Inför: FK Rabotnicki - Liverpool

Bild till nyheten Inför: FK Rabotnicki - Liverpool






Liverpool spelar sin tredje match för säsongen imorgon när de reser till Makedonien och Philip II Arena för att möta FK Rabotnicki. Makedonierna tog sig vidare efter en 1-0 seger över FC Mika på hemmaplan. Rabotnicki fick sedan oavgjort på bortaplan vilket betydde avancemang.

Hodgson var väldigt nöjd med de unga spelarna efter träningsmatcherna mot Kaiserslautern och Grasshopper, tränaren har dock ett dilemma inför denna matchen. Roy är osäker på om han ska använda sina bästa spelare i kvalet. För att inte riskera ett fiasko med ungtupparna har engelsmannen släppt en preliminär trupp, där även spelare som Gerrard, Carragher, Johnson, Cole finns med.

Men samtidigt kan det vara en förlust även om laget skulle gå vidare om man ser på risken att nyckelspelarna kan bli skadade nu eller senare under säsongen på grund av för många spelade matcher.

Rabotnickis tränare och spelare har sagt att de vill chocka världen och försöka slå ut Liverpool. Det återstår att se om de lyckas eller åker ut.

FK Rabotnicki
Vilka är Rabotnicki? Klubben grundades 1937 och spelar i den högsta divisionen av den makedonska ligan. Förra säsongen slutade laget på en andra plats, fem poäng bakom ligavinnaren Renova.

Sedan klubben grundades har den alltid varit en av de bästa i Makedonien och en bra representant för landet inom fotbollen. Rabotnickis mest framgångsrika år genom historien var mellan 2001 och 2008, när klubben köptes av det berömda företaget Kometal.

2002/03 slutade klubben på en andra plats i ligan och gick till UEFA Cupen. 2004/05 vann FKR ligan och gick till Champions League. 2007/08 vann de dubblen (ligan och cupen i Makedonien), ägarna Kometal och Trifun Kostovski lämnade sedan Rabotnicki för att ta över Vardar 2008. Året därpå vann Rabotnicki den makedonska cupen igen.

Förra sommaren, närmare bestämt den 14:e juli 2009 mötte Rabotnicki, Crusaders FC från Nordirland i Europa Leagues andra kvalomgång. Första matchen slutade 1-1, sedan vann makedonierna returen med 4-2. Man åkte dock ut mot danska Odense kommande omgång med totalt 7-3.

FK Rabotnickis arena heter Philip II Arena och har en kapacitet för totalt 36 400 personer. Arenan bytte namn i början av 2009 från Skopje till Philip II Arena. Makedonien spelar förövrigt sina landskamper på samma arena.

FKR har vunnit den makedonska högstaligan tre gånger, cupen två gånger och den äldre versionen av den makedonska ligan tio gånger.

De senaste tio åren har klubben kvalat in till UEFA Cupen tre gånger, Champions League tre gånger och Europa League två gånger, oftast har det slutat med att laget åkt ut i den första eller andra kvalomgången i någon av turneringarna.

Den nuvarande truppen består för det mesta av makedonier, även en hel den brasilianska spelare och en kroat.

Rabotnickis fem senaste matcher:

26/05/10 FK Teteks 3-2 FK Rabotnicki, Cupfinal
01/07/10 FK Rabotnicki 5-0 FC Lusitanos la Posa, Europa League-kval, omgång 1
08/07/10 FC Lusitanos la Posa 0-6 FK Rabotnicki, Europa League-kval, omgång 1 (2)
15/07/10 FK Rabotnicki 1-0 FC Mika, Europa League-kval, omgång 2
22/07/10 FC Mika 0-0 FK Rabotnicki, Europa League-kval, omgång 2 (2)

Rabotnickis trupp: Martin Bogatinov, Egzon Belica, Vladimir Sekulovski, Radenko Bojović, Goranče Dimovski, Fernando Lopes, Márcio, Zé Carlos, Borče Manevski, Gove Todorovski, Emir Adem, Fábio Silva, Nikola Gligorov, Risre Mitrevski, Carlos Roberto da Silva, Vladimir Tunevski, Filip Petkovski, Filip Misevski, Bojan Ivanovski, Wandeir, Kristijan Sinković, Tigran Kandikjan, Vladimir Nelovski.

Trolig startelva enligt skribenten: Martin Bogatinov, Egzon Belica, Goran Dimovski, Adem Emir, Vladimir Sekulovski , Zé Carlos, Goce Todorovski, Nikola Gligorov, Vladimir Tuneski, Muarem Muarem, Wandeir.

Spelare som du kanske känner till: Många av spelarna som är ihågkomna spelar fortfarande och är väldigt unga. Baže Ilijoski gjorde sin debut för Rabotnicki som 18-åring 2002. Ilijoski är idag 26 år gammal och spelar just nu för Gangwon FC.

Ilijoski spelade för FKR mellan 2002 och 2006, 109 matcher och 45 mål hann Baže med i klubben. Han lämnade sedan för Incheon United där han inte blev långvarig. Samma år gick han tillbaka Rabotnicki för tre nya år. Dock inte lika lyckat denna gång. Ilijoski gjorde bara 21 matcher och 7 mål.

Adekunle Luqmon, spelade för Rabotnicki 2006-2008, var en av spelarna bakom succén för klubben. Luqmon gjorde 38 matcher och 4 mål för makedonierna. Sedan förra sommaren representerar han nu FC Luzern.

Tomislav Pachovski har spelat för många klubbar under sin karriär. 2005-2008 spelade målvakten för Rabotnicki. Tomislav gjorde 58 matcher och dessutom ett mål för klubben. Sedan 2007 har han även spelat 18 landskamper för Makedonien.

Dušan Savić är bara 24 år gammal men har redan spelat för sex klubbar. Savić började sin karriär i Röda Stjärnan. Dušan stänkte in massor av mål under sin tid i Rabotnicki, 2008-2010. 30 mål på 77 matcher. Anfallaren har sedan 2007 gjort sex landskamper för Makedonien och spelar nu i Sydkorea och Incheon United.

Liverpool
Roy Hodgson var väldigt nöjd över vad de unga spelarna visade upp under träningslägret i Schweiz. Han har själv gått ut och sagt att ett flertal spelare kan förvänta sig en plats i a-laget. Veckans snack har annars bland annat handlat om att Insuas förhandlingar med Fiorentina har stannat upp på grund av att de båda parter inte kommit överens om en lön för argentinaren.

Det har i veckan även snackats om Torres och Mascheranos framtid i Liverpool. Hodgson sa på gårdagens presskonferens att Javier Mascherano önskar att lämna klubben, men även att Fernando Torres glädjer sig över att komma tillbaka till Merseyside på måndag.

Hodgson var inför matchen tveksam om vilka spelare han ska använda för att inte riskera fiasko eller eventuella skador: "Jag är väldigt bekymrad över att vi inte har tillräckligt med spelare till nästa vecka. Det hade varit fint om vi kunde hämtat in någon ny spelare innan tiden går ut, men det är ganska orealistiskt, och jag kan inte se att det kommer ske. Det kommer bli två otroligt tuffa matcher för oss på denna tidpunkt av säsongen, men allt hänger egentligen på hur högt vi ska prioritera Europa League."

"Aston Villa åkte ut väldigt tidigt i fjol, för att sedan ha en väldigt bra säsong - speciellt under den första delen. Om klubben tycker att turneringen ska prioriteras och önskar att våra toppspelare ska få spela, vet vi samtidigt att det kan komma skador på spelarna under säsongen. Det är ett val jag inte är ensam om, men som klubben måste ta."

UPPDATERAT: Det är nu klart vilken trupp som reser med till Makedonien. Truppen bantades ner idag, och Roy väljer att satsa på en hel del unga spelare, fast även med en touch av rutinerade. Gerrard, Cole, Carragher och Johnson stannar hemma på Merseyside för att förberedda sig inför kommande säsong.

Spelare som Fernando Torres, Dirk Kuyt, Pepe Reina, Javier Mascherano och Ryan Babel är inte med på grund av semester. Maxi Rodriguez finns heller inte med. Samtliga nyförvärv under sommarens Silly Season utom Joe Cole finns med i truppen; Jonjo Shelvey, Danny Wilson och Milan Jovanovic.

Liverpools trupp: Diego Cavalieri, Alberto Aquilani, Daniel Agger, Milan Jovanovic, Sotirios Kyrgiakos, Lucas, Danny Wilson, David Ngog, Jay Spearing, Stephen Darby, Jonjo Shelvey, Martin Kelly, Martin Skrtel, Nathan Eccleston, Daniel Ayala, Martin Hansen, Peter Gulacsi, David Amoo, Lauri Dalla Valle, Tom Ince.

Trolig startelva enligt skribenten: Cavalieri, Kelly, Ayala, Kyrgiakos, Agger, Eccleston, Lucas, Spearing, Amoo, N’Gog, Jovanovic.

Vilket lag tror du att Roy Hodgson väljer att starta med? Logga in, kommentera och dela med dig av dina åsikter.

Övrigt
Matchen börjar klockan 20.45 och spelas på Philip II Arena som har en kapacitet för totalt 36 400 personer. Arenan bytte namn i början av 2009 från Skopje till Philip II Arena. Makedonien spelar förövrigt sina landskamper på samma arena.

Du kan se matchen LIVE via streams. Läs mer om det i vår streamingguide på startsidan. Domaren kommer från Italien och heter Antonio Damato. Returen spelas på Anfield den 5:e augusti och börjar klockan 21.00.

Preview FK Rabotnicki TV (makedonska):

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer