Quantcast

Nästa match (Ligacupen)

Norwich klubbmärke Norwich (B)

tisdag 21 sep 20:45

Carra: De tidiga åren

Bild till nyheten

Denna del i artikelserien om Jamie Carragher kommer att behandla de tidiga åren i Liverpool för honom. Från det att han debuterade i A-laget i början av 1997 och fram till sommaren 2004 när Rafael Benitez gjorde sitt intåg i klubben.

James Lee Duncan ”Jamie” Carragher skrev proffskontrakt med Liverpool i oktober 1996. Tre månader senare, i januari 1997 gjorde Carra debut i förstalaget blott 19 år gammal. Det var i en ligacupmatch mot Middlesbrough. Detta var under tiden Roy Evans ledde laget och Jamie fick hoppa in som ersättare för Rob Jones i andra halvlek i denna match.

Tre dagar efter att Carra hade debuterat i ligacupmatchen mot Middlesbrough fick han göra debut i ligan och detta var mot West Ham i ett bortamöte, även detta var ett inhopp. Det skulle inte ta lång tid för Jamie innan han skulle få starta en match. Bara en vecka efter inhoppet mot West Ham mötte man Aston Villa på Anfield och nu fick han starta för första gången i ligan för Liverpool. Detta gjorde han med buller och bång eftersom han nickade in ett av målen i denna match som slutade med en 3-0 vinst för de röda. De flesta vet att det inte tillhör vanligheterna att Carra gör mål eftersom han i dagsläget mäktat med fem fullträffar på 635 matcher för Liverpool, men i sin debut från start gjorde han ett av dem.

Även om Carra hade gjort mål i sin första start i ligan så blev det ingen vana att han spelade speciellt ofta resten av säsongen 96/97. Han fick totalt fem inhopp till denna säsong så hans facit första säsongen efter att ha skrivit proffskontrakt med Liverpool var en start och sex inhopp.

Om vi hoppar tillbaka före debuten med A-laget 1997 när allt började lossna för Carragher tog han även plats i Englands U21-lag. Det hann bli 27 matcher där mellan 1996-2000 vilket var nytt rekord vad det gäller antal matcher för en U21-spelare i England, på dessa gjorde han ett mål. Han var även lagkapten större delen av tiden i undomslandslaget och hans position där var defensiv mittfältare för det mesta.

Säsongen 1997/98 började han ta plats allt oftare i förstalaget och gjorde hela 20 starter och tre inhopp och var bara tjugo år gammal vilket visade att vi hade fått fram en blivande stjärna. Denna säsong hade Roy Evans fått en managerkompis i form av Gerard Houllier som skulle komma att ta över helt själv lite senare, dvs till nästa säsong. 1998/99 befäste Carra sin plats i laget och missade endast fyra ligamatcher på hela säsongen. Totalt spelade han 40 matcher och nu var han en ordinarie startman i ur och skur. Den 28 april 1999 togs han även ut i Englands A-landslag för första gången och fick sitta på bänken hela matchen mot Ungern. Debuten där skulle komma senare.

Eftersom Jamie Carragher var en mycket mångsidig spelare vad det gäller defensiva positioner så fick han under sina tidiga år i Liverpool spela där det behövdes. Han spelade både som vänster och högerback, i vissa matcher var han mittback och det hände även att han spelade på det defensiva mittfältet som han även gjorde i U21-landslaget.

Säsongen 1999/2000 var året Carra skulle fylla 22 och han fortsatte med sitt imponerande matchande och gjorde hela 36 ligastarter, han missade bara två matcher med andra ord. Det var dock inte detta folk kommer ihåg honom för under denna säsong utan det var en incident vilket gjorde att Carra slutade vara Everton-supporter vilket han varit i hela sitt tidigare liv.

Liverpool förlorade i fjärde omgången av FA Cupen med 2-1 mot Manchester United och efter matchen for Carra till sin lokala pub i Bottle. Där blev han häcklad av sina vänner för förlusten och folk som Carra trodde älskade honom visade sitt rätta jag. I och med detta svek övergav Carra sina vänner och även sitt lag som var Everton trots att han spelade i Liverpool. Från och med nu var han All Red vilket han är även idag.

Säsongen 2000/2001 spelade Carra ofta vänsterback och det skulle bli en av de bästa säsongerna någonsin titelmässigt för honom. Tre titlar tog han med sitt lag denna säsong. De båda inhemska cuperna, FA Cupen och Liga Cupen tog man hem och Carra gjorde mål i straffläggningen mot Birmingham i finalen i Liga Cupen. I FA Cupen mötte man Arsenal i finalen och vann med 2-1 efter att ha legat under med 0-1. Även i Europa gick laget bra där man vann UEFA Cupen i en final mot Deportivo Alavés med 5-4 efter golden goal. En trippel kan man säga att det blev för Carra denna säsong även om det inte var Champions League man spelade i. Detta var för övrigt säsongen där Carra slog rekord i antal framträdanden då han deltog i 58 matcher.

Carra fick en väldigt bra start säsongen efteråt när han och hans Liverpool vann Community Shield och Super Cup-finalen i Europa mot Bayern Munchen. Säsongen började bra i övrigt också för Carragher som fortsatte att starta match efter match. När det gick in på nytt år, dvs 2002 och man skulle möta Arsenal i ligacupen så skapade Carragher stora rubriker i England. Han fick ett mynt kastat på sig från någon i publiken så Carra plockade upp myntet och kastade tillbaka det. För detta fick han rött kort men slapp böter från FA eftersom han bad om ursäkt. Dock tyckte inte ordningsmakten att det var något vidare agerande från Carragher så han fick en formell varning från polismyndigheten.

Under slutet av säsongen 2002 började Carragher att få problem med ett knä och det var så illa att han missade VM sommaren 2002 eftersom han var tvungen att göra en operation. Efterföljande säsong 2003/2004, märktes dock inga knäbekymmer för Jamie. Han gjorde hela 54 framträdanden och var med och vann ytterligare en titel. Man vann finalen i ligacupen mot Manchester United med 2-0.

Under säsongen 2003/2004 åkte han på en tackling av Blackburns Lucas Neil som gjorde att han bröt benet. Carragher var orolig då eftersom hans plats hotades av Steve Finnan och John-Arne Riise men han återhämtade sig snabbt och lyckades ändå göra 29 framträdanden i ligan och de olika cuperna denna säsong.

Kollar man tillbaka på Carras internationella karriär under de tidiga åren så gjorde han sin riktiga debut i Englands A-landslag mot Holland på White Hart lane 2001. Utöver att han missade VM 2002 som vi nämnde tidigare så spelade han i landslaget så långt som den här delen av artikeln sträcker sig, till 2004 alltså. Det var vid ett senare tillfälle han slutade där vilket kommer att behandlas i en kommande artikel.

Bannerbild