Vilka är SSC Napoli?

Bild till nyheten Vilka är SSC Napoli?
Europa Leagues gruppspel lottades inte för så länge sedan. Det blir återkomst för Andrea Dossena på Anfield, och Dirk Kuyt möter en av sina tidigare klubbar. Napoli från Italien, Steaua Bukarest från Rumänien och Utrecht från Holland står för motståndet. Men vad är det egentligen för klubbar? Det ska vi ta reda på nu. Andra laget ut är: Napoli

Joackim Lundberg ger er läsare en presentation av varje lag i gruppspelet i Europa League. FC Utrecht i nästa artikel.

SSC Napoli
Società Sportiva Calcio Napoli från Italien. Enligt undertecknad det lag som ska bli roligast att möta. SSC Napoli slog ut Elfsborg nyligen efter 1-0 i Italien och 2-0 på Borås Arena. Till vardags spelar italienarna sina hemmamatcher på Stadio San Paolo i Neapel. Arenan har en kapacitet på 60 240 åskådare. Klubben grundades 1926.

The Blues slutade på en sjätteplats i ligan den gånga säsongen. 1:e augusti 1926. Klubben grundas som Associazione Calcio Napoli. Under åren från man grundades fram till runt 60-talet var det blandade resultat för klubben. Italienska cupen 1962 vanns av SSC.N.

25:e juni 1964 bytte klubben namn till det som man fortsatt har idag. Jag tycker vi bör gå in på storhetstiden, den nya eran med Diego Maradona, som mer eller mindre på egen hand vann bland annat en ligatitel för Napoli.

Klubben vann UEFA Cupen 1988-89 och hamnade på en andraplats i Serie A. Man vann sin första europeiska trofé efter vinst på väg till finalen mot Juventus, PAOK och Bayern München. I finalen SSC över två matcher mot VfB Stuttgart med totalt 5-4. Två mål från Careca, samt ett vardera för Maradona, Ferrara och Alemão.

Napoli vann Serie A för andra gången säsongen efter vinsten av UEFA Cupen. Två poäng skilde Napoli och AC Milan i racet on titeln. Detta diskuterades väldigt mycket i Italien då klubben från Neapel tilldelades två poäng från matchen i Bergamo mot Atalanta då en supporter kastade ett mynt i Alemão´s huvud.

Det var även under tiden i Napoli som Maradona blev avstängd efter att ha tagit kokain, 15 månader utan fotboll blev straffet för argentinaren.

Napoli har haft det svårt de senaste åren. 2004 gick man i konkurs efter ekonomiska problem. Det började redan på 90-talet. Neapel-laget hade haft en storhetstid med Maradona under flera år och förvandlades därefter mer och mer till en klubb i svårare och svårare situation. Det såg inte ljust ut för Napoli på 90-talet då man åkte ut ur den högsta serien.

Klubben hade sina huvuden högt och klättrade upp igen. Bottenstriden blev punkten igen för Napoli, man trillade ut, var en poäng från att klara sig kvar. Väldigt mörkt och jobbiga tider för supportrarna. 2001 missade man uppflyttningen till Serie A precis.

Supportrar slutade gå på matcher efter att laget sjönk mer i ligatabellen än tidigare efter en del förluster. Ekonomiskt var klubben i sämre skick än en soptipp, ja... man kan nästan säga så. 4:e augusti 2004, en jobbig dag för "napolitanarna". Klubben gick i konkurs efter skulderna på runt 70 miljoner euro. Serie C1, motsvarigheten till League One blev straffet, och nu ska vi ut på en väldigt fin historia.

Napoli Soccer bytte man namn till. Aurelio De Laurentiis, filmproducent, köpte klubben för 33 miljoner euro efter ett tag. Han förstod att det krävdes en del nya spelare och satte upp målet att spela i Europa inom fem år. Serie C, första säsongen, det gick bra men man förlorade i kvalet till divisionen ovan mot Avellino. Nästa säsong visade Napoli hur det ska gå till och gick upp direkt.

Notera att italienarna under sin korta tid i den lägre divisionen lyckades slå publikrekordet. 51 000 åskådare på en Serie C/League One/Division 1 match.

23 maj 2006, ett glädjande år för klubben. Ägaren De Laurentiis köpte tillbaka alla framgångar och klubbens tidigare fullständiga namn.

Man ska ha tur i fotboll, och sport överlag. Napoli blev uppflyttad till Serie A tillsammans med Genoa och Juventus, men varför tre lag? Beroende på en regel som heter 15-poängs-regeln. Den innebär att om det skiljer 15 poäng eller mer mellan laget som slutar på en tredjeplats och fyran, uteblir kvalet. Juventus vann ligan och Napoli blev tvåa.

2007/2008. Napoli tillbaka i Serie A. Vilken resa, men det är detta som är en av fördelarna till varför fotboll är så roligt som det är.

Truppen består givetvis mest av italienare, fyra uruguayaner, tre argentinare, en slovak, en brasilianare och en colombian. Ezequiel Lavezzi, Marek Hamsik, Edinson Cavani och tidigare Liverpool-spelaren Andrea Dossena är bara några av motståndarna som Hodgson och co. ställs mot.

Det finns givetvis massvis med storspelare och tränare inom klubben, du kommer få en ännu bättre koll i införrapporten till varje matchen.

I play-off matchen för Napoli mötte man svenska IF Elfsborg. Det slutade med vinst i Neapel efter mål av Ezequiel Lavezzi, på Borås Arena vann italienarna med 2-0. Uruguayanen Edinson Cavani gjorde båda baljorna.

Titlar
Serie A (2): 1987, 1990.
Serie B (1): 1950.
Serie C (1): 2006.
Italienska cupen (3): 1962, 1976, 1987.
Italienska supercupen (1): 1990.
UEFA-cupen (1): 1989.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer