Roy om Stevie, transfers och Moyes

Bild till nyheten Roy om Stevie, transfers och Moyes
Roy Hodgson har pratat med journalister från radio om transfers, Steven Gerrard och sin relation till David Moyes. Här nedan följer vad Liverpools nya manager hade att säga om det och lite annat.

Roy, du har haft en väldigt givande och varierande karriär hittills: är det här något av ett drömjobb för dig?
Jo, det är ett magnifikt jobb och jag känner mig hedrad att ha blivit erbjuden det och jag är stolt över att ha accepterat det. Styrelsen för Liverpool Football Club har utsett mig att bli den endast 18:e managern och det säger en hel del om hur den här klubben jobbar.

Jag pratade med en av dina före detta spelare häromveckan – Kevin Gallacher. Han sa till mig att din största styrka är organisation. Tror du att det är vad Liverpool behöver nu?
Nej, inte nödvändigtvis. Jag tycker att den viktigaste uppgiften för alla fotbollsmanagers är att organisera upp laget så att man kan få ut det bästa möjliga från individen. Vad klubbar av den här digniteten verkligen behöver är spelare med kvalitet, spelare som kan ge klubben de resultat den vill ha. Bara organisation kan tyvärr inte åstadkomma det. Det här laget har varit välorganiserat sedan mycket länge - både under Houllier och Benitez. Så, det hänger inte bara på den aspekten. Ibland, när några av de bästa spelarna är ouppnåeliga för dig, kan man hämta hem lite fler poäng om man är organiserat än om man inte varit det. Jag är säker på att alla i Liverpool Football Club håller med mig när jag säger att det första målet är att försöka behålla de bästa spelarna man har, och sedan hitta spelare som kan komplettera dem. Om vi ska kunna uppnå de mål som Liverpool Football Club alltid ställer upp så kan vi inte göra det enbart genom att organisera.

Vad tror du att du behöver säga till spelare som Steven Gerrard och Jamie Carragher? Finns det något speciellt som du känner att du behöver säga till dem angående deras framtid?
Jag tror att handlingar säger mer än ord, men jag kommer att prata med dem om hur mycket jag vill att de ska stanna, hur mycket klubben vill att de ska stanna och hur mycket fansen vill att de ska stanna. Genom att stanna kvar i klubben skulle jag säga att de kan förvänta sig åtminstone lika mycket framgång som de skulle få om de lämnade klubben. Jag kommer att försöka övertyga dem om att deras framtid finns hos klubben de älskar. De är mer än bara Liverpoolspelare – de är hjärtat och själen i det här fotbollslaget. Jag hoppas att de ger mig förmånen att få ta del av deras tjänster på samma sätt som tidigare managers fått göra. Jag hoppas att de inte kommer att frestas att hoppa av båten på grund av en misslyckad säsong.

Är det så det är, att du säljer in dig själv till spelarna lika mycket som de måste sälja in sig själva till dig?
De här spelarna behöver inte sälja in sig själva till mig. Det finns inga tvivel om var det står. Det finns inga tvivel bland Liverpoolfansen att deras position är något annat än på en piedestal. Jag hoppas övertyga spelarna om att de kan behålla den positionen.

Hur säker är du på att lyckas? Du nämnde Benitez och Houllier och de är två managers som har tagit hem Europapokaler och cuper till Liverpool. Hur säker känner du dig på att du kan ta hem pokaler hit?
Jo, jag är säker på att så länge vi har kvalitetsspelare så är det vad som förväntas i Liverpool Football Club och så länge vi kan behålla den goda arbetsmentaliteten hos spelarna - du vet, svettas blod för tröjan - så ser jag inga skäl till att vi inte kan vinna titlar i framtiden. Jag kan inte låtsas som om situationen inte är lite annorlunda jämfört med hur situationen var när Rafa Benitez och Gerard Houllier först kom hit. Mitt jobb, som ordföranden sa, kommer i viss mån att vara att få båten på rätt köl, men det är ingen tvekan om att klubbens ambition fortsätter att vara hög.


Om jag frågade dig ”Vilken slags stil kommer du att ta med dig till Liverpool Football Club?", vad skulle du säga då?
Klubben har en stil, det har den alltid haft. Man kan se att klubben alltid har spelat på det rätta sättet. Ett passningsspel, ett sätt där varje spelare jobbar hårt för varandra, ett sätt som innebär att när spelare förlorar bollen så kommer de tillbaka och hjälper laget så fort som möjligt. Det rimmar väldigt väl med min filosofi av hur spelet ska spela. Det kommer absolut inte att bli någon intressekonflikt när det gäller det. Jag vill att Liverpool ska spela på det sätt de alltid spelat och vi kommer att jobba hårt på träningarna för att få till det.

Är det här en återbyggnadsprocess, om man tänker på osäkerheten runt vissa stjärnspelare?
Det hoppas jag inte. Du förstår, jag kan inte stå här och avfärda dina yttranden om att det finns en osäkerhet när det gäller stjärnspelarna eftersom allt är väldokumenterat. Men jag är säker på att vi kommer kunna handskas med situationen och kanske kommer vi inte att förlora några stjärnspelare – det är min förhoppning och mitt mål. Och förhoppningsvis kommer vi att kunna ta in spelare till truppen som gör oss ännu bättre. Det är målet.

En av de saker Liverpool kritiserats för är att de inte har tagit in tillräckligt många unga spelare i klubben. Är det något du vill fokusera på här?
Jag tror att Kenny kommer att spela en mycket betydande roll i det, särskilt på grund av de nya regeländringarna och vikten av U21-spelare. Jag anser att han har många andra roller att spela och jag anser att hans position i klubben kan jämföras med Facchettis i Inter Milan och Bobby Charltons i Manchester United. Jag tror att dessa människor har en sådan roll att spela, särskilt på den utländska arenan och vem är mer lämpad att representera klubben än Kenny Dalglish? Jag hoppas att han två roller kommer att bli som ambassadör och ungdomsutvecklare - och naturligtvis hjälpa och råda mig i mitt jobb. Med alla de faktorerna tror jag att vi kommer att få ut det bästa av Kenny. Jag kan inte annat än repetera vad ordföranden sa om att Kenny Dalglish skulle vara i Liverpool Football Club tills han inte längre vill ha med fotboll att göra.

Vi har pratat om Kenny som legend och naturligtvis är den stora legenden när det gäller managers Bill Shankly. Hans anda och utstrålning dröjer sig fortfarande kvar här: är det något som kan inspirera dig eller hämma dig?
Det kommer inte att hämma mig. Jag tror att den sortens status som legend som managers här har åstadkommit kan inspirera. Men i fotboll måste man vara försiktig eftersom det kan vara farligt att vrida tillbaka klockan och vad Bill Shankly verkligen gjorde var att ge klubben en bas och en plattform för framtida managers att utgå från. Han förtjänar all ära han fått och alltid kommer att få, för det. Det skulle vara idiotiskt av vilken manager som helst att komma till klubben och försöka tävla med storheterna i det förflutna, vi kan bara hylla dem för jobbet de gjorde och vi kan bara, på något sätt, hoppas fortsätta med de arbetet de gjorde och inspireras av det.

David Moyes berättade för mig att ni två tillbringat tid tillsammans i Italien med era familjer och jag undrar om det kommer att medföra vänskapliga Merseyside derbys i framtiden?
David skulle göra klart sin tränarlicens och var tvungen att välja en klubb att besöka för att studera träningen där. Han fick råd av vänner att åka till Udinese, där jag jobbade. Han var manager för Preston vid den tidpunkten och vi hade en mycket trevlig vecka tillsammans. Man kunde se att han skulle bli en utmärkt manager. Han började längst ner på trappstegen med att vara spelande tränare för Preston. Jag glädjer mig över hans framgång och minns med nöje tiden vi hade tillsammans men jag tror att Liverpool kommer alltid att vara Livepool och Everton kommer alltid att vara Everton. Jag tror inte att man kan ha sin bästa vän sittande på den ena stolen och din värsta fiende på den andra. Jag tror inte att det kommer att förändra sig så mycket.

Roy, en del människor säger att det enda som saknas på ditt CV – bortsett från Inter Milan – är erfarenhet från ett verkligt topplag. Känner du att du har något att bevisa i Liverpool?
Nej, jag tycker inte det. Blackburn var ett topplag och vi slutade sexa i ligan. Udinese är ett lag som var ganska framgångsrikt förr. De fyra åren i Schweiz tog dem till VM och EM, och jag påminner dig om att Malmö FF inte gjorde dåligt ifrån sig ute i Europa och hade framgång mot lag av Liverpools dignitet. Jag är rädd att jag ser de frågorna som alldeles för trångsynta.

Vad anser du om längden på kontraktet? Visar det att styrelsen har förtroende för dig på lång sikt?
Jag hoppas det. Det var inte något som jag tryckte på för, det var något jag blev erbjuden. Jag accepterade med glädje och naturligtvis är vi i en situation där vi inte vet vad framtiden har att erbjuda för klubben. Jag kan bara hoppas att de nya ägarna har samma förtroende för mig som den nuvarande styrelsen. Den nuvarande styrelsen var de som tillsattes för att hitta en ny manager och jag tycker att de har skött sina åtaganden på ett professionellt och genomtänkt sätt. Som ett resultat av det tycker jag att jag förtjänar att vara här, efter att ha genomgått den processen.

Så, hur kändes det när du fick det där samtalet som visade Liverpools intresse, för du undvek ju frågorna under hela VM?
För att vara helt ärlig så var folket på BBC väldigt snälla mot mig och frånsett Garys första fråga den där allra första dagen så lämnade de det ämnet ifred. Det var en intressant tid eftersom jag pratade med Christian och Kenny redan innan jag åkte till Sydafrika. Jag visste att de var tvungna att fortsätta processen och att jag så småningom skulle få reda på om de ville ha mig eller någon annan. När jag väl fick reda på att de ville ha mig blev det en mycket bra dag.

Hur säker tror du att du måste vara på transfermarknaden? Du pratade om att få in  kvalitetsspelare men klubben befinner sig lite vid ett vägskäl för tillfället…
Vi måste göra mycket goda beslut och vi måste använda de pengar vi får att spendera på ett mycket klokt sätt. Det kommer verkligen inte att bli en fråga om att ösa ut pengar till höger och vänster. Jag tror att det är så i nästan alla klubbar. Jag antar att det är Manchester City som är i en position för tillfället där de kan köpa många spelare och spendera mycket pengar på spelare, men helt ärligt så tror jag inte att det finns några andra klubbar i Europa som kan göra det. Jag är helt förberedd på att följa de riktlinjer jag får men vi behöver lite spelare, alla klubbar vill ha spelare. Jag skulle gärna vilja ha med mig en eller två spelare in i klubben för att friska upp allting och förhoppningsvis förbättra laget. Jag tror att fansen skulle uppskatta det.

Finns det några särskilda delar du tittar på?
Jag kommer att hoppa över den frågan eftersom det är något som jag först ska prata med ledningen om. Speciellt chefsscouten och Sammy Lee som har jobbat här. Jag bör basera det utifrån deras synpunkter och inte på matcher jag såg Liverpool spela förra året mot Fulham eller de jag såg på TV.

Roy, ditt namn verkar alltid frammana ordet ”stabilitet”, är det halvhjärtat beröm?
Jag vet inte, det är en svår fråga för mig att svara på. Jag skulle väl säga att om någon har ett rykte att vara stabil så är det inte halvhjärtat beröm, utan något som jag skulle anse vara bra beröm. Om det är något som människor tror att jag kan tillföra så är det bra. Jag ser mig själv först och främst som en fotbollstränare som jobbar hårt för att försöka förbättra fotbollslag. Det är vad jag gjort i 35 år och förhoppningsvis fortsätter jag med det.

Källa: Liverpoolfc.tv

 

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer