mitten av 1960-talet för att under 70 och 80-talet dominera totalt - i England ochIan Rush Europa. Under 1990-talet tills i dag har United varit den bästa klubben, bara att acceptera. När Liverpool gick som bäst, gick Man U genom en av sina värsta perioder i klubbens historia. Visst var folket bittra.

För att sammanfatta: Manchester tog leveranser från Liverpool, resulterade i att många tappade sina jobb, pengar med mera på ett väldigt fattigt Merseyside. Liverpool och United har båda haft dominanstider på runt 15-20 år.

Flest titlar i England. Genom historian, alla turneringar och cuper, för båda lagen, har man tillsammans lyckats skrapa samman närmare 130 titlar totalt. Manchester mot Liverpool, ungefär sex mil geografiskt mellan de två städerna. Sånger om München 58’, Hillsborough och liknande har också retat upp supportrarna från båda lagen.

Nedan får du tre videos från en dokumentär om rivaliteten som gick på ITV för några år sedan. Avsnitt två och tre kommer i slutet av varje klipp - en liten ruta längst ner till vänster "Click here to see next part".

Huliganism har som många av er säkert känner till varit en stor del av engelsk fotboll. Ni kan själv tänka er hur pass mycket det varit mellan Liverpool och Manchester? Danny Dyer har följt med några av de tuffaste killarna från både Liverpool FC och Manchester United, men även de två övriga klubbarna i båda städerna: Manchester City och Everton FC.



Relaterat till huliganism, Liverpool - Manchester:





  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer