Grattis på födelsedagen, Bill Shankly!

Bild till nyheten Grattis på födelsedagen, Bill Shankly!
I dag är det inte vilken dag som helst. Det är den 2:e september och Bill Shankly skulle fyllt 97 år. Liverpools legendariska manager – som enligt många är den största genom tiderna – föddes i Glenbuck, Skottland denna dag år 1913.

Shankly hade en jobbig uppväxt sett till svåra omständigheter i ett fattigt Skottland. Han själv säger att han var runt 15 år gammal när han tog sitt första riktiga bad till exempel. William ’Bill’ Shankly skulle inte bli en man som jobbade bland gruvorna i sitt hemland – han skulle bli ihågkommen.

Bill började spela fotboll under tidiga dagar och spelade för bland annat Carlisle och Preston. Det var i den sist nämnda klubben som han blev mest känd med sina närmare 300 matcher på Prenton Park. 1949 slutade Bill med fotbollen och tog över som tränare för Carlisle. Grimsby, Workington & Huddersfield var övriga klubbar som Shanks tränade innan han 1959 anlände till Merseyside.

När Shankly tog över klubben låg man i botten av division två, truppen saknade kvalitet, dåliga träningsfaciliteter och en stadion som var i dåligt skick. Bill ändrade de exempel jag sa nyss nämnde och gjorde Liverpool till ett storlag.

Spelarna brukade tidigare samlas på Melwood innan träningarna, men Shankly ändrade rutinerna och spelarna samlades istället på Anfield för att sedan med buss ta sig ut till träningsanläggningen.
Detta gav en bättre lagsammanhållning och kan ha varit en av nycklarna till att det gick så bra som det gjorde.

Shankly introducerade bland annat legendariska ”five-a-side”, såg till att spelarna åt rätt mat, tillslut resulterade ändringarna i att spelarna förstod Shanklys syn på fotboll. Pass and move. 1962 började storhetstiden. Liverpool tog sig upp från division två. 40 000 åskådare på Anfield var oftast minimum då många av invånarna insåg vad Bill höll på att bygga.

Bill Shankly började hämta in en del spelare redan i början av sin tid i klubben, som på senare dagar även fått legendstatus, däribland Ron Yeats & Ian St.John. Everton hade under ett tag dominerat i staden, något som tränaren såg till att bryta.

"If Everton were playing at the bottom of the garden, I´d pull the curtains."


Viktigt för Shankly var även hans sätt att spela fotboll stämde med socialismen. Shankly var också mannen bakom Liverpools helröda ställ, som gjorde premiär säsongen 1964-65 i en match mot Anderlecht. This is Anfield-skylten som finns inne på arenan var också en idé från mannen som skapade vår älskade fotbollsklubb.

"It´s there to remind our lads who they´re playing for, and to remind the opposition who they´re playing against."

Bill fortsatte ta in spelare även under 70-talet. Ray Clemence, Steve Heighway och Kevin Keegan till exempel. Han misslyckades med att ta in Lou Macari som istället ritade på ett kontrakt för Man United. Shankly svarade med att skicka runt en lapp mellan spelarna där han skrev att han bara ville ha Macari i reservlaget. Bill skapade Liverpool.

1962 gick man upp från division två. 64’ kammande man hem ligatiteln, 65’ blev LFC mästare av FA Cupen och tog sig dessutom till en semifinal i Europacupen men åkte ut mot Inter. En match som i efterhand har misstänkts ha innehållit mutor från italienarna. Ligamästare 66’, förlust i finalen av cupvinnarecupen, andra plats i ligan 69’, final i FA Cupen plus semifinal av UEFA-cupen 1971. Liga och UEFA-cup mästare 73’. 1974 skulle visa sig bli Shanks sista säsong i Liverpool. Man vann FA Cupen och hamnade på en andraplats i ligan.

Det var i juli 1974. Shankly tog ett beslut som gjorde folket i Liverpool upprörda. Han valde att gå i pension för att tillbringa mer tid med sin fru Ness. Bob Paisley tog över klubben och förde den till bland annat fyra segrar av Europacupen. Han slutade dock inte dyka upp på träningarna efter beslutet och är den största managern vi haft hittills. I sin egen självbiografi har han i efterhand sagt att han ville komma tillbaka, men fick nobben från Liverpool Football Club.

Shankly lades den 26:e september 1981 in på sjukhus efter en hjärtinfarkt, enligt en sjukhustalesman skulle inte Williams liv vara i fara, hans tillstånd var dessutom stabilt. Tillståndet försämrades på kvällen två dagar senare och klockan 01:20 den 29:e september 1981 gick den största tragiskt bort på grund av sviterna från sjukdomen. Kungen kremerades och begravdes den 2:e oktober.

"Some people believe football is a matter of life and death, I am very disappointed with that attitude. I can assure you it is much, much more important than that."

Bill Shankly, den största vi haft, mannen som skapade Liverpool, det var du som byggt upp det vi i dag kan vara stolta över. Grattis på födelsedagen och fortsätt att vila i frid. Du kommer aldrig att bli bortglömd. HE MADE THE PEOPLE HAPPY.

Klicka HÄR för att läsa mer om Shankly från vår temavecka vi hade för lite mer än ett år sedan. Hyllningar, citaten, historian om Shankly – allt.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer