Inför Manchester City - Liverpool FC

Bild till nyheten Inför Manchester City - Liverpool FC
Den andra omgången av Premier League drar igång i helgen och Liverpool åker till Manchester för att möta de blå Manchester-fansens lag, City, på måndags kvällen.

Det är fortfarande tidigt på säsongen och läget i de båda lagen är fortfarande ovisst med vilka spelare som kommer stanna i sina klubbar och vilka som kommer att lämna. Båda lagen spelade två väldigt händelserika matcher den förra helgen då man såg sekvenser av både katastrofalt och briljant spel.

Då både Liverpool och Manchester City missade spel i Champions League till denna säsongen är något som de båda lagen är väldigt besvikna med. City kom precis utanför med en femte plats och Liverpool hamnade på en sjunde plats.

För att lagen skall slippa missa CL nästa år måste man ta poäng tidigt under säsongen vilket gör att matchen under måndagen kommer bli tempofylld och intensiv på jakt efter tre välbehövda poäng för att uppnå minst en fjärde plats i ligan.

Förra säsongens två matcher mellan lagen slutade lika båda två. När kampen utspelade sig på Anfield, som var den första, blev slutresultatet 2-2 med mål av Skrtel, Benayoun, Adebayor och Ireland. Den andra matchen slutade 0-0 efter en ganska chans fattig match från både sidorna.

Fem av de sju senaste matcherna har slutat lika mellan lagen och det har bara blivit 16 mål mellan lagen under de senaste 11 matcherna.

Fernando Torres medverkade endast i matchen på City of Manchester Stadium efter ett inhopp då han nyss kommit tillbaka efter skada. Den första matchen missade han helt pga av skada.

Hemma/Borta: Matcher 159, Liverpool vinster 79, oavgjorda matcher - 40, Manchester City vinster 40.

Manchester City
City spelade sin öppningsmatch mot Tottenham. En match där Joe Hart blev stor matchhjälte trots att resultatet slutade 0-0. En kavalkad av målchanser sprutade mot Citys unge målvakt - som en kulspruta skjuter ut sin kulor, under den första halvleken. Men efter storspel både i luftrummet och längst marken så lyckades Hart mota bort alla bollar som kom mot honom.

I den andra halvleken lyckades man etablera mer spel på motståndarens planhalva och även ta över mer av spelet. Men trots ett skifte på bollkontroll mellan lagen så lyckades varken City eller Tottenham spräcka motståndarens nolla.

Men "The Citizens" har lyckats att komma till matchen på City of Manchester Stadium med en vinst närmast i bagaget då de slog Timisoara på bortaplan med 1-0 i Europa League-kvalet i torsdags. Målskytt i detta mötet blev inhopparen, och nyförvärvet, Mario Balotteli som inte bara hann med att göra ett mål utan även skaffa sig ett gult kort.

City har bara vunnit en av sina sex senaste ligamatcher men de lyckades med att ta 40 poäng på hemmaplan av 67 möjliga.

Mancini har två spelare på sin skadelista, båda två är lagets nyförvärv på backsidan, nämligen Jerome Boateng och Aleksandar Kolarov.

Citys manager, Mancini, tror att Liverpool kommer vara ett svårt test för hans lag:

”Liverpool är ett starkt lag och de lyckades att behålla många spelare från förra säsongen.”

”Vi vill vinna, men jag har stor respekt för Liverpool och väldigt stor respekt för Roy Hodgson. Det kommer bli en bra match.”

Citys nyförvärv:
Aleksandar Kolarov - En offensiv ytterback, där det defensiva spelet är spelarens akilles häl och hämtad närmast ifrån Lazio. En serbisk 24 åring vars inlägg är hans farligaste vapen.

Jerome Boateng - En utav Tysklands nya stjärnor, som fick sitt genombrott under U21 EM i Sverige där Tyskland tog guld. Var även med och tog brons i VM 2010. Under VM spelade han vänsterback, och han förväntas även göra det i City, trots att han är skolad mittback. 21 år gammal och köpt från Hamburger SV.

David Silva - Ett namn som ofta har knippats ihop med Liverpool men som till slut hamnade i City efter ett antal år i Valencia där han, tillsammans med David Villa, burit upp offensiven. En offensivmittfältare, både på kanten och i mitten, som har en känslig fot med fina inlägg och ett fruktat skott.

Yaya Toure - 27 år gammal ivorian som ständigt vunnit bollar på Barcelonas mittfält. Ett defensivt tänk och en stark fysik gör att han vinner mycket både i luften och längst marken. Blandar sin spelstil med mestadels bollvinannde men även med en fin teknik.

James Milner - Efter två år i Aston Villa har Milner skolats om från ytter till en mer central roll på mittfältet. Engelsman, 24 år gammal - 7 mål på 36 matcher förra säsongen gör att City köper en spelare som förmodligen kommer bli en stor grundsten för laget på mittfältet i framtiden.

Mario Balotelli - En spelare som det varit mycket blåsväder kring de senaste åren. Kallas ofta för ett problem barn. Men hans ringa ålder, 20, gör att det finns möjlighet för Mancini att få kontroll på anfallaren. Dock är det en anfallare av rang och han är snabb och har bra bollkontroll. Mancini har uttalat sig att Balotelli kan bli bäst i världen.

Manchester Citys sex senaste matcher:
FC Timisoara - Man.City, 0-1
Tottenham - Man.City, 0-0
Man.City - Valencia, 2-0
Borrusia Dortmund - Man.City, 3-1
Inter - Man.City, 3-0
Club America - Man.City, 1-1

Manchester Citys trupp enligt PremierLeague.com: Hart, Given, Richards, Zabaleta, Lescott, K Toure, Kompany, Wright-Phillips, Johnson, Milner, Barry, Silva, Viera, De Jong, Y Toure, Tevez, Adebayor, Robinho, Santa Cruz, Balotelli, Jo, Logan.

Trolig startelva enligt skribenten: Hart, Richards, Zabaleta, Kompany, K Toure, Y Toure, Barry, Milner, Silva, Wright-Phillips, Tevez.

Liverpool
Joe Cole gör debut på Anfield i Premier League, blir utvisad. N´Gog får chansen från start med en tveksamt frisk Torres, gör mål. Agger spelar vänsterback, får hjärnskakning. Reina står i målet utan keps, famlar in kvittering för Arsenal. Detta är några av huvudrubrikerna ifrån förra helgens öppningsmatch. En match där allt kunde hända och mer eller mindre hände.

Och nu är det dags för den första matchen på bortaplan i Premier League för vårt kära lag The Reds och det är Manchester City som står för motståndet. Ett lag som Liverpool inte lyckades ta mer än två poäng ifrån förra säsongen.

Någonting som Liverpool har gjort sämre de senaste säsongerna är att ta mycket poäng i början på säsongen. Det har blivit mycket lika matcher och även en del förluster mot lag som man i regel ska ta tre poäng ifrån. Men när spelschemat släpptes och man såg att det skulle bli en tuff start för Liverpool hade man blandade känslor. Skulle även denna säsongen gå till spillo pga av en dålig start?

Men efter att ha sett hur laget gick ut i andra halvlek mot Arsenal och visa en så stor vilja, trots att man spelade med en man mindre, så fylldes min kropp av en varm känsla, en riktigt härligt känsla.

Ungefär som när man ser vintern förvändlas till vår och alla blommor och växter slår ut och man vet att värmen närmar sig. Det känns verkligen som att det finns en vilja i dagens Liverpool som är mycket större än fjolårets och alla som har följt eller hållt på med idrott vet att vilja vinner mot kvalite i slutändan.

Med tanke på att transferfönstret fortfarande är öppet så är det en självklarhet att rykten är det som det skrivs om mest. Och de skönaste nyheterna för Liverpool denna säsongen är att både Gerrard och Torres bestämde sig för att stanna.

Och nu har Hodgson även har bestämt sig för att behålla både Mascherano och Kuyt. De både spelarna har längre ryktats vara på väg till Benitez nya skuta, Inter. Men det har nu Hodgson gått ut med och sagt att de ska ingen stans.

Ola Toivonen är det hetaste namnet som ryktas vara på väg till klubben de senaste dagarna. Och för mig som både svensk och Liverpool supporter hade jag älskat att se Toivonen i den röda tröjan.

Även ägarbytet verkar nu ha fått sig en törn då Huang ser ut att dra sig ur ett tänkt köp av klubben. Den kinesiske affärsmannen har länge betraktats som den som har varit mest populär hos fansen.

Hodgsons skadelista är inte så lång men det är två viktiga spelare som är med på den nämligen Mascherano och Agger. Dock rapporteras det att de båda spelarna gör stora framsteg i sina rehabiliteringar och förmodligen kan spela mot City. Dessutom är Joe Cole avstängd efter sitt röda kort mot Arsenal.

Roy Hodgson lägger upp Manchester City som en av topp kandidaterna åt att ro hem Premier League denna säsongen och konstaterar att det är en stor press på hela klubben:

”Om du investerar så mycket pengar och köper in världsklasspelare, som många av de spelare dem köpt är, så förväntas man prestera bra och hamna minst bland topp fyra. Tittar man på pappret vilka kvalité spelare de köpt, och för vilka pengar, så ser alla dem som en väldigt stark trupp med god chans att vinna Premier League.”

”Det är även deras mål och jag är säker på att de bli väldigt besvikna om de inte kommer bland topp tre och spelar Champions League nästa säsong eftersom ägarna investerat väldigt mycket pengar. Det sätter klubben under en stor press, speciellt på managern som måste försöka få alla spelare att bli ett vinnande kollektiv på en kort tid.”

Liverpools trupp enligt PremierLeague.com: Reina, Johnson, Carragher, Skrtel, Aurelio, Gerrard, Kuyt, Mascherano, Lucas, Poulsen, Jovanovic, Torres, Ngog, Kyrgiakos, Rodriguez, Babel, Kelly, Wilson, Spearing, Agger, Pacheco, Jones.

Trolig startelva enligt skribenten:
Reina, Carragher, Skrtel, Johnson, Aurelio, Poulsen, Mascherano, Kuyt, Jovanovic, Gerrard, Torres.

Vilket lag tror du Hodgson ställer upp med? Logga in och kommentera.

Statistik
* Fem av de sju senaste matcherna mellan lagen har slutat lika. Där båda mötena förra säsongen slutade på detta vis.
* Endast 16 mål har det blivit de senaste 11 matcherna mellan lagen.
* Lagen har spelat 159 matcher då Liverpool har vunnit 79, oavgjorda - 40 och City har vunnit 40.
* Manchester City tog 40 poäng på hemmaplan förra säsongen av 67 möjliga.
* City har vunnit en av deras sex senaste Premier League matcher.
* Om Liverpool vinner blir det deras 2000 vinst i liga fotboll.
* Om Mascherano får spela blir det hans 100 framträdande i Premier League.

Övrigt
Matchen startar kl 21.00 på måndagen, 23 augusti, och visas på Viasat Fotboll, Viasat Sport HD och PL HD. För dig som inte har Viasat så kan man streama matchen på olika streams. Läs streamingguiden för mer info.

Huvuddomare i matchen är Phil Dowd och han assisteras av Simon Long och Glenn Turner. Fjärde domare är Mark Clattenburg.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer