Inför Liverpool - Arsenal

Bild till nyheten Inför Liverpool - Arsenal
I morgon smäller det rejält. Då går startskottet för Liverpool i Premier League säsongen 2010/2011. Gerrard och grabbarna hade kunnat få en snällare start denna säsong, men nu ställs man direkt mot Arsenal på Anfield i första ligamatchen vilket blir en tuff historia.

Premier League startade egentligen idag men två av matcherna från första omgången är flyttade tills i morgon och på måndag. Mötet mellan Liverpool och Arsenal på Anfield är matchen som blev flyttad till söndag och den startar klockan 17:00.

Arsenal är ett lag som Liverpool har haft väldigt svårt för på senare tid. Ser man på resultaten i ligan så har man inte lyckats besegra laget från London på de sex senaste matcherna. Sist man vann var i mars 2007 och då gjorde man det med besked och slog dem med hela 4-1 på Anfield. Crouch noterades för tre mål och Agger för ett.

Förra säsongen förlorade man båda matcherna mot Arsenal och det blev 1-2 när lagen möttes på Anfield i december och en viss Arshavin gjorde ett mål och Glen Johnson gjorde självmål. Returkungen Kuyt gjorde Liverpools mål efter skott från Gerrard på Almunia.

Man ska dock ha i åtanke att på de sex senaste matcherna i ligan man inte har vunnit har man ändå spelat fyra oavgjorda. Man har även vunnit ett kvartsfinal möte i Champions League 2008 och spelat oavgjort i den andra kvartsfinalen så det har varit väldigt jämna matcher för det mesta.

Om man ska se tillbaka längre i tiden minns man säsongen 94/95 och säsongen 95/96 när man slog Arsenal med 3-0 respektive 3-1 på Anfield i ligan. Det minnesvärda i de matcherna var att en viss Robbie Fowler gjorde hat-trick två år på rad inför The Kop mot just detta röd-vita lag från London.

Matchstatistik

Totalt i ligan: 68 vinster, 44 oavgjorda, 60 förluster
Totalt i PL: 14 vinster, 11 oavgjorda, 11 förluster

På Anfield i ligan: 68 vinster, 16 oavgjorda, 22 förluster
Anfield i PL: 9 vinster, 5 oavgjorda 4 förluster

Liverpool

Vi börjar med att kolla vad som har hänt i Liverpool under sommarens transferfönster.

Spelare in:

Joe Cole (mittfältare 28 år) – Chelsea free

Milan Jovanovic (mittfältare/anfall 29 år) – Standard Liege free

Danny Wilson (mittback 18 år) – Glasgow Rangers £2m

Jonjo Shelvey (mittfältare 18 år) - Charlton £1,7m

Christian Poulsen (mittfältare 30 år) – Juventus £4,4m

Spelare ut:

Philipp Degen (högerback 27 år) – Stuttgart utlånad

Yossi Benayoun (mittfältare 30 år) – Chelsea £5m

Albert Riera (mittfältare 28 år) – Olympiakos £4m

Det har lämnat tre spelare från förstalaget och man kan säga att tre nya kommit in där. Jag räknar inte Wilson och Shelvey då eftersom båda är väldigt unga ännu och antagligen mest kommer att få göra sporadiska inhopp och spela i ligacupen.

Som värvningarna har varit fram till nu anser jag att vi har en starkare trupp med mer spetskompetens än tidigare. Många av våra fans räknar även Aquilani som ett nyförvärv vilket man mycket väl kan göra med tanke på den begränsade speltiden han fick förra säsongen.

Insua och Macherano är två spelare som ryktas bort från Liverpool men båda är med i morgondagens trupp och om de försvinner eller ej får framtiden utvisa.

Under försäsongen har Liverpool endast spelat tre träningsmatcher och man har förlorat två och spelat oavgjort i en.

Utöver detta har man mött FC Rabotnicki i Europa League över två matcher och vunnit båda, dessa matcher togs säkerligen till viss del som träningsmatcher eftersom motståndet inte var speciellt starkt.

Varken Kuyt, Babel, Torres eller Reina har varit med i någon av de tidigare matcherna denna säsong. Delvis för att deras respektive landslag var i VM-final och delvis för att Torres har rehabiliterat sig från skada.

Till morgondagens match är samtliga med i truppen och Hodgson har hintat lite om att Torres kan vara tillgänglig för spel. Om så är fallet kommer det antagligen bara att gälla ett inhopp tror jag. Man är osäker på om man vill chansa med Torres så här snabbt efter att han har återhämtat sig från sin skada han fick i VM.

Skador enligt Physioroom: Laget från Mersyside är i princip skadefria. Det är Reina, Torres och Skrtel som dras med lite småskador men som det ser ut finns man med i truppen och det kan mycket väl bli spel från alla dessa under matchen.

Truppen enligt PremierLeague.com: Reina, Johnson, Carragher, Skrtel, Agger, Aurelio, Lucas, Mascherano, Gerrard, Kuyt, Cole, Jovanovic, Torres, Ngog, Babel, Cavalieri, Kyrgiakos, Rodriguez, Kelly, pacheco, Aquilani, Poulsen

Tänkbar startelva enligt skribenten: Reina, Johnson, Carragher, Agger, Aurelio, Mascherano, Aquilani, Gerrard, Cole, Kuyt, Ngog

Hur tror du att Liverpool kommer att starta? Logga in och delge din åsikt i kommentarsystemet.

Arsenal

Vi börjar med att kolla vad som har hänt i Arsenal under sommarens transferfönster.

Spelare in:

Laurent Koscielny (mittback 25 år) - från Lorient £10m

Marouane Chamakh (anfallare 26 år) – från Bordeaux free

Spelare ut:

Philippe Senderos (mittback 25 år) – Fulham free

Sol Campbell (mittback 35 år) - Newcastle free

William Gallas (mittback 33 år) – Ingen klubb ännu

Mikael Silvestre (vänsterback 33 år) - Ingen klubb ännu

Fran Merida (mittfältare 20 år) – Atletico Madrid free

Eduardo (anfallare 27 år) – Shaktar Donetsk £6m

Som ni ser har Arsenal rensat ut lite ålderstigna spelare ur sin trupp och även förstärkt på de positioner där andra spelare har lämnat.

Chamakh är väl det mest kända namnet av de spelarna man har förstärkt med och han kom från Bordeaux där han gjorde 55 mål på 217 matcher. I övrigt är det unga spelare som är i ålder 16-17 år som man har värvat som inte nämns här ovan. Även lite unga spelare som aldrig fått prova på spel i a-laget har lämnat klubben.

Under försäsongen har man spelat sex träningsmatcher där man vunnit fem och spelat oavgjort i en. Den oavgjorda matchen spelade man mot AC Milan. Den stora snackisen inför morgondagens match är om Fabregas och van Persie kommer att spela.

Båda var med i finallagen under VM i Sydafrika och har inlett försäsongsträningen senare än de övriga precis som Liverpools holländska och spanska spelare har gjort. Fabregas spelade dock en halvlek för Spanien i träningsmatchen mot Mexico i onsdags.

Skador enligt Physioroom: Djourou, Bendtner och Ramsey missar matchen helt och hållet pga skador. Diaby, Denilson, Song och Arshavin dras med småskador men finns med i truppen och det finns risk att några av dessa kan delta i morgondagens match. Som vi skrev tidigare är både van Persie och Fabregas med i truppen trots att de anlände sent under försäsongsträningen.

Truppen enligt PremierLeague.com: Almunia, Clichy, Koscielny, Vermaelen, Sagna, Wilshere, Diaby, Nasri, Walcot, Arshavin, Chamakh, Fabianski, Gibbs, Eboue, Frimpong, Rosicky, Emmanuel-Thomas, Lansbury, van Persie, Fabregas, Denilson, Song

Tänkbar startelva enligt skribenten: Fabianski, Sagna, Vermaelen, Koscielny, Clichy, Wilshere, Nasri, Diaby, Arshavin, Walcott, Chamakh

Övrig statistik

  • I de två senaste matcherna på Anfield i ligan har Arshavin gjort fem mål på sex skott.
  • Enda gången Liverpool har fått möta något lag från ”big four” i säsongsöppningen är 2003 när man mötte Chelsea och förlorade med 1-2 på Anfield.
  • Arsenal har vunnit åtta matcher av nio möjliga i säsongsöppningen, enda undantaget var 2006 när man spelade 1-1 mot Aston Villa.
  • Liverpool har bara vunnit tre av sina senaste 18 matcher i ligan mot Arsenal.
  • Det har aldrig gjorts så många hat-trick mellan två lag som då just Liverpool och Arsenal möts historiskt sett.
  • Arsenal gjorde hela 19 mål utanför boxen förra säsongen i ligan vilket var flest av alla lag.
  • Vinner Liverpool i morgon blir det deras seger nummer 2000 i ligafotbollen.
  • Vinner Liverpool i morgon blir Hodgson den första managern sedan 1892 som vinner tre tävlingsmatcher i rad som ny manager i laget.
  • Liverpools toppmålskyttar förra säsongen i ligan var: Torres 18 mål och Gerrard 9 mål.
  • Arsenals toppmålskyttar förra säsongen i ligan var: Fabregas 15 mål och Bendtner 6 mål.

Övrigt

Domare i matchen är Martin Atkinson och han assisteras av Peter Kirkup och Stephen Child. Fjärdedomaren är ingen mindre än Phil Dowd.

Matchen visas klockan 17:00 på Viasat Fotboll, Viasat Sport HD och den nya kanalen Premier League HD. Niklas Holmgren och Glenn Strömberg kommer att kommentera matchen.


5 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer