Barrett: Ägarna det riktiga problemet i LFC

Bild till nyheten Barrett: Ägarna det riktiga problemet i LFC
Rafael Benitez har fått ta emot mycket kritik den här säsongen, men även om Rafa gjort misstag tycker Tony Barrett att ägarna är grunden till problemen i Liverpool.

Tony Barrett är skribent för The Times och tidigare skribent för Liverpool Echo och har följt laget på väldigt nära håll de senaste åren.

Klubbens ägare Tom Hicks och George Gillett har varit i klubben i drygt tre års tid. Deras tid som ägare för Liverpool FC har mest handlat om lögner, interna stridigheter, skulder och protester mot deras sätt att sköta klubben.

Den här säsongen har problemen i högsta grad även påverka spelet ute på plan, vilket bara var en tidsfråga.

Barrett anser att Hicks och Gillett kommit alldeles för lätt undan kritiken, som istället riktats mot Rafa Benitez.

Han beskriver ägarna som de värsta som Liverpool någonsin kunde ha önskat och medan problemen bara eskalerat på och utanför plan, så har Hicks och Gillett kunnat leva bekvämt hemma i USA. Samtidigt som man håller på att förstöra en av de mest berömda institutionerna i världen.

Istället har Benitez tvingats möta media och frågor om sina egna och lagets begränsningar nästan på daglig basis.

Mycket fokus har handlat om Benitez värvningar, hans laguttagningar, hans byten (där bytet av Torres mot Birmingham fortfarande irriterar många) och hans uppenbarliga kyla när det gäller att visa känslor.

Benitez klarar sig dock inte undan helt från kritik från Barrett och Rafa har själv erkänt att han har gjort några stora misstag de senaste åren som Liverpool manager. Det är svårt att försvara värvningar som Andrea Dossena, Philip Degen, Robbie Keane och så här långt Alberto Aquilani.

Han anser inte att Benitez insatser de senaste 12 månader har hållit den standard som krävs och att spanjoren måste acceptera sin del av ansvaret för en säsong där Liverpool har förlorat inte mindre än 19 matcher så här långt och där den ena motgången har ersatt den andra.

I en normal välskött klubb med god ekonomi, hade raset från titelutmanare till ett lag långt från toppstrid bara garanterat en sak för den ansvarige manager - omedelbart avsked.

Barrett beskriver dock Liverpool aom allt annat än en normal klubb idag. Klubben dras med farligt hög skuldnivå, interna stridigheter inom styrelsen, en klubb som inte kan vara med och slåss om de bästa spelarna på transfermarknaden och som på grund av ett löjligt högt försäljningspris fortsätter att gå en osäker framtid till mötes. Gissa vem som enligt Barrett bär skulden till detta.

Rafa Benitez har samtidigt fått ett femårskontrakt, där managern har rätt till £16M i ersättning och som i praktiken innebär att han inte kan sparkas om det går fel. Drömmen om en ny stadion har inte kommit längre än planer om ny design och där har ingenting hänt de senaste två åren. Framtiden för klubben ser oviss ut som aldrig tidigare. Även här får Hicks och Gillett skulden.

Benitez anses ofta ha varit sin egen värsta fiende från och till under de amerikanska ägarnas ledning. Rafa brukar försvara sig vad han spenderat netto, och skulle Fernando Torres säljas för £70M i sommar ska enligt Rafa ha sålt spelare för mer pengar än han handlat.

Likväl är det Rafa som bör ansvaret för scoutingen och värvningarna av spelare som Aquilani, Riera, Degen, Voronin, Dossena med flera. Köp som inte förstärkt Liverpool och som framgått extra tydligt när klubben haft brist på resurser.

Benitez bör alltså enligt Barrett ta sin del av ansvaret för säsongen misslyckande, allt annat skulle skapa en komisk situation och brist på ansvar.

Den stora skulden ligger dock hos Hicks och Gillett, som skuldsatt klubben så mycket att man under de senaste tre transferfönsterna i bästa fall kunnat spendera de pengar man fått in på spelarförsäljningar. Det innebär också att man inte har råd att sparka managern.

Barrett anser att ägarna gav Benitez ett femårskontrakt, där Rafa fick för mycket fördel av kontraktsskydd. Det är också de som gradvis försämrat klubbens möjlighet att kunna konkurrera på transfermarknaden. De bär också ansvaret för bristen att tillföra något när det gäller övertygande och beslutsam ledarskap ända sedan de fick nycklarna till Shankly Gates i februari 2007.

Han anser att det rätt att kritisera Benitez och även att önska att han blir ersatt på managerposten, alla har rätt till sådana åsikter. Rafas motiv ser han dock som genuina, han önskar framgång både för egen del och för sitt lag.

När det gäller ägarna är det däremot bara att få med sig varje krona från Liverpool, innan man går vidare till ett annat uppköp.

Källa: The Times

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer