Quantcast

Nästa match (Träningsmatch)

Hertha Berlin klubbmärke Hertha Berlin (B)

torsdag 29 jul 20:20

– Hade älskat att stanna

Bild till nyheten

Nat Phillips ger sin syn på den otroliga säsongen som nu är till ända, värvningen av Ibrahima Konate och framtiden i Liverpool.

Förra sommaren var Nat Phillips på väg bort från Liverpool. En övergång var så pass nära att han avbröt vad som verkade vara hans sista träningspass med klubben för att undvika skadeproblematik som skulle kunna sätta käppar i hjulen för affären.

Efter en lånesejour i tyska Stuttgart hade Phillips fått mersmak av den regelbundna speltiden och ville lämna Liverpool då han var medveten om att möjligheterna till speltid var små med tanke på konkurrensen. 

– Jag hade packat mina väskor, säger Phillips till Liverpool Echo.

– Jag tränade med Liverpool den dagen men avbröt i förtid. Hela staben visste att övergången skulle bli av, jag tror att det rörde sig om en permanent övergång och de ville skydda mig, de ville inte att jag skulle bli skadad. 

– Det fanns ingenting som tydde på att det inte skulle bli av, allt verkade klart. Men senare under dagen fick jag känslan av att saker och ting kanske inte skulle gå som vi alla hade trott på morgonen. 

Det blev aldrig någon övergång, Swansea City drog sig ur i sista stund. Där och då tydde det mesta på att Phillips gick en höst helt utan speltid på seniornivå till mötes.

– Det var väldigt frustrerande. Jag hade just upplevt min första period av regelbunden speltid på seniornivå, jag hade fått känslan av att vara värdefull för ett lag, inte bara en träningsspelare. Jag älskade det och såg fram emot att bygga vidare på det. Jag var realistisk gällande mina chanser till spel när Virgil, Joe, Joel och till och med Fab var före mig i kön. 

– Det krävdes något alldeles osannolikt för att situationen skulle förändras. Jag ville spela regelbundet för ett lag där jag kände att jag bidrog, det var anledningen till att övergången skulle genomföras. När chansen till mer regelbunden speltid försvann så blev jag lite orolig med tanke på min ålder. Jag ville inte bli en spelare som är 24-25 år och inte spelat så många matcher. Jag behövde speltid. 

Sedan kom skadorna. Först tvingades Virgil van Dijk kasta in handduken för säsongen, därefter tvingades Joe Gomez och Joel Matip göra detsamma. 

– Virgils skada var hemsk för honom och för klubben, säger Phillips.

– Det är aldrig roligt att se spelare bli skadade, men för mig innebar det att de behövde förlita sig på andra spelare och på så sätt fick jag min chans.

– Jag var tacksam för att jag fick chansen, att jag var den de vände sig till när skadekrisen var ett faktum. Det fanns självklart en press med tanke på vilken kravnivå som finns i Liverpool. Dessutom är Virgil världens bästa mittback och det är inte lätt att jämföras med honom, men jag var glad över att jag fick chans att spela seniorfotboll.

– Först och främst var min uppgift att fylla tomrummet, jag var mer än tillfreds att göra det, men man vill känna att man adderar någonting till laget också. De första matcherna såg jag bara till att ta mig igenom, till en början var målet att det helt enkelt inte skulle märkas för mycket att någon saknades. 

– Ju längre säsongen gick desto mer självförtroende fick jag, det kändes som att jag tog ett större ansvar och faktiskt bidrog på allvar.

– Managern har gjort så mycket för mig och jag är verkligen tacksam för det. Han såg att jag hade någonting och jobbade hårt för att jag skulle kunna prestera så bra som möjligt. Jag kommer alltid att vara honom tacksam. 

Trots den fina säsongen är det långt ifrån säkert att Phillips kommer fortsätta att vara en viktig bricka i Klopps trupp med tanke på att den skadade mittbackstrion gör comeback i sommar. Dessutom har Liverpool nyligen bekräftat värvningen av Ibrahima Konate. 

– Det är ingen överraskning (värvningen). Liverpool är en enorm klubb och det finns alltid en enorm konkurrens om platserna. Man måste alltid kämpa för en plats i laget. Även om konkurrensen ökar så ser jag det som ytterligare en spelare att lära sig av. Jag får se ytterligare en spelare på nära håll och kan säkert addera saker till mitt spel.

– I Liverpool kommer det alltid att vara stor konkurrens om platserna på planen. Oavsett vem man är så har man ingen rättighet att spela, särskilt inte jag själv eftersom jag inte har spelat så många matcher.

Det har ryktats om att Liverpool är öppna för att sälja Phillips i sommar. Mittbacken menar att han är villig att stanna och slåss om en plats, men påpekar samtidigt att han måste värdera sin situation och möjlighet till speltid.

– Vi har inte pratat om framtiden ännu. Jag tror inte att de förväntade sig att jag skulle ha en sådan säsong jag hade, de kanske tänkte att jag skulle göra ett helt okej jobb och att de skulle sälja mig sedan. Nu kanske de tänker om, jag vet inte riktigt.

– Jag måste prata med klubben och höra om det finns en roll för mig och hur den i sådana fall skulle se ut. Därefter är det upp till mig att fatta ett beslut. Jag har älskat min tid i Liverpool så här långt, jag älskar hur supportrarna omfamnade mig under året. 

– Jag har älskat varje minut av min tid här och jag hade gärna fortsatt att spela här. Men jag måste samtidigt tänka på vad som är bäst för min karriär och det beror på hur min roll i Liverpool kan komma att se ut. När jag vet det kan jag bara ta det därifrån, avslutar Phillips.

Bannerbild