Carra: Bootle Boy

Bild till nyheten Carra: Bootle Boy
Idag står för Jamie Carragher för allt som vi kopplar med Liverpool FC - vinnarskalle, attityd, ledaregenskaper, lagspelare, ger alltid allt och vägrar ge upp. Vi tar i detta avsnittet en blick tillbaka på ögonblick som format Liverpools #23 till den spelare och människa han är idag.

James Lee Duncan Carragher föddes den 28 januari 1978. James var en hyllning till hans farfar och eftersom pappa Philly på 70-talet var en fotbollstokig Evertonian, så blev även efter spelarna Duncan Edwards och Jimmy Greaves.

Uppväxten skedde på Marsh Lane i Bootle, i ett ganska stort hus i ett annars fattigt område i norra Liverpool som drabbades hårt av tyskarnas bomber under andra världskriget. Det är härifrån han fått sitt hjärta och själ som han visar både på och utanför planen idag, med uppfostran från sina föräldrar och omgivning.

Det dröjde inte länge innan han följde med sin pappa på amatörfotboll runtom på Merseyside och senare även Everton både hemma och borta. Det var inte bara fotbollen i sig som lockade, utan även sammanhållningen, skämten, firandet vid segrar och deppandet vid förluster.

Redan vid sju års ålder inträffade en viktig händelse som unge James Carragher aldrig skulle glömma. James spelade som sjuåring för Merton Villa u-11. Det rådde ett riktigt oväder och unge James ville bara komma hem så han fejkade tidigt skada och bad om att bli utbytt. Det blev aldrig aktuellt för pappa Philly var snabbt framme och släpade honom av planen, slängde in honom i bilen och väl hemma på rummet flög fotbollsskorna omkring. James hade lärt sig en läxa och oavsett situation framöver, så fanns det inte en chans att han skulle vika sig igen. Som professionell avslöjar han däremot att han spelat både med och mot flera spelare med samma fega inställning.

Som nioåring spelade han anfallare för Bootle Boys, tillsammans med pojkar som var ett år äldre och blev bäste målskytt. Liverpoolscouten Harry Hodges upptäckte James när han spelade för Bootle Boys och bjöd in honom att träna med Liverpool tillsammans med fyra andra lagkamrater.

På Liverpools School of Excellence, föregångaren till klubbens akademi, träffade han coacherna Hughie McAuley och Dave Shannon som senare skulle ha ett stort inflytade på karriärens utveckling. Värt att notera är att unge Jamie dök upp i blå tröja med Sharp på ryggen och fick snabbt smeknamnet Sharphy.

När Bootle kort efteråt mötte Crosby Boys blev det ett möte mellan Carragher och Dalglish - både på och utanför plan. Kenny Dalglish son Paul spelade för Crosby som ledde 1-0 när Bootly Boys fick en tveksam straff i slutskedet och kunde kvittera. Kenny lät domaren veta vad han tyckte om hans insats.

Philly Carragher kontrade snabbt: "Håll truten Dalglish. Du borde veta allt om tveksamma straffar efter alla ni fått på Anfield varje säsong." Scouten Tom Saunders tvingades kasta sig emellan parterna för att undvika slagsmål. I efterhand kunde de båda bara skratta åt incidenten.

Kenny var aktiv på klubbens School of Excellence tillsammans med Steve Heighway och hade i sin roll som manager för klubben även koll på de riktigt unga spelarna och det gjorde att man fick Evertonians som Jamie, Robbie Fowler och Steve McManaman att välja klubben före de blå.

Redan vid tio års ålder hade han en vinnarmentalitet och den var inte enbart positiv, eftersom han började tröttna på medspelare som inte höll samma klass. En förlust satt kvar i flera dagar. Det hände att unge James blev utbytt för att ha varit för aggressiv mot sina lagkamrater och kanske hade all amatörfotboll satt sina spår.

När han debuterade för Bootle Boys på Anfield gjorde han det med att göra mål, men Steve Heighway tog honom åt sidan och visade tydligt att han behövde bli en lagspelare.

Roy Hall, Evertons School of Excellence ansvarige, lyckades efter en tids övertalan att få Jamie att lämna Liverpool och gå till Everton. Kontakten med klubben varade bara ett år i taget.

Pappa Philly ansåg att det var ett misstag att lämna Liverpool och att det inte fanns någon anledning till klubb byte. Efter ett par månader hos Everton ångrade James sig. Kärleken till klubben fanns kvar, men det gick inte att jämföra klassen på coachning, organisation eller standard på spelarna och samtidigt var Evertons storhetsdagar i slutet på 80-talet över. I Liverpool fokuserades allt på "Pass and Move".

James bad sin pappa att undersöka med Steve Heighway om det det fanns någon möjlighet att återvända till klubben och gav Liverpool gav klartecken. Vid fjorton års ålder signerade han sitt första långtidskontrakt.

Vid fjorton års ålder blev han även antagen till Lilleshall, tillsammans med de bästa unga spelarna i landet efter att ha klarat uttagning i nordväst. Det var en nyttig erfarenhet att komma utanför Bootle och flytta som 14-åring för två års utbildning. Till Lilleshall kom även Jamie Cassidy, som James spelat tidigare i olika serier och som även tränade med Liverpool. Steve Heighway kom att kalla duon för "The two Jamies" och i Liverpool hette han efter detta Jamie Carragher.

1996 var Jamie med och hjälpte Liverpool att för första gången någonsin vinna FA Youth Cup efter 4-1 totalt mot West Ham, ett lag som innehöll spelare som Frank Lampard och Rio Ferdinand. Bland Liverpools nyckelspelare fanns Carra spelare som Jamie Cassidy, David Thompson, Michael Owen och Jon Newby.

I nästa artikel i vår temavecka om vicekaptenen Jamie Carragher, följer vi Jamie från debuten 1996/97 fram till slutet av Houllier eran 2003/04.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer